czwartek, 29 marca 2012

 

 

 Ciasto, które wygląda jak sernik z brzoskwiniami, choć nie ma w nim grama sera, tylko pyszne, waniliowe, budyniowe wypełnienie, z dodatkiem kaszy manny i brzoskwiń, ( u mnie niestety z puszki ). Może przywoła trochę słońca, bo u mnie dzisiaj okropnie ponuro i deszczowo. Przepis znalazłam na cudnym blogu Śladami Słodkiej Babeczki.

 

Składniki na ciasto:

- 210 g mąki pszennej

- 1 jajko

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 100 g zimnego posiekanego masła

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia.

 

Składniki na wypełnienie:

- 80 g kaszy manny

- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 1/2 szklanki cukru

- cukier waniliowy

- łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 250 g kwaśnej śmietany

- 3 jajka

- 500 ml mleka

- 1 puszka brzoskwiń

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Odlać 1/2 szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrami i esencją waniliową. Do wrzącego mleka wlać budyń i wsypać kaszę energicznie mieszając, aby się nie przypaliło i nie zrobiły grudki. Gotować chwilę do zgęstnienia, przestudzić.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać do przestudzonej masy i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać pokrojone brzoskwinie.

 

 

 Tortownicę ok. 24 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować 3/4 cista i wyłożyć nim dno i boki, do połowy wysokości. Na to wylać masę. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, można powycinać dowolne kształty.

Piec w temperaturze 175 st. C, przez 1 godzinę. Przed podaniem schłodzić.

 

 

Smacznego.

środa, 21 marca 2012

 

 Drożdżówka sypana, czyli drożdżówka dla leniwych, bez zagniatania i wyrabiania ciasta, nie wymaga specjalnych umiejętności i nakładu pracy, wystarczy tylko kolejno wsypać składniki do miski i zapomnieć o drożdżówce na 3 godziny. To nie jedyne jej zalety, jest bardzo wilgotna jak na drożdżowe i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z programu Ewa gotuje, z moimi zmianami, ja piekłam z połowy porcji i zamiast śliwek wykorzystałam mrożone maliny.

 

Składniki:

- 50 g drożdży

- 2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 szklanki oleju

- 2 jajka

- 1/4 szklanki mleka

- szczypta soli

 

Składniki na kruszonkę:

- 1/4 kostki masła

- 1/2 szklanki mąki

- 1/ 4 szklanki cukru

- 3 łyżki płatków migdałowych

 

Dodatkowo:

- owoce ( u mnie mrożone maliny )

 

Do miski wkruszyć drożdże, na drożdże wysypać cukier i cukier waniliowy i dalej kolejno: jajka, olej, mleko, mąkę i sól. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Wszystkie składniki kruszonki posiekać razem i zagnieść palcami, schłodzić.

Po upływie 3 godzin wszystkie składniki w misce wymieszać na gładkie ciasto i wyłożyć do blaszki ( 15x 24 ) wysmarowanej masłem. Na cieście drożdżowym ułożyć maliny ( nie trzeba ich rozmrażać ), posypać kruszonką. Piec w 180 st. ok. 50 min.

 

 

Smacznego.

wtorek, 20 marca 2012

 

Pyszne, maślane, kruchutkie, mocno zakręcone ciasteczka, według przepisu Marthy Stewart, znalezione na blogu Małe Co Nieco.

 

Składniki:

- 100 g masła

- 1/2 szklanki cukru ( można zmniejszyć ilość )

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 duże białko

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 1/2 szklanki mąki

 

Masło zmiksować z cukrem na jednolitą masę. W osobnej misce ubić na sztywno białko z wanilią i solą, dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i całość połączyć.

Gotowe ciasto podzielić na 20 równych kawałków, każdy kawałek zrolować, złożyć na pół bokami do siebie, prawy bok przełożyć na lewy 3 razy. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 13 - 15 min w 175 st. C.

 

 

Smacznego.

 

 Moje kolejne scones, tym razem w wersji czekoladowej, z czekoladowymi piegami w środku i czekoladową polewą.

Inspiracja: scones

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżka proszku do pieczenia ( dałam trochę mniej )

- szczypta soli

- 6 łyżek masła

- 1 jajo

- 1/2 szklanki śmietany kremówki

- 1/2 szklanki chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

 - polewa czekoladowa

 

Do miski wsypać razem: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Dodać posiekane na małe kawałeczki masło i kosteczki czekolady.

W drugiej miseczce połączyć jajko i śmietanę, mieszaninę wylać do miski z suchymi składnikami i wszystko razem zagnieść ( niezbyt dokładnie, kawałeczki masła mogą być widoczne ), w razie potrzeby można dolać odrobinę śmietany, lub dosypać mąki.

Ciasto rozwałkować na ok 1,5  - 2 cm grubości i wycinać szklanką lub foremką krążki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w 180 st. c ok 20 min.

Przestudzone scones można dodatkowo udekorować polewą czekoladową.

 

 

Smacznego.

sobota, 17 marca 2012

 

 

Nareszcie cieplej, słonecznie i jakoś tak radośniej, chyba poczułam już wiosnę. A na ten pogodny weekend, ciasto z zielonym, wiosennym akcentem.

 Źródło: trociniaczek


Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.  Połączyć z żółtkami. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylać do formy 35x24 cm. Piec 30 min w 180 st. C.

 

Składniki na krem budyniowy:

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

- 1 kostka margaryny

- 1/2 l mleka

Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, można dać trochę mniej mleka, by był gęściejszy, ewentualnie dosłodzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce wystudzony budyń.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 5 jabłek

- 3 galaretki agrestowe

- 1 l wody

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Galaretki rozpuścić w wodzie, odstawić, do tężejących galaretek dodać jabłka.

 

Dodatkowo:

- opakowanie wiórek kokosowych

- 2 łyżki margaryny

- 2 łyżki cukru

 

Upieczony, wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty. Pierwszy posmarować 1/3 kremu budyniowego, wyłożyć na to tężejącą masę jabłkową, przykryć drugim blatem, posmarowanym od spodu kremem budyniowym. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, posypać wiórkami przesmażonymi z margaryną i cukrem.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 12 marca 2012

 

Przekładane, warstwowe ciasto, pochodzące ze zbiorów siostry Anastazji. Zdecydowanie dla wielbicieli słodszych ciast, z masą krówkową w roli głównej, ale takiego mi właśnie było trzeba. Jak na snikersa, trochę mało w nim orzechów, powinny być jeszcze na wierzchu, ale niestety mi zabrakło, nazwę jednak pozostawiam.

 

Składniki na ciasto kakaowe:

- 7 jaj

- 5 łyżek mąki pszennej

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3/4 szklanki cukru pudru

 Białka ubić, pod koniec dodając cukier puder. Dodawać kolejno po żółtku, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wylać do formy ( 35x24 ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min. w 180 st. C. Ostudzić, przeciąć na 2 blaty.

 

Składniki na ciasto orzechowe:

- 250 g zmielonych orzechów

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 5 białek

Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder, ubić na sztywno. Dodać orzechy wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Upiec w takiej samej formie jak ciasto kakaowe, 20 min. w 180 st. C.

 

Masa:

- 5 żółtek

- 1/2 szklanki mleka

- 1/2 szklanki cukru

- 1 1/2 szklanki masła

Żółtka wymieszać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając ( uważać, aby nie zrobiła się jajecznica ). Pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo masę żółtkową, utrzeć.

 

Dodatkowo:

- 1 puszka masy krówkowej

- posiekane orzechy ( opcjonalnie )

- starta, gorzka czekolada do dekoracji

 

Na jednym blacie kakaowym rozsmarować 3/4 masy, przykryć ciastem orzechowym. Na to rozsmarować masę krówkową, przykryć drugim blatem kakaowym. Wierzch posmarować resztą masy, posypać startą czekoladą i orzechami ( pominęłam ).

 

 

Smacznego.

czwartek, 08 marca 2012

 

Kochane Kobiety, w dniu naszego Święta, życzę zdrowia, miłości, samych słonecznych dni, słodkich chwil i nieustającego uśmiechu i oby Dzień Kobiet trwał cały rok. W końcu, czym by bez nas był ten świat ? :)

A do życzeń przepyszne, kolorowe, wiosenne ciacho, znalezione na blogu Dziś mam ochotę na.... Milenko, serdeczne dzięki za przepis, kolorowiec z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Polecam.

 

Składniki na ciasto:

- 4 szklanki mąki

- 1 kostka margaryny

- 1 szklanka cukru

- 4 łyżki miodu

- 2 łyżeczki sody

- 2 jajka

 

Składniki na masę pomarańczową:

- 600 ml soku Pysio ( marchew, banan, jabłko )

- 2 budynie śmietankowe

 

Składniki na masę zieloną:

- 600 ml soku Pysio ( banan, jabłko kiwi )

- 2 budynie śmietankowe

 

Składniki na masę białą:

- 600 ml soku Pysio ( banan, jabłko, brzoskwinia )

- 2 budynie śmietankowe

 

Dodatkowo:

- polewa czekoladowa

 

 

 Składniki na ciasto zagnieść razem i podzielić na 4 części. Formę ( 25x35 cm )wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej rozwałkowane ciasto, piec w 175st. C, do zrumienienia. Jeszcze ciepły placek wyjąć z formy i upiec w ten sam sposób resztę placków.

Każdą masę zrobić kolejno w ten sam sposób. Połowę soku zagotować,  w połowie rozprowadzić budynie. Budynie ugotować na soku. Ciepłą masę rozprowadzić na placku i przykryć kolejnym. Zrobić resztę mas, przełożyć plackami. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 05 marca 2012

 

 Makowiec, z chrupiącą, migdałową kruszonką, na specjalne życzenie mojej mamy, największego wielbiciela makowych wypieków w mojej rodzinie. Wykorzystałam do niego paczuszkę suchego maku mielonego i muszę przyznać, że jeżeli nie ma się czasu na własnoręczne, kilkukrotne mielenie maku, to jest to o wiele lepsze rozwiązanie, niż gotowa masa makowa z puszki.

 

Składniki na ciasto:

- 75 g masła lub margaryny

- 1 jajko

- 1/3 szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 125 g mąki

- 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć. Wylać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Składniki na masę makową:

- 200g maku mielonego

- 200 ml mleka

- 1 jajko

- 100 g cukru

- skórka z 1/2 cytryny

- 100 g mielonych migdałów

- 60 g rodzynek

- rum do namoczenia rodzynek

- kilka kropel aromatu migdałowego

Mleko z cukrem zagotować w rondelku, wsypać suchy, mielony, mak, pogotować trochę, aż mak spęcznieje. Dodać rodzynki, namoczone najlepiej dzień wcześniej w rumie, skórkę z cytryny, aromat migdałowy i mielone migdały. Dodać rozkłócone jajko i wszystko wymieszać.

 

Składniki na kruszonkę:

- 60 g masła

- 30 g cukru

- 50 g mąki

- 50 g mielonych migdałów

Wszystkie składniki zagnieść w palcach, aż powstanie kruszonka.

Na ciasto ucierane, wyłożyć masę makową, wyrównać, posypać kruszonką. Piec ok 50 min w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

07:28, martex.82 , makowe
Link Komentarze (4) »
czwartek, 01 marca 2012

 

 Tak jak mówi nazwa tego ciasta, jest proste, nie wymaga specjalnych umiejętności, ani nawet użycia miksera, za to cudownie, cynamonowo pachnie, jest wilgotne, z pyszną, chrupiącą, cynamonowo - cukrową skorupką na wierzchu. Nawet rodzynki mi w nim nie przeszkadzały.

Źródło: proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

 

 Składniki:

- 520 g mąki

- 170 g cukru

- 2 łyżeczki sody

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 jajka

- 1 szklanka śmietany 12% lub 18 %

- 1 szklanka jogurtu naturalnego

- 120 ml oleju

- 100 g rodzynek

- 3 łyżeczki cynamonu + 80 g cukru

 

 

 Wymieszać razem mąkę, sodę, cukier i sól. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

Cynamon wymieszać z 80 g cukru.

Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki ( warstwy się bardziej wymieszają ). Piec 65 min, w 150 st. C z termoobiegiem.

 

 

Smacznego.

07:31, martex.82 , inne
Link Komentarze (4) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail