sobota, 30 marca 2013

 

 Mimo zimowej, ponurej aury, gorące i słoneczne życzenia, Wesołego Alleluja, dla wszystkich, którzy tu czasem zaglądają. Kochani, zdrowych, rodzinnych, spokojnych i oczywiście smacznych Świąt życzę. Marta :)


 A do życzeń dołączam kawałek ciacha.

 Inspiracja: "100 nowych ciast siostry Anastazji" + moje zmiany

Uwaga - ciasto jest na naprawdę dużą, rodzinną blachę, podaję oryginalne proporcje, ale ja piekłam z połowy porcji, ciasto jest bardzo wysokie i podzielne, a ilości autorki nieco przerażają.

 

Ciasto I:

- 200 g margaryny

- 200 g cukru pudru

- 200 g mąki

- 8 żółtek

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a na końcu mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia ( duża blaszka 30x35 cm ), piec około 35 minut w 180 st. C.

 

Ciasto II:

- 300 g mąki

- 150 g margaryny

- 100 g cukru pudru

- 3 żółtka

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki kakao

Z podanych składników, oprócz kakao, zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części, jedna włożyć do lodówki, do drugiej dodać kakao, zagnieść, zamrozić.

 

Masa serowa:

- 1,20 kg sera zmielonego

- 500 g cukru pudru

- 2 budynie waniliowe bez cukru

- 12 jaj

- 300 g margaryny

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( można pominąć )

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budynie, proszek do pieczenia, pianę ubitą z białek, a na końcu dodać zamrożone ciemne ciasto starte na tarce, o dużych oczkach.

Blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia ( tych samych rozmiarów jak blaszka, w której piekło się ciasto I ) wylepić jasnym ciastem, podpiec do zezłocenia.

Na podpieczone ciasto wylać masę serową, piec około 60 minut w 175 st. C. Wystudzić.

 

Masa budyniowa z galaretką:

- 2 szklanki mleka

- 1 budyń waniliowy bez cukru

- 2 łyżki cukru

- 1 kostka masła

- 1 czerwona galaretka

 

Dodatkowo:

- polewa czekoladowa

- posiekane orzechy do posypania

 

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody.

W 1/4 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy i cukier, resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wylać budyń, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Masło utrzeć, na jednolitą, puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.

Do masy budyniowej dodać tężejącą galaretkę, połączyć.

Masę wyłożyć na sernik, wyrównać, przykryć ciastem I.

Polać polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami, schłodzić.

 

 

 Smacznego.

poniedziałek, 25 marca 2013

 

Macie już upatrzoną świąteczną babkę? A może ktoś się skusi na pasiastą babkę na białkach, z dodatkiem kakao i cynamonu?

 

 Składniki:

- 4 białka

- 3/4 szklanki cukru

- 1,5 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/2 szklanki oleju

- 1/2 szklanki mleka

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżeczka cynamonu

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać stopniowo mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko, ekstrakt z wanilii i delikatnie połączyć.

Ciasto podzielić na 3 równe części, jedną odstawić, do drugiej dodać łyżkę kakao, a do trzeciej łyżeczkę cynamonu, wymieszać.

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremki wylewać na zmianę po łyżce, każdego rodzaju ciasta.

Piec w 180 st. C około 50 minut.

 

 

Smacznego.

 

Miał być bananowiec, ale skończyły mi się galaretki, zanim uzupełniłam zapas, ktoś zainteresował się bananami, z tego co zostało, powstało to ciasto.

 

Ciasto:

- 3 jajka

- 3 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao Nesquik

- 1 małe opakowanie ekspresowego kisielu truskawkowego lub wiśniowego

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, połączyć. Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać 1 łyżkę mąki, do drugiej kisiel, a do trzeciej kakao, połączyć. Każdy rodzaj ciasta wylewać na zmianę po łyżce do blaszki ( 15x25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C.

 

Masa serowa:

- 500 g serka homogenizowanego

- 1 galaretka cytrynowa

- 1 łyżka cukru pudru

- okrągłe biszkopty

Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, wystudzić, gdy zacznie tężeć połączyć z serkiem. 1/2 masy wyłożyć na wystudzone ciasto, poukładać biszkopty, wylać resztę masy. Pozostawić w lodówce do zastygnięcia.

 

Dodatkowo:

- 2 banany

- 1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Na zastygniętej masie serkowej poukładać pokrojone w plasterki banany, zalać tężejąca galaretką. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego.

04:23, martex.82 , na zimno
Link Komentarze (7) »
czwartek, 21 marca 2013

 


Baby, ach te baby! Nadszedł czas ich królowania. Pewnie większość z Was, nie wyobraża sobie bez nich Wielkanocy? Piaskowe, drożdżowe, czy z marmurkiem, baby, babki, babeczki, u mnie jakoś nigdy nie były elementem świątecznej tradycji, zresztą podobnie jak mazurki. Dzisiejsza, jest trzecią babką, jaką zdarzyło mi się w życiu popełnić.

Babkę kajmakową piekłam z połowy porcji, na małą foremkę, ale nie polecam ( jest pyszna, więc za szybko zniknie ) i podaję oryginalne proporcje. Cudownie pachnie karmelem, już podczas pieczenia, ma śliczny, karmelowy kolor i smak, dopełniony przez chrupiące, prażone płatki migdałów.

 

Źródło: kajmakowa babka

 

 Składniki:

- 5 jaj

- 3 łyżki cukru

- sok z 1 cytryny

- 100 g masła

- 300 g masy krówkowej

- 180 g mąki pszennej

- 100 g mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Składniki na sos karmelowy:

- 100 g masy krówkowej

- 3 - 4 łyżki mleka lub śmietany kremówki

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 Dodatkowo:

- 30 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych

 

Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, dodawać po jednym żółtku i sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto. Piec w 180 st. C przez 45 - 50 minut.

Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem karmelowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

 

 

Smacznego.

sobota, 16 marca 2013

 

 

Ponieważ zostałam obdarowana dużą torbą bezików, które musiałam jakoś spożytkować, od razu przypomniało mi się to ciasto. Widziałam je już wielokrotnie i zawsze miałam na nie ochotę, ale przerażało mnie połączenie słodkiej masy kajmakowej i słodkich bez, jeden mały kawałek takiego ciasta mógłby zasłodzić na tydzień, a co dopiero począć z całą blachą. Dlatego postanowiłam zrobić własną mini wersję alpejskiej kostki, na małą blaszkę. Słodkie, ale pyszne.

 

Składniki na biszkopt:

- 2 jajka

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1,5 łyżki kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić. Można naponczować.

 

Składniki na masę bezowo - krówkową:

- 200 g masy krówkowej

- 100 g masła

- 120 g bezików

Masło zmiksować, dodawać po łyżce masę krówkową, wkruszyć bezy, połączyć.

Masę wyłożyć na kakaowy biszkopt, wyrównać.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany kremówki

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

- kakao lub starta czekolada do posypania ( u mnie mleczna czekolada, bo taką akurat miałam )

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na masę krówkową z bezami, wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą lub kakao.

 

 

Smacznego.

wtorek, 12 marca 2013

 

Mój pierwszy sernik w wersji mini, z posypką z kolorowego, owocowego, ryżu preparowanego. Potrzebuję kolorów, ciepła, wiosennego słońca, kwiatów. A gdyby ktoś już teraz, tak jak ja, chciał cieszyć oko żółciutkimi kwiatami forsycji, to wystarczy wstawić ucięte gałązki do wody z tabletką aspiryny.

 

 Składniki na masę serową:

- 350 g sera zmielonego ( President twaróg delikatny naturalny 0% )

- 1 jajko

- 1 łyżka budyniu waniliowego

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

- ok. 10 okrągłych biszkoptów

- ryż preparowany ( u mnie kolorowy )

 

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, tylko do połączenia.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Na dnie każdej z papilotek umieścić biszkopcik, zalać masą serową. Wierzch posypać ryżem preparowanym.

Piec w 160 st. C około 25 minut. Wystudzić.

 

 

Smacznego.

11:02, martex.82 , serniki
Link Komentarze (5) »
sobota, 09 marca 2013

 

 Prosta i szybka szarlotka, na delikatnym cieście, nie wymagającym zagniatania, wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki, przesmażyć jabłka, odśnieżyć przed domem (znowu nas zasypało, czy tylko ja mam już dosyć tej zimy ? ) i zajadać.

 

 Inspiracja: szarlotka

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 3 jaja

- 3/4 szklanki cukru

- 250 g margaryny

- 250 ml śmietany 30%

- 1 cukier waniliowy

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

- 1,5 kg jabłek

- 3/4 szklanki cukru

- łyżeczka cynamonu

 

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, 2 jajka i 1 żółtko, śmietaną, roztopioną, przestudzoną margarynę, proszek do pieczenia i sól, zmiksować razem na jednolitą masę.

Połowę ciasta wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 15 minut w 180 st. C.

Obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka, poddusić z cukrem i cynamonem.

Upieczone, gorące ciasto posmarować białkiem, wyłożyć podsmażone jabłka, przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180 st. C, około 20 minut. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

wtorek, 05 marca 2013

 

 Ciasta o oryginalnych nazwach zawsze przyciągają moją uwagę, zwłaszcza, jeśli ciekawej nazwie towarzyszy równie intrygujący wygląd, tak też było w tym przypadku. Nie wiem jakiego koloru były oczy najsłynniejszej z caryc, moja wersja jest z dodatkiem zielonej galaretki, świetnie sprawdzi się również czerwona. Skąd nazwa i skojarzenie z carycą? Nie mam pojęcia, może dlatego, że ciasto wygląda na bogato i ...rozpustnie?

 

Źródło: oczy carycy

 

Składniki na ciasto jasne:

- 6 białek

- 1,5 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka octu

- 1/3 szklanki oleju

 

Składniki na ciasto ciemne:

- 6 żółtek

- 2 jajka

- 6 łyżek cukru

- 4 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

- 1/3 szklanki oleju

 

Składniki na krem budyniowy:

- 1 i 3/4 szklanki mleka

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )

- 2 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- kostka masła

 

Dodatkowo:

- 2 galaretki ( agrestowe )

- opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )

- polewa czekoladowa

- posiekane orzechy do posypania

 

Do na sączenia biszkoptów:

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

- 1/2 szklanki wrzątku

- 1 łyżeczka cukru

 

Ciasto jasne - białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.

Blaszkę 33x23 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.

Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.

Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.

Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

 

 

 Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail