piątek, 27 marca 2015

 

Kolejna przedświąteczna babka, tym razem dwukolorowa, o wdzięcznej nazwie żonkil ( chociaż jak dla mnie bardziej przywodzi na myśl narcyza ). Puszysta, a jednocześnie przypominająca w strukturze gąbkę, zwłaszcza w białej części.

 

Źródło: żonkil

 

Składniki na ciasto białe:

- 6 białek

- 1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu - cream of tartar ( z powodzeniem można zastąpić 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, ja tak zrobiłam )

- 1/2 łyżeczki soli

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1/2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego

Ubić białka do spienienia, dodać sok z cytryny i sól i dalej ubijać, aż piana zacznie utrzymywać kształt, ale nie będzie jeszcze bardzo sztywna. Dodać ekstrakt waniliowy. Następnie dodać przesiane cukier puder i mąkę, delikatnie połączyć z pianą. Wylać do wysmarowanej dokładnie masłem formy na babkę, odstawić.

 

Składniki na ciasto żółte:

- 6 żółtek

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/4 łyżeczki soli

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 3/4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 szklanki wrzącej wody

Żółtka ubijać przez około 3 minuty, dodać sól i wanilię, nadal ubijając dodawać cukier. Następnie dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wrzątek. Ciasto żółte wylać na znajdujące się już w formie ciasto białe. Piec około 50 minut w 160 st, C. Wystudzić i dopiero usunąć z formy. Można polać lukrem ( 1 szklanka pudru + 4 łyżki soku z cytryny ).

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 23 marca 2015

 

 

Zapraszam na trochę inną babkę, nie wymagającą pieczenia, za to bajecznie kolorową i łatwą w przygotowaniu ( choć czasochłonną ).

 

Składniki:

- 5 różnokolorowych galaretek

- 250 ml śmietany 30%

Każdy kolor galaretki podzielić na połowę ( można zważyć ) i wsypać do oddzielnych miseczek.

Galaretki porozpuszczać w gorącej wodzie, po 1/2 szklanki wody na miseczkę.

Gdy galaretki będą już przestudzone, do połowy miseczek dolać po 50 ml śmietanki, połączyć.

Do formy na babkę wlewać kolejno najpierw galaretkę czystą, a potem ten sam kolor galaretki ze śmietanką.

UWAGA po wlaniu każdej warstwy należy włożyć formę do zamrażalnika, do czasu aż warstwa stężeje i dopiero na zastygniętą całkowicie galaretkę wylewać kolejną warstwę. Tak postępować do wyczerpania wszystkich kolorów galaretek. Pozostawić w lodówce, aż całość dokładnie stężeje.

Aby wydostać babkę z foremki wystarczy zanurzyć formę na chwilę w ciepłej wodzie, lub obłożyć ściereczką zmoczoną w gorącej wodzie, nadstawić talerz i przekręcić babkę do góry nogami.

 

Smacznego.

czwartek, 19 marca 2015

 

 

Połączenie prostego ciasta ucieranego i białkowego pieguska z owocowym, jabłkowym akcentem.

 

Źródło: ciasto makowo - jabłkowe

 

Składniki na ciasto jasne:

- 7 żółtek

- 200 g margaryny

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżki śmietany 18%

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki oleju

 

Dodatkowo:

- 1 kg jabłek

- 1 płaska łyżeczka cynamonu

Margarynę utrzeć z cukrem, miksując dodawać po żółtku, następnie dodać śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, dokładnie zmiksować.

Jasne ciasto wyłożyć do blaszki ( 25x40 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście, posypać cynamonem.

 

Składniki na ciasto makowe:

- 1 szklanka cukru

- 7 białek

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 125 g margaryny

- 1 szklanka maku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem i makiem oraz rozpuszczoną, przestudzoną margarynę, delikatnie połączyć.

Ciasto makowe wylać na jabłka, wyrównać. Piec około 60 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

niedziela, 15 marca 2015

 

Pyszna babka, idealna na Wielkanoc, puszysta, a jednocześnie wilgotna ( nie lubię suchego drożdżowego ), również drugiego dnia, z aromatem rumu i skórki pomarańczowej, bardzo szybko znikająca.

 

 Składniki:

- 500 g mąki pszennej

- 250 ml mleka

- 70 g świeżych drożdży

- 10 żółtek

- 150 g cukru

- 150 g masła

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- szczypta soli

- 150 g rodzynek

- 25 ml rumu

- 1/2 łyżeczki aromatu rumowego

 

Składniki na lukier:

- 100 g smażonej skórki pomarańczy

- 2 szklanki cukru pudru

- ok 3 łyżki wody

- kilka kropli czerwonego barwnika lub sok z buraków, sok wiśniowy

 

Rodzynki sparzyć, dodać rum i aromat rumowy.

Mleko podgrzać, tak, żeby było letnie.

Pokruszone drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru i połową lekko ciepłego mleka, dodać około 6 łyżek mąki, tak, by rozczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Przykryć rozczyn ściereczką i zostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce.

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze na jasną, puszystą masę. Masę żółtkową dodać do pozostałej mąki, dolać mleko i pozostały rozczyn.

Wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie jednolite i gładkie ( może się kleić ). Dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Ponownie wyrabiać, aż przestanie kleić się do ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę ( śr. ok 26 cm ). Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec około 35 - 40 minut w 180 st C. Wystudzić, polukrować ( cukier puder utrzeć z wodą i ewentualnie sokiem wiśniowym lub barwnikiem ) i udekorować skórka pomarańczową.

 

 

Smacznego.

wtorek, 03 marca 2015

 

 

Składniki na ciasto:

- 4 jajka

- 175 g cukru kryształu

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 80 g margaryny

- 100 g mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 100 g płatków migdałowych

Żółtka, margarynę, 50 g cukru i cukier waniliowy utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć. Podzielić na pół.

Małą tortownicę ( ok 20 cm średnicy ) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować cienką warstwą połowę ciasta, piec około 15 minut w 170 st.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec pozostały cukier, Połowę piany wyłożyć na upieczony placek, posypać polową płatków migdałowych. Zapiec jeszcze około 15 minut do zrumienienia bezy.

Analogicznie postąpić z pozostałą połową ciasta i piany, tak, by powstały 2 jednakowe blaty ciasta.

 

Składniki na warstwę jagodową:

- 250 g jagód ( u mnie mrożone )

- 1 galaretka jagodowa

- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie )

Galaretkę rozpuścić w ok 1 szklance gorącej wody, dodać cukier, przestudzić. Dodać jagody ( mrożone można wcześniej rozmrozić i osączyć z nadmiaru wody ). 

W tortownicy umieścić pierwszy blat ciasta, wylać tężejącą już galaretkę z jagodami, pozostawić w lodówce do zastygnięcia.

 

Składniki na warstwę z mascarpone:

- 200 g śmietany 30 - 36%

- 250 g serka mascarpone

- 1 łyżka soku z cytryny

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Następnie miksując, dodawać po łyżce serek mascarpone. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy serowo - śmietanowej, zmiksować. Wylać na warstwę jagodową, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce.

 

 

 Smacznego.

05:55, martex.82 , torty
Link Komentarze (9) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail