czwartek, 28 kwietnia 2011

 

 

Te ciasteczka to kolejny smaczny sposób na zagospodarownie przejrzałego banana, wcześniej robiłam bananowo - cynamonowe donaty, pachniało w całym domu, podobnie w tym przypadku, zapach banana i czekolady, to bardzo udane połączenie. Przepis na te ciacha widziałam tutaj i tutaj. Następnym razem zmniejszę jednak ilość cukru.

 

Składniki:

- 1 dojrzały banan

- 250 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

- 125 g cukru ( można dać mniej )

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 100 g masła o temperaturze pokojowej

- szczypta soli

- cukier puder do posypania

 

 

 

Banana obrać i rozgnieść widelcem. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy. Wsypać sól, dodać posiekane masło i mus bananowy. Wyrobić mikserem tak, aby masa była lekko grudkowata. Przełożyć ciasto na blat i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Z ciasta uformować wałki na grubość 1,5 - 2 cm, lekko spłaszczyć i ciąć na trójkąty. Piec około 15 -  20 minut. Po upieczeniu wyjąć, pozostawić na 5 min. na blasze i przełożyć na kratkę do ostudzenia. Zimne posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 25 kwietnia 2011

 

Upłynęło sporo czasu zanim w końcu odważyłam się zabrać za to ciasto, zobaczyłam je po raz pierwszy już jakiś czas temu, na blogu Kopalnia smaków, wyglądało cudnie. Myślałam jednak, że jest dużo bardziej pracochłonne i skomplikowane.

Bardzo mi smakowało, najlepiej jednak powstrzymać się trochę z zajadaniem, aż ruloniki przegryzą się z masą śmietanową i trochę zmiękną.

 

Składniki na ciasto :

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 200 g margaryny

- 200 g śmietany ( 18 % )

- 1 jajo

- 50 g cukru

- 1 łyżka wódki, koniaku

- szczypta soli

- można dodać 1/4 łyżeczki sody lub 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

 

 

Składniki na nadzienie:

- 2 słoiki ( słoik 650 g ) wiśni w soku

- 500 g śmietany 36 %

- 500 g śmietany 18 %

- 100 g cukru

- 3 łyżeczki żelatyny

 

 

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę i, owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 2 godz.

W tym czasie wiśnie odcedzić z soku. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić 12 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości około 25 - 30 cm i szerokości 9 - 10 cm. Na długim boku prostokąta układać wzdłuż wiśnie, jedna za druga. Zawinąć i zlepić. Ma powstać rulonik z wiśniami w środku. Końce ruloników dobrze zacisnąć. Piec do zrumienienia, około 25 minut w temp. 200 st. C. Po upieczeniu odstawić do pełnego wystudzenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Śmietanę kwaśną utrzeć z cukrem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Do całości dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masą przekładać ruloniki tworząc trójkąt, w kolejności 3, 2, 1.

Ciasto chłodzić przez noc w lodówce.

 

 

Smacznego.

sobota, 23 kwietnia 2011

 

Jak Wielkanoc, to musi być sernik, taka moja świecka tradycja. Ten serniczek wypatrzyłam na blogu Mniamuśne, bardzo spodobał mi się pomysł na orzechową kruszonkę. Lubię takie smaki :)

 

 

Składniki na ciasto:

- 20 dag mąki

- 4 łyżki cukru pudru

- 1/2 szklanki dowolnych orzechów ( u mnie włoskie )

- 15 dag masła

- 1 żółtko

 

Masa serowa:

- 60 dag sera

- 10 dag masła

- 1 szklanka cukru

- 1 budyń waniliowy

- 3 jaja

- szczypta soli

 

Orzechy drobno pokroić, wymieszać z mąką i cukrem, wysiekać z masłem, dodać żółtko i zagnieść. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, resztę rozwałkować i wyłożyć do foremki 28x24 cm. Podpiec w 190 st. C przez ok. 15 minut. Po wyjęciu zmniejszyć temperaturę do 170 st. C. Zmiksować ser, masło, cukier, żółtka, budyń. Osobno ubić białka z dodatkiem soli i dodać do masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć masę na podpieczone ciasto. Na górę zetrzeć odłożone, schłodzone ciasto. Piec około 40 minut.

 

 

Smacznego.

13:08, martex.82 , serniki
Link Komentarze (4) »
piątek, 22 kwietnia 2011

 

 

Długo szukałam przepisu na moją pierwszą wielkanocną babkę, aż znalazłam go na blogu Czerwień i błękit. Babeczka jest bardzo aromatyczna, wilgotna i ślicznie się prezentuje. Polecam.

 

 

 

Składniki:

- 250 g miękkiego masła

- 250 g śmietankowego sera zmielonego przynajmniej dwukrotnie

- 5 jajek

- 250 g mąki

- 180 g cukru

- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

- skórka starta ze sparzonej cytryny i sok z połówki

- 30 g suchego maku

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2/3 słoika wiśni dobrze osączonych z syropu lub mrożonych

 

 

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego masło, jajka oraz ser należy odpowiednio wcześniej wyciagnąć z lodówki.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości i nadal ucierajac, wbijać po jajku. Utrzeć z serem. Wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem na końcu wlać sok, dodać skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. 1/3 ciasta przełożyć do osobnej miski i wymieszać z suchym makiem.

Z pozostałego ciasta połowę wyłożyć do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wsypać połowę wiśni. Na owoce wyłożyć warstwę ciasta z makiem i na to resztę wiśni. Na wiśniach ułożyć drugą połowę ciasta bez maku.

Piec w temperaturze 190 st. C, około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

wtorek, 19 kwietnia 2011

 

 

Po zającach i jajeczkach pszyszła kolej na baranki, czyli wielkanocnych klimatów ciąg dalszy.

 

Składniki na 4 baranki:

- 100 g mąki

- 50 g mielonych migdałów

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 żółtko

- 100 g margaryny

- 1/2 szklanki posiekanych orzechów

 

 

Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem pudrem, dodać żółtko, następnie posiekać z margaryną. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.

Z ciasta uformować 4 większe kulki (tułów) i 4 mniejsze ( głowa ), zostawić jeszcze trochę ciasta na kopytka i różki.

Kulki, które mają stanowić tułów spłaszczyć dociskając do wysypanych na spodek posiekanych orzechów, doklejać mniejsze kulki, lekko spłaszczajac i nadając kształt głowy oraz kopytka i rózki, można zaznaczyć nosek, oczy, ja użyłam do tego kawałków orzechów. Piec około 20 minut.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

 

 

Te ciasteczka urzekły mnie na blogu Mała cukierenka, nie dość, że cudnie wyglądały, to jeszcze są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, no i w wielkanocnym klimacie. Polecam.

Przepis cytuję za autorką bloga, moją jedyną zmianą jest użycie zamiast twarogu, serka wiejskiego.

 

Składniki:

- 300 g mąki

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 100 g cukru

- szczypta soli

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 150 g chudego twarogu ( zastapiłam serkiem wiejskim lekkim )

- 400 ml mleka + 11 łyżek

- 1 jajko

- 6 łyżek oleju

- 1 budyń waniliowy

- 8 połówek brzoskwiń z puszki

- cukier puder do posypania

 

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 75 g cukru, cukrem waniliowym i solą. Dodać serek, 5 łyżek mleka, olej, jajko i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich owalne ciasteczka z wgłębieniem, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Budyń wymieszać z 6 łyżkami mleka i 25 g cukru, pozostałe mleko zagotować i wlać rozmieszany budyń.

Gorącym, ugotowanym budyniem wypełniać wgłębienia w ciasteczkach i na wierzch układać po połówce brzoskwini. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200 st. C, aż się przyrumienią. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

 

niedziela, 17 kwietnia 2011

 

Wiem, że to nie są jeszcze najlepsze i najzdrowsze truskawki na świecie, na sezon truskawkowy muszę jeszcze trochę poczekać, ale one tak się do mnie uśmiechały, że po prostu musiałam je kupić. No, a przy okazji mam serniczek, pomysł zaczerpnęłam stąd, ale u mnie w wersji mini, z połowy porcji. Przepis podaję z moimi zmianami.

 

Składniki:

- 350 g serka homogenizowanego ( u mnie serek 3 % tłuszczu z Pilosa ), może być też gęsty jogurt

- 125 ml śmietany 30 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 czubata łyżka żelatyny

- truskawki do dekoracji

- galaretka truskawkowa

- biszkopty

 

 

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać serek, jeszcze krótko ubić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, przestudzić i wlewać do masy serowo - śmietanowej, ubijając.

Galaretkę truskawkową rozpuścić, według przepisu na opakowaniu.

Tortownicę ( u mnie ok 18 cm średnicy ) wyłożyć biszkoptami, zanurzonymi w rozpuszczonej galaretce, na biszkoptach można ułożyć trochę truskawek, nastepnie zalać masą serową, ułożyć pokrojone truskawki, wstawić do lodówki, aby stężało. Potem zalać galaretką i ponownie odstawić do stężenia.

 

Smacznego.

 

sobota, 16 kwietnia 2011

 

Przepis na te zajączki znalazłam w " Chwili dla ciebie ", był wielkanocną propozycją Kasi. Ten przepis jest na dwa osobniki, niestety jeden z moich zająców nie doczekał sesji, zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach ;).

 

Składniki na 2 sztuki:

- 1/4 kostki margaryny do pieczenia Kasia ( 65g )

- 2 jaja

- 2/3 szklanki mąki

- 1/2 szklanki wody

- szczypta soli

- 1/3 szklanki smietany kremówki

- 3 łyżki cukru pudru

- polewa czekoladowa

 

 

 

Margarynę włożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki wody i sól, zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę, mieszajac podgrzewać na małym ogniu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondla. Przestudzić, wbić jaja, zmiksować. Na blachę wysmarowana margaryną kłaść okragłe porcje ciasta, formujac głowę tułów i uszy. Piec 20 minut w temp. 200 st. C. Ostudzić, przekroić w poprzek. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, napełnić nią połówki zajączków, przykryć. Z polewy zrobić oczy, uszy, nos i wąsy.

 

 

Smacznego.

piątek, 15 kwietnia 2011

 

W jednej z gazetek " Przyślij przepis " znalazłam bardzo ciekawy chlebek, kształtem przypominajacy słonecznik, wykorzystałam ten sposób formowania, jednak zmieniłam zupełnie skład ciasta. Mój słonecznik, nie jest chlebkiem, a raczej słodką bułą.

Składniki:

- 250 g mąki

- 50 g cukru

- 25 g roztopionego masła

- 150 ml letniego mleka

- 1 łyżeczka majonezu

- 1/3 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki suchych drożdzy ( mogą być świeże 10- 15g )

- oliwa do smarowania krążków

- masa krówkowa i ziarna słonecznika do dekoracji

 

 

Drożdże wymieszać z mąką ( ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na 9 kulek i odstawić do podrośnięcia.

Nastepnie 8 kulek rozwałkować na placki, aby miały jednakową średnicę można posłużyć się talerzykiem. Każdy placek posmarować oliwą i układać po cztery jeden na drugim. Krążki naciąć gwiaździście w 8 miejscach.

 

 

Wywinąć płatki 4 klinów i ułożyć na pozostałych tak, aby nacięcia nie zachodziły na siebie, poczym wywinąć płatki spodnich krążków między płatkami wierzchnich klinów.

Ostatnią, 9 kulkę włożyć w środek słonecznika, ja dodatkowo posmarowałam ją gotową masą krówkową i posypałam ziarnem słonecznika, a płatki posmarowałam lukrem z odrobiną żółtego barwnika.

Piec ok 30 min w temp 170 st. C.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

 

Zobaczyłam te bułeczki dzisiaj na blogu Waniliowa chmurka i po przeczytaniu listy składników  wiedziałam, że jeszcze dzisiaj je wypróbuję. Idealne na zagospodarowanie resztki pieczarek, jaka mi pozostała i na aktualną ochotę na domowe bułeczki, no i tak cudnie się przytulają:), (moje niestety bardziej wstydliwe w tym przytulaniu, piekłam w większej formie). Przepis pierwotnie pochodzi od Liski.

 

Ciasto:

- 140g wody

- 50g serka wiejskiego Piątnica ( lub 50g śmietany, gęstego jogurtu lub twarogu)

- 380g mąki pszennej, dowolnego typu ( ja dorzuciłam 2 łyżki otrąb zamiast mąki pełnoziarnistej)

- 15g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki drożdzy instant

- 2 łyżeczki cukru

- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

- 1 łyżeczka soli

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

 

Farsz pieczarkowy:

- 30 dag pieczarek

- 1 cebula

- 3 łyżki oleju

- sól i pieprz do smaku

- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

- kilka gałązek tymianku

- opcjonalnie łyżka śmietany

Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i zeszklićją na małym ogniu- zajmuje to ok. 10 minut. Dodać pieczarki, dusić je kolejne 15- 20 minut. Przyprawić do smaku, można dodać łyżkę śmietany. Ostudzić.

 

Drożdże świeże zasypać cukrem, odstawić. Kiedy się rozpuszczą połaczyć z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypywać mąkę. Zagnieść gładkie ciasto (można to zrobić za pomocą miksera). Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jest dosyć luźne i lepkie, ale nie należy go podsypywać mąką- wystarczy posmarować dłonie i wierzch ciasta oliwa lub olejem.

Nastepnie podzielić ciasto na 6 części, uformować kulki i zostawić je na 15 minut przykrywając ściereczką. Z każdej kulki uformować placuszek, który wypełnić nadzieniem z pieczarek. Bułeczki układać w blaszce ( ok. 25 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut. Każdą bułeczkę posmarowć jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piec ok. 20- 30 minut.

( 10 minut przed końcem pieczenia bułeczki mozna posypać tartym żółtym serem).

 

 

Smacznego.

 

 

 

 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail