poniedziałek, 29 kwietnia 2013

 

Nareszcie nadszedł najpiękniejszy wiosenny czas, pierwsza, czysta, młoda zieleń, kwitnące forsycje i drzewa owocowe, uwielbiam ten moment w roku. Wprawdzie chwilowo ogródek wygrywa z kuchnią, ale jakieś ciasto być musi.

Dziś proponuję dosyć popularne ciasto, znam je również pod nazwą kora dębu, ale nazwa kora orzechowa wydaje mi się bardziej zasadna, w końcu w skład ciasta wchodzi sporo orzechów. Bakaliowe blaty, masa budyniowa, delicje, brzoskwinie i galaretka, każdy znajdzie coś dla siebie.

 

Źródło: kora

 

Składniki na ciasto:

- 8 białek

- 3 żółtka

- 1 szklanka cukru

- 200 g orzechów włoskich ( pół na pół, zmielone i posiekane )

- 100 g wiórków kokosowych

- 100 g rodzynek

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać orzechy, wiórki, rodzynki i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta, piec w 180 st. C, około 30 minut. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.

 

Składniki na masę budyniową:

- 1 puszka brzoskwiń

- 5 żółtek

- 2 opakowania budyniu śmietankowego

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżka mąki pszennej

- 250 g masła

 

Dodatkowo:

- ok. 20 sztuk ciastek typu Delicje

- 2 opakowania galaretki pomarańczowej

- 1/2 szklanki naparu z kawy + odrobina spirytusu do nasączenia ciastek

Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki wody. Sok z brzoskwiń zagotować, wlać rozmieszaną mieszankę budyniową, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Masło utrzeć na puszysto, ucierając dodawać po łyżce zimny budyń.

Połową masy posmarować jeden blat ciasta. Ułożyć ciastka nasączone w kawie ze spirytusem, wyłożyć pozostałą masę, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu poukładać osączone z zalewy i pokrojone brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką ( przyrządzoną według przepisu na opakowaniu ).

 

Smacznego.

 

czwartek, 25 kwietnia 2013

 

 Sernik, a właściwie krajanka sernikowa, bo ciasto wychodzi niziutkie ( z zaledwie 350 g sera ), z dodatkiem kolorowej posypki do dekorowania ciast.

 

Źródło: funfetti cheesecake

 

 Składniki na spód:

- 150 g ciasteczek zbożowych

- 50 g masła

 

Składniki na masę serową:

- 350 g serka śmietankowego lub twarogu sernikowego

- 2 jaja

- 1/2 szklanki cukru

- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub kwaśnej śmietany 12 - 18%

- 1/3 szklanki kolorowej posypki

 

Ciasteczka zmielić na pył i połączyć ze stopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć spód blaszki ( 20x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

Ser utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, budyń i jaja. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Wsypać kolorową posypkę, wymieszać łyżką. Wylać masę na ciasteczkowy spód.

Piec około 40 minut w 170 st. C, aż środek sernika będzie ścięty. Wystudzić, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

04:20, martex.82 , serniki
Link Komentarze (11) »
wtorek, 23 kwietnia 2013

 

Puszyste, maślane, delikatnie słodkawe rogaliki, idealne na niespieszne śniadanie.

 

 Źródło: rogaliki

 

Składniki:

- 500 g mąki

- 2 jaja + 1 do posmarowania rogalików

- 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżeczka soli

- 20 g świeżych drożdży

- 1 szklanka letniego mleka

- 50 g masła

- mak do posypania

 

Mleko podgrzać, odlać około 1/3 szklanki, rozpuścić w nim drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką drożdży, odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.

W misce roztrzepać jajka, dodać resztę mleka, cukier, sól i olej.

Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, mieszankę jajeczną i masło, wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrobić, aż ciasto nie będzie kleić się do dłoni.

Wyrobione ciasto wyłożyć do miski i posmarować lekko olejem. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ( 1 - 1.5 godz ) w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 trójkątów. Zwinąć w rogaliki, zaczynając od szerszego boku.

Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką wody i posypać makiem. Piec około 10 - 15 minut w 200 st. C.

 

 

Smacznego.

08:36, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 22 kwietnia 2013

 

 Tęcza wiosenna , to ciasto, inspirowane przepisem z książki " 100 nowych ciast siostry Anastazji", z której bardzo lubię korzystać. Poza internetem, czasopismami czy starym zeszytem z wycinkami i przepisami babuni, książki kucharskie, to świetne źródło pozyskania oryginalnych i smacznych przepisów. Chociaż wiadomo, za taką książkę, porządnie wydaną, z pięknymi ilustracjami potraw trzeba czasami sporo zapłacić, ale i na to jest sposób, od czego są promocje.

Niedawno dowiedziałam się o stronie CupoNation.pl, dzięki której można pozyskać kupony rabatowe i tym samym zapewnić sobie promocje w ulubionych sklepach. Kupony te upoważniają do zakupu wysokiej jakości produktu, po obniżonej cenie, zachowując przy tym niezmienioną jego wartość.

Jak to działa? Otóż w bardzo prosty sposób, wystarczy skorzystać z dostępnej na stronie wyszukiwarki, lub wybrać odpowiednią kategorię z zamieszczonej na stronie listy, znaleźć interesujący kupon, kliknąć i skorzystać z podanego kodu rabatowego, przy dokonywaniu transakcji w wybranym sklepie online, w ten sposób kwota, którą zapłacilibyśmy za produkt zostanie pomniejszona o rabat.

Warto zajrzeć, może właśnie dzięki tej stronie znajdziecie poszukiwaną książkę lub interesujące was akcesoria kuchenne, czy sprzęt AGD w niższej, atrakcyjnej cenie?

A teraz już pora na przepis, znając rozmach siostry Anastazji, zmniejszyłam proporcje o połowę i zmieniłam jedną z mas na bitą śmietanę. Podaję przepis, ze swoimi zmianami.

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w  180 st. c około 25 minut.

 

Składniki na masę budyniową:

- 1,5 szklanki mleka

- 1 budyń waniliowy ( bez cukru )

- 2 łyżki cukru

- 1/2 kostki masła

Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wylać rozrobiony budyń, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Budyń dokładnie wystudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce zimny budyń.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1 zielona galaretka

- ok 800 g jabłek jabłek

- 1 łyżka cukru

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, o dużych oczkach, włożyć do rondelka, poddusić z cukrem. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę, wymieszać, jeszcze chwilę podsmażyć. Przestudzić.

Na biszkopt ( można go dowolnie naponczować ) wyłożyć 1/2 masy budyniowej. Następnie wyłożyć masę jabłkową i kolejno drugą część masy budyniowej.

 

Dodatkowo:

- 1 niebieska galaretka

- biszkopty

Biszkopty poukładać na masie budyniowej.

Niebieską galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Tężejącą galaretką zalać biszkopty. Wstawić do lodówki, by galaretka dokładnie stężała.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany kremówki

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w około 1/4 szklanki gorącej wody, połączyć z ubitą kremówką. Masę śmietanową wyłożyć na warstwę niebieskiej galaretki.

 

Posypka:

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka cukru

- 60 g wiórek kokosowych

Wszystkie składniki podsmażyć razem na patelni, do zezłocenia. Wystudzić. Posypać wierzch ciasta.

 

Smacznego.

wtorek, 16 kwietnia 2013

 

To ostatnio bardzo popularne ciasto. Ja również, od kiedy po raz pierwszy je zobaczyłam, wiedziałam, że będę musiała wypróbować przepis, ot tak, z czystej ciekawości. No bo jak to możliwe, że wlewamy do blaszki jednolitą, rzadką masę, a po godzinie wyciągamy z piekarnika trójwarstwowe ciasto? Magia, kuchenna magia. Nie dziwi więc nazwa ciasta. Trochę nie wierzyłam, ale wyszło, z wyraźnym podziałem na warstwy: biszkopt, masę przypominającą budyń i zwarty spód. Co do smaku, to raczej ciasto dla wielbicieli budyniu i ciast typu napoleonka czy kremówka. Dla mnie trochę mało wyraziste, myślę, że bardziej przypadłaby mi do gustu czekoladowa wersja, wypróbuję następnym razem.

 

 Źródło: tarta magica

 

Składniki:

- 4 jaja

- 150 g cukru

- 1 łyżka wody

- 125 g masła

- 115 g mąki

- 1/2 l letniego mleka

- 4 krople octu

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Żółtka zmiksować z cukrem i łyżką wody na puszysta masę. Masło stopić, przestudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie miksując, dodawać na zmianę mąkę i letnie mleko. Dodać ekstrakt z wanilii. Białka z octem ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z resztą ciasta.

Ciasto wylać do blaszki ( 20x20cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 160 st. C przez 60 - 70 minut.

Dokładnie wystudzić. Posypać cukrem pudrem. 

 

 

 

Smacznego.

17:40, martex.82 , inne
Link Komentarze (15) »
piątek, 12 kwietnia 2013

 

Ta kosteczka długo czekała na swoją kolej, zdecydowanie za długo. Czekoladowe ciasto, przełożone kremem na bazie mascarpone, o smaku ulubionego cappucino, zwieńczone bitą śmietaną, nie mogło mi nie smakować. Nie jest trudne, ładnie się kroi i prezentuje.

 

Źródło: Kostka Cappucino

 

 Składniki na ciasto:

- 5 jaj

- 125 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej

- 125 g miękkiego masła

- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

- 150 g drobnego cukru

- 125 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć do białości, dodać rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Dodawać po żółtku, miksując po dodaniu każdego. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami.

Ciasto wyłożyć do blaszki ( 23x23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ). Piec w 170 st. C, 25 - 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę cappucino:

- 250 g serka mascarpone

- 250 g śmietany kremówki

- 3 płaskie łyżeczki żelatyny

- 60 g kawy cappucino ( proszku )

- 3 łyżki cukru

Mascarpone zmiksować z cappucino.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, wlać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i zmiksować.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany kremówki

- 1 łyżka cukru pudru

- 20 g kawy cappucino ( proszek )

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

Wystudzone blaty ciasta przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć masę śmietanową, posypać cappucino. Schłodzić w lodówce, pokroić w kostkę.

 

 

 Smacznego,

środa, 10 kwietnia 2013

 

Lambada - pamiętacie ten przebój Kaomy sprzed lat? Gorące rytmy, charakterystyczny układ taneczny, spódnice lambadówki i pierwsze stringi widziane w teledysku.

Nie wiem, gdzie szukać analogii z tym ciastem, ale zawsze intrygują mnie przepisy na potrawy o oryginalnych nazwach, i w związku z jedną, i drugą Lambadą mam miłe wspomnienia. Przepis od znajomego.

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 30x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 - 30 minut w 180 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na masę pomarańczową:

- 4 szklanki soku pomarańczowego

- 3 budynie waniliowe

- 1 szklanka cukru

1/2 szklanki soku pomarańczowego nasączyć biszkopt. W kolejnej 1/2 szklanki soku rozprowadzić proszek budyniowy. Pozostałe 3 szklanki soku pomarańczowego zagotować z cukrem, na gotujące wlać budynie, pogotować stale mieszając do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą ( nie gorącą ) masę wyłożyć na biszkopt.

Na masie ułożyć herbatniki.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki ( 30 - 36% )

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

 

Dodatkowo:

- herbatniki

- starta czekolada do posypania

 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki, wyrównać, posypać startą czekoladą. Schłodzić.

 

 

 

 Smacznego.

wtorek, 09 kwietnia 2013

 

 Cebularz - dowód na to, jak z wiekiem mogą zmieniać się preferencje smakowe. Całe moje dzieciństwo mama słyszała: "... tu jest cebula, bleee,  ja nie będę tego jadła!"I kombinowała, jak przemycić w potrawach choć odrobinę tego warzywa. Teraz już od cebuli nie uciekam, przeciwnie.

Przepis na te cebularze znalazłam u Pyzy, określa je ona mianem najlepsze cebularze i w pełni się z nią zgadzam. Wprawdzie to mój pierwszy, domowy, tego rodzaju wypiek, ale spośród kupnych, lepszych nie jadłam.

 

Składniki na ciasto:

- 400 g mąki

- 30 g świeżych drożdży

- 1 jajko

- 3/4 szklanki ciepłego mleka

- 1/3 łyżeczki soli

- 2 małe łyżeczki cukru

- 2 łyżki oleju

 

Składniki na farsz:

- 4 cebule

- 2 - 3 łyżki oleju

- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

- 2 - 3 łyżki startego, żółtego sera

- przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cukru, zioła prowansalskie

- 2 - 3 łyżeczki suchego maku

- 2 łyżki mleka

 

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką mąki, cukrem i połową mleka, odstawić do podrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, sól, olej, roztrzepane jajko i resztę mleka i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 90 minut.

Cebulę pokroić w ćwierć plasterki. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, dodać sól i cukier, zeszklić ( nie rumienić ). Dolać około 4 łyżek wody i dusić pod przykryciem, aż cebula zmięknie, przyprawić, do smaku, wymieszać ze śmietaną. Gdyby wyszło za dużo płynu, należy go trochę odparować. Farsz trochę przestudzić.

Wyrośnięte ciasto podzielić na około 12 równych kawałków, uformować kulki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć i odstawić na około 30 minut do napuszenia.

Denkiem szklanki zrobić w każdej bułce spore wgłębienie, nałożyć porcję farszu, posypać startym serem. Brzegi cebularzy posmarować pędzelkiem maczanym w mleku i posypać makiem.

Piec około 25 minut w 190 st. C.

 

 

Smacznego.

niedziela, 07 kwietnia 2013

 

 Aromatyczne, wilgotne ciasto, z pyszną kruszonką, powstałe, by zagospodarować zbyt dojrzałe, nakrapiane banany.

 

Źródło: ciasto z bananami i kruszonką

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki sody

- 4 rozgniecione, mocno dojrzałe banany

- 3 łyżki mleka

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 łyżeczki białego octu winnego

- 120 g miękkiego masła

- 1 szklanka cukru

- 1 jajko

 

Składniki na kruszonkę:

- 6 łyżek cukru trzcinowego Muscovado

- 6 łyżek mąki

- 40 g masła

- 1/4 łyżeczki cynamonu

 

Wszystkie składniki kruszonki wsypać do miski i wraz z masłem utrzeć w palcach.

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić.

W osobnej misce, rozgnieść banany, dodać mleko, ocet i wymieszać.

W większej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysto, dodać jajko, zmiksować. Następnie dodać miksturę bananową, zmiksować, zmniejszyć obroty i dalej miksować, dodając suche składniki.

Ciasto wylać do blaszki ( 20x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, posypać po wierzchu kruszonką. Piec około 45 minut w 175 st. C, do tzw. suchego patyczka.

 

Smacznego.

czwartek, 04 kwietnia 2013

 

Zwykły, prosty sernik, bez specjalnych dodatków, dla odmiany od świątecznych przekładańców.

 

Składniki :

- 500 g sera zmielonego

- 4 jaja

- 3/4 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 100 g masła roślinnego

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

- skórka otarta z 1/2 cytryny

 

Dodatkowo:

- herbatniki

- 1/2 szklanki cukru pudru

- sok z cytryny

 

Masło zmiksować z cukrem, miksując dodawać po żółtku. Dodać ser, budyń, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, zmiksować do połączenia składników.  Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.

Na dnie blaszki ( 20x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, poukładać herbatniki, wylać masę serową.

Piec około 60 minut w 160 st. C. Wystudzić.

Cukier puder utrzeć, dodając sok z cytryny, tyle, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować sernik.

 

Smacznego.

16:27, martex.82
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail