poniedziałek, 31 marca 2014

 

Wiosennie kolorowe, wielowarstwowe i wielosmakowe ciasto, nieco pracochłonne, choć dosyć proste. Idealne na rodzinną uroczystość lub np. wielkanocny stół.

 

Inspiracja + moje zmiany

 

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 6 łyżek cukru

- 6 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.

 

Składniki na masę budyniową:

- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

- 4 łyżki cukru

- 500 ml mleka

- 200 g masła lub margaryny

W 3/4 szklanki mleka rozprowadzić budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać rozrobione budynie, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń.

Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptowy.

 

Składniki na warstwę brzoskwiniową:

- 1 puszka brzoskwiń

- 2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Do pozostałego soku brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować, wsypać galaretki, wymieszać, rozpuścić. Przestudzić, dodać brzoskwinie. Tężejącą masę brzoskwiniową wyłożyć na krem budyniowy. Przykryć drugim blatem biszkopta.

 

Składniki na warstwę z Nutellą:

- 400 g Nutelli lub innego kremu czekoladowo - orzechowego

- 1 andrut

Nutellę podgrzać na parze, wkruszyć andruta, wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie, schłodzić. Wyłożyć pozostały krem budyniowy.

 

Składniki na warstwę śmietanową:

- 350 ml śmietany 30 %

- 1 łyżka cukru pudru ( opcjonalnie )

- galaretka truskawkowa

- opakowanie okrągłych biszkoptów

- starta czekolada do posypania

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. następnie miksując, wlewać tężejącą galaretkę.

Biszkopty poukładać na kremie budyniowym, zalać masą śmietanową, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.

 

 

Smacznego.

niedziela, 23 marca 2014

 

Zapraszam na biszkoptowe ciasto z kolorowymi galaretkami, swoją formą przypominające popularną kostkę Rubika.

 

Inspiracja + moje zmiany

 

 Składniki na ciemny biszkopt:

- 6 jaj

- 6 łyżek cukru

- 6 łyżek mąki

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 28x24 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 35 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na jasny biszkopt:

- 3 jaja

- 1/2 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 9 łyżek oleju

- 6 łyżek ciepłej wody

Przygotować analogicznie jak biszkopt ciemny. Upiec w takiej samej formie jak biszkopt ciemny. Pokroić na 11 pasków równej szerokości.

 

Składniki na krem budyniowy:

- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

- 4 łyżki cukru

- 500 ml mleka

- 300 g masła lub margaryny

W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać rozmieszane budynie, mieszając pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń.

 

Dodatkowo:

- 8 opakowań galaretek po 2 z każdego koloru

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, każde 2 jednego koloru w 300 ml. Odstawić, aż zaczną tężeć.

Na dnie blaszki ułożyć jeden blat ciemnego biszkopta, posmarować częścią kremu budyniowego, na nim ułożyć 6 pasków z jasnego biszkoptu w równych odstępach. Każdy z pasków posmarować po wierzchu cienką warstwą kremu budyniowego.

Pomiędzy paski wlać tężejące już galaretki, na tyle by nie wsiąkały w biszkopt.

Galaretki dobrać tak, by dwa takie same kolory nie znalazły się koło siebie.

Następnie na paskach z galaretki ułożyć pozostałe biszkoptowe paski, a powstałe puste miejsca wypełnić galaretkami. Ciasto włożyć do lodówki, aż galaretki całkowicie stężeją. Następnie posmarować na wierzchu warstwą kremu budyniowego i przykryć drugim blatem ciemnego biszkoptu.

Wierzch można polać dowolną polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce.

 

 

Smacznego.

09:37, martex.82 , inne
Link Komentarze (7) »
czwartek, 13 marca 2014

 

 

W dzieciństwie jedzenie sernika sprowadzało się u mnie jedynie do wydłubywania rodzynek, teraz przeciwnie, zazwyczaj wcale ich do serników nie dodaję, nie lubię. Ten sernik to wyjątek. Rodzynki znajdują się tu zarówno w masie serowej jak i w polewie czekoladowo - galaretkowej.

 

Składniki na spód:

- 100 g zmielonych ciasteczek ( u mnie herbatniki )

- 60 g stopionego masła

Zmielone ciasteczka wymieszać ze stopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy ( o średnicy 18 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić.

 

Składniki na masę serową:

- 350 g sera zmielonego

- 250 g serka mascarpone

- 3/4 szklanki cukru

- 3 jaja

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka kaszy manny

- kilka kropel aromatu śmietankowego

- rodzynki ( według uznania, u mnie około 100 g )

Białka ubić na sztywną pianę. Ser, serek mascarpone, cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i aromat zmiksować razem do połączenia składników. Następnie połączyć z ubitą pianą z białek. Na koniec dodać rodzynki ( najlepiej wcześniej namoczyć je w gorącej wodzie, osączyć i oprószyć mąką, by nie opadły na dno sernika ), wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

Piec w 160 st. C około 1godz 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Składniki na polewę rodzynkową:

- 100 g rodzynek

- 100 g gorzkiej czekolady

- 1/ 4 szklanki śmietany

- 1 galaretka porzeczkowa

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Przestudzić

Śmietankę podgrzać, w śmietanie rozpuścić kostki czekolady. Połączyć z galaretką. Dodać rodzynki. Tężejącą polewę wylać na wystudzony sernik. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

06:16, martex.82 , serniki
Link Komentarze (5) »
wtorek, 11 marca 2014

 

Podwójnie malinowy torcik, z warstwą śmietanowo - malinową, warstwą stracciatella z czekoladą i galaretką z dodatkiem malinowego musu.

 

 Inspiracja: torcik malinowy

 

Składniki na biszkopt:

- 2 jajka

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Wylać do tortownicy ( średnica 21 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 15 minut.

 

Pozostałe składniki:

- 400 g malin ( świeże lub mrożone )

- 1 opakowanie galaretki malinowej

- 2 łyżki żelatyny

- 100 g czekolady ( u mnie gorzka )

- 200 g śmietany kremówki 30 - 36 %

- 3 - 4 łyżki cukru

Maliny zmiksować na mus, można przetrzeć przez sitko, by pozbawić je pestek.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do ubitej śmietany.

Masę śmietanową podzielić na 2 części, do jednej dodać połowę musu malinowego, wyłożyć na biszkopt, wyrównać.Do drugiej dodać startą na tarce czekoladę i rozłożyć równomiernie na masie malinowej. Schłodzić.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, przestudzić, połączyć z pozostałym, musem malinowym, tężejącą wylać na wierzch ciasta. Schładzać w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

 

 

Smacznego.

08:03, martex.82 , torty
Link Komentarze (5) »
środa, 05 marca 2014

 

Pora na wykorzystywanie zapasów mrożonych owoców, tym razem borówki, w towarzystwie kruchego ciasta i waniliowej, budyniowej pianki.

 

 Źródło: kuchnia lidla.pl

 

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki pszennej

- 250 g masła

- 6 żółtek

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 25 g kakao

Wszystkie składniki oprócz kakao zagnieść szybko na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 3/4 i 1/4. Do większej części ciasta dodać kakao, zagnieść. Obydwie części ciasta schować do zamrażalnika na 2 godziny.

Zamrożone ciasto kakaowe zetrzeć na tarce do blaszki ( 35x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić, lekko przyklepać dłonią.

Piec w 180 st. C, około 18 minut. Wystudzić.

 

Składniki na waniliową piankę:

- 6 białek

- 150 g cukru

- 100 g rozpuszczonego masła

- 120 g budyniu waniliowego w proszku ( 3 opakowania )

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- sok z 1/2 limonki

Dodatkowo:

- 500 g borówek

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Nadal miksując dodać sok z limonki i proszek budyniowy, a na koniec wlać rozpuszczone masło.

Piankę wyłożyć na podpieczony spód. Posypać borówkami. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto.

Piec w 180 st. C około 50 minut. Można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail