środa, 16 marca 2016

 

Źródło: babka

 

Składniki:

- 4 jaja

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g masła lub margaryny

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 2 łyżki kakao

Masło stopić, wystudzić. Jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać masło, połączyć. Dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połączyć z kakao.

Obydwie części ciasta wylewać naprzemiennie do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec w 180 st. C około 60 minut, do suchego patyczka.Wystudzić, wyjąć z formy, można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

sobota, 12 marca 2016

 

Ciasto dla amatorów kokosowych smaków. Delikatny biszkopt i śmietankowo - kokosowa masa, z dodatkiem mascarpone i białej czekolady, polecam.

 

Źródło: rafaello

 

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka octu 10%

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, dodać do ubitych białek, krótko zmiksować. Dodać mąki, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 21x31 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę:

- 500 ml śmietany 30%

- 250 g serka mascarpone

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 150 g białej czekolady

- 100 g wiórków kokosowych

 

Dodatkowo:

- 100 g wiórków kokosowych

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki cukru

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać mascarpone, chwilę zmiksować. Dodać rozpuszczoną, przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, zmiksować do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

2/3 masy wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu, przykryć drugim blatem, rozsmarować pozostałą masę.

Masło, wiórki kokosowe i cukier podsmażyć na patelni do zrumienienia. Posypkę wyłożyć na wierzch ciasta. Całość schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

wtorek, 08 marca 2016

 

Najlepsze życzenia dla wszystkich babeczek w dniu naszego święta :)

 

Źródło: babeczki

 

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 150 g masła

- szczypta soli

- 50 g cukru pudru

- 3 żółtka

- 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Rozwałkować na grubość około 3 mm, powycinać krążki  ( parzysta ilość ) do wylepienia babeczek i przykrycia ich. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem.

 

Składniki na budyń:

- 150 ml mleka

- 100 ml słodkiej śmietanki 30%

- 50 g mąki pszennej

- 2 żółtka

- 50 g masła

- 30 g cukru waniliowego

Do rondelka wlać mleko i śmietankę, wsypać mąkę, cukier, wymieszać rózgą, Dodać masło i podgrzewać, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wmieszać żółtka. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Lekko ciepły budyń nakładać do foremek wyłożonych ciastem. Na każdą babeczkę w foremce nakładać krążek przykrywkę, dokładnie zlepić brzegi.

Piec w 180 st. C około 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w foremkach do wystudzenia. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail