niedziela, 29 kwietnia 2012

 

 

 Ciasto, które zaskoczyło mnie swoją strukturą, takie jest delikatne, piankowe, rozpływa się w ustach, na ciepło ciężko je było ukroić. Spodziewałam się czegoś innego po wypieku na samych białkach. Poza białkami, które zalegały mi w zamrażalniku, niewiele więcej potrzeba, kilka prostych składników, które zawsze są w domu. 

 Źródło: angel chiffon cake

 

Składniki:

- 200 g białka ( białko z 8 średniej wielkości jaj )

- 40 ml oleju

- 80 ml mleka

- 70 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/3 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 70 g cukru pudru

 

W misce wymieszać mleko i olej. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ubitą pianę dodawać porcjami do ciasta, delikatnie połączyć łyżką.

Przelać do tortownicy o średnicy około 17 cm ( u mnie 21 cm, ale proponuję mniejszą ), piec około 40 minut w 170 st. C.

 

 

 

Smacznego.

sobota, 28 kwietnia 2012

 

 

 Przepis pochodzi z programu Anny Olson " Na słodko ".

 

Składniki na ciasto:

- 4 jajka

- 1 i 1/3 szklanki cukru ( może być mniej )

- 2/3 szklanki oleju

- 2/3 szklanki sera ricotta

- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżka startej skórki cytrynowej

- 1 i 1/2 łyżeczki rumu

- aromat migdałowy

- 1 szklanka mielonych migdałów

- 1 i 1/4 szklanki mąki

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

Jajka, cukier i olej zmiksować, aż masa stanie się jasnożółta i gęsta. Dodać ricottę, sok i skórkę z cytryny, rum, aromat i wymieszać na gładką masę. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać mielone migdały, wymieszać. Suche składniki połączyć z masą jajeczno - serową, aż masa stanie się jednolita. Ciasto przełożyć do tortownicy ( 25 cm średnicy ) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 45 minut w 175 st. C.

 

Składniki na masę serową:

- 3/4 szklanki sera ricotta

- 1 jajko

- 1/4 szklanki ( proponuję jednak zmniejszyć ilość ) + 2 łyżki cukru

- 2 łyżeczki skórki cytrynowej

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 2 łyżki proszku budyniowego ( waniliowy, śmietankowy )

- 2 łyżki mleka

- 1 szklanka płatków migdałowych

Ricottę, jajko, 1/4 szklanki cukru, skórkę, ekstrakt i proszek budyniowy zmiksować razem. 2 łyżki mleka podgrzać na małym ogniu z 2 łyżkami cukru, dodać płatki migdałowe, podsmażyć chwilę.

Na przestudzone ciasto wyłożyć masę serową i posypać glazurowanymi płatkami migdałowymi.

Ciasto wstawić jeszcze do piekarnika i piec 15 min w 190 st. C, aż płatki migdałowe lekko się zrumienią.

 

 

Smacznego.

06:06, martex.82
Link Komentarze (4) »
wtorek, 24 kwietnia 2012

 

 

Ciasto dla wszystkich amatorów pijanych, aromatycznych śliweczek, których smak współgra z czekoladowym kremem na bazie Nutelli, do tego pierzynka z bitej śmietany i delikatny biszkopt. Okrutnie kaloryczne, ale zapewniam, warto się skusić.

 Źródło: ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jaja

- 1 szklanka cukru

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Ubijając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wylać do foremki ( 24x28 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min w 180 st. C. Ostudzić, nasączyć ponczem ( mocna herbata + wódka ).

 

Składniki na krem:

- 1/2 kg suszonych śliwek bez pestek

- 1/2 szklanki wódki

- 250 g masła

- 200 g Nutelli

Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić szczelnie słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, gdy wchłoną alkohol, pokroić je w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając, dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany 30 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 opakowania śmietan - fixu

- 100 g gorzkiej czekolady

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixami, wyłożyć na krem. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

06:40, martex.82
Link Komentarze (17) »
czwartek, 19 kwietnia 2012

 

Sezamowe maleństwa, z delikatnym posmakiem chałwy, świetne do pochrupania, w taki deszczowy dzień jak dziś.

 

 Składniki:

- 8 łyżek mąki

- 50 g masła

- 4 łyżki cukru pudru

- 40 g chałwy

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 1 jajko

- 2 łyżki podprażonego sezamu + sezam do obtoczenia ciasteczek

 

 

Posiekane masło, cukier puder, mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, jajko, pokruszoną chałwę i 2 łyżki sezamu, zagnieść razem na gładkie ciasto. Schłodzić ok. 30 minut w lodówce.

Z ciasta formować kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać je  sezamie, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, delikatnie spłaszczyć.

Piec ok. 12 minut w 180 st.C.

 

 

Smacznego.

niedziela, 15 kwietnia 2012

 

Jeden z lepszych serników jakie udało mi się upiec i mój pierwszy sernik " Złota Rosa ", który nie jest nim tylko z nazwy, naprawdę utworzyły się na nim urocze złote kropelki. Przepis znalazłam u Margarytki, serdeczne dzięki.

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki cukru

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 250 g masła lub margaryny

- 3 żółtka

Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie ciasto. Wylepić nim dno i brzegi foremki ( 40x25cm mierzone u góry ), wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec 10 min. w 200 st. C.

 

 

 

Składniki masy serowej:

- 1 kg sera zmielonego

- 4 jaja

- 1 szklanka cukru

- 1 budyń śmietankowy

- 1 cukier waniliowy

- 2 szklanki zimnego mleka ( 3,5 % )

- sok z połowy cytryny

- 1/2 szklanki oleju

 

Dodatkowo:

- 3 białka

- 1/2 szklanki cukru

 

Ser, cukier, cukier waniliowy i jaja zmiksować na gładką masę. Dodać proszek budyniowy, olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować, na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wylać na podpieczone ciasto ( masa będzie lejąca, dość rzadka ). Piec około 60 min. w 160 st. C z termoobiegiem ( bez 175 - 180 st. C ).

Na 15 min. przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 zostawionych białek i 1/2 szklanki cukru, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut. Należy uważać, aby nie piec zbyt długo, bo zrobi się beza i po wystygnięciu nie utworzą się kropelki, wyglądające jak złota rosa.

 

 

 

Smacznego.

07:42, martex.82 , serniki
Link Komentarze (17) »
czwartek, 12 kwietnia 2012

 

Bułeczki na piwie, skręcone w wianuszki, z dodatkiem żółtego sera, powstałe z poświątecznej chęci na świeże, domowe pieczywko.

 Inspiracja: twisted kashkavalki.

 

Składniki na 4 wianuszki:

- 250 g mąki

- 150 ml piwa

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 3/4 łyżeczki soli

- 7 g suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych

- 1 łyżeczka miodu

 

Dodatkowo:

- 30 g miękkiego masła

- starty żółty ser

- białko do posmarowania

- mak do posypania

 

 Z podanych składników zagnieść ciasto ( w przypadku świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn ), odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 4 części, uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek, naciąć go wzdłuż, nożem do pizzy, na ok. 1,5 cm paseczki, pozostawiając nieprzecięty do końca brzeg. Placuszki posmarować masłem, posypać startym serem, zwinąć w rulonik, po skosie, zaczynając od góry z prawej strony. Połączyć końce rulonika tworząc wianuszek.

Wianuszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do podrośnięcia. Posmarować białkiem, posypać makiem i piec w 180 st. C ok 25 min.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 09 kwietnia 2012

 

 

Jeżeli ktoś może jeszcze patrzeć na ciasta i nie nie ma dosyć słodyczy w te Święta, to zapraszam na kawałek. Słodka pianka, z dodatkiem masy krówkowej, warstwa przypominająca bananowca, ale bez dodatku masła, ze śmietaną i kruchy ciasteczkowy spód. 

 

Składniki na spód:

- 180 g herbatników

- 65 g masła

Masło rozpuścić, wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy, o średnicy około 21 cm. Zapiec 10 min. w 180 st. C.

 

Składniki na mus bananowy:

- 200 g śmietany kremówki

- cukier puder do smaku ( dałam 2 łyżki, w przypadku bardzo dojrzałych bananów, cukru może być mniej )

- 2 duże banany

- 3 łyżeczki żelatyny

- sok z cytryny

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Banany zetrzeć na tarce, lub zmiażdżyć widelcem, gdy są bardzo dojrzałe, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Banany połączyć ze śmietaną i rozpuszczoną, przestudzoną żelatyną. Masę wylać na spód, schłodzić w lodówce, aż masa stężeje.

 

Składniki na mus karmelowy:

- 200 g śmietany kremówki

- 3 łyżeczki żelatyny

- 3/4 puszki masy krówkowej

Śmietanę ubić, połączyć stopniowo z masą krówkową. Dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, przestudzoną żelatynę, wymieszać. Masę wylać na zastygnięty mus bananowy, ponownie schłodzić.

Ciasto można udekorować polewą czekoladową.

 

 

Smacznego.

piątek, 06 kwietnia 2012

 

 U mnie na Wielkanoc zawsze musi być sernik, w tym roku sernik Hali, czyli sernik z budyniem czekoladowym, bo pod taką nazwą też go widziałam, jakiś czas temu wypatrzony tutaj. Bardzo fajnie łączy w sobie smak czekoladowego budyniu i delikatnej masy serowej. Polecam.

 A do sernika dołączam życzenia:

Ciepłych, pełnych radosnej nadziei, zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, przy pysznie zastawionym stole, w gronie najbliższych.

Marta :)

 

 Składniki na ciasto:

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 150 g masła

- 1/2 szklanki cukru

- 2 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, posiekać. Dodać jajka, zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić. Ciastem wylepić foremkę 25x38 cm , wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Składniki na warstwę budyniową:

- 1 l mleka

- 4 budynie czekoladowe

- cukier do smaku, według przepisu na opakowaniu

3 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej 1 szklance rozrobić budynie z cukrem. Na gotujące się mleko wlać budynie, gotować do zgęstnienia. Gorący budyń wylać na surowe ciasto, rozsmarować.

 

Składniki na warstwę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 3/4 - 1 szklanka cukru

- 4 jajka

- 1 budyń śmietankowy

 Żółtka ubić z cukrem, dodać ser i proszek budyniowy, zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z serem. Masę serową wylać na budyń.

Piec ok. 50 minut w 180 st. C. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Można udekorować polewą.

 

 

Smacznego.

16:34, martex.82 , serniki
Link Komentarze (7) »
środa, 04 kwietnia 2012

 

Składniki:

- 110 g masła

- 1 żółtko

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1 i 1/4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- skórka otarta z jednej pomarańczy

 

Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać żółtko, skórkę pomarańczową i  ekstrakt waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać obydwie mąki, połączyć.

Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać ciasteczka na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto będzie dosyć gęste, więc zamiast wyciskać szprycą można zwyczajnie ulepić kulki.

Piec ok 12 min. w 170 st. C.

 

 

Smacznego.

niedziela, 01 kwietnia 2012

 

 Wprawdzie to czas na mazurki, baby i serniki, ale ja miałam straszną ochotę na coś ciężkiego i mocno czekoladowego, z dodatkiem lekko ciągnących pianek, które uwielbiam i orzechów.

Źródło: brownies z piankami

 

 Składniki:

- 1 i 2/3 szklanki cukru

- 3/4 szklanki kakao

- 175 g masła

- 2 duże jajka

- 2 łyżki wrzątku

- 1 i 1/3 szklanki mąki

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych

- 2 szklanki mini - marshmallows lub dużych marshmallows, pokrojonych na ćwiartki ( u mnie duże z Lidla )

 

 

Masło i kakao rozpuścić w misce ustawionej na rondelku z gotującą się wodą. Dodać 2 łyżki wrzątku, wymieszać na jednolitą masę, zestawić z ognia.

Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dodać kakao z masłem i połączyć do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać, na końcu dodać posiekane orzechy.

Ciasto przelać do foremki o boku 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Piec 20 min w 175 st. C. Wyjąć, posypać wierzch piankami i ponownie zapiec w piekarniku ustawionym na grill ok 2 min. ( trzeba uważać, bo pianki szybko się przypalają ).

Ciasto wystudzić, kroić nożem zamoczonym we wrzątku.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail