czwartek, 24 kwietnia 2014

 

Marlenka - czyli popularne czeskie ciasto, ormiańskiego pochodzenia, o karmelowo - miodowym zapachu i kolorze. Składa się z kilku cienkich blatów, przełożonych masą kajmakowo - budyniową, gdy trochę poleżakuje i przejdzie kremem wprost rozpływa się w ustach. Raczej dla zwolenników słodszych wypieków.

 

Źródło: Marlenka

 

 Składniki na masę:

- puszka masy kajmakowej

- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 250 g masła

- 1/2 l mleka

- 3 łyżki cukru

Ugotować budyń z mleka, cukru i proszku budyniowego ( według przepisu na opakowaniu ), wystudzić.

Masło utrzeć z masą kajmakową i następnie miksując na małych obrotach dodawać po łyżce zimny budyń. Masa będzie dosyć płynna, ale nadmiar wilgoci wchłonie ciasto.

 

Składniki na ciasto:

- 600 g mąki

- 120 g masła

- 250 g cukru pudru

- 3 łyżki miodu

- 3/4 łyżki sody

- 1 łyżeczka octu

- 2 jaja

Do sporego garnka przełożyć masło, miód i cukier puder. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, do rozpuszczenia składników.

W osobnej miseczce wymieszać sodę z octem, mikstura natychmiast zacznie się pienić, więc należy natychmiast dodać ją do masy. Zmniejszyć ogień i pogotować kilka minut cały czas mieszając, aż masa zmieni kolor na pomarańczowo - brązowy.

Masę zdjąć z ognia i schładzać przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać jajka, całość energicznie połączyć trzepaczką, by się nie ścięły.

Do masy stopniowo dodawać mąkę, zagnieść do jednolitego połączenia składników.

Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia ( wielkości dużej blaszki ).

Blaty piec w 180 - 190st. C na złoto - brązowy kolor.

Po upieczeniu wyrównać brzegi blatów. Odkrojone kawałki pokruszyć posłużą jako posypka wierzchu ciasta.

Upieczone, wystudzone blaty przekładać masą, posmarować nią również wierzch ciasta i posypać posypką z pokruszonych okrawków ciasta i posiekanych orzechów ( ewentualnie startej czekolady )

Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na noc, blaty zmiękły i przeszły masą.

 

 

Smacznego.

środa, 23 kwietnia 2014

 

 Źródło: " 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji "

 

Składniki na cisto miodowe:

- 250 g mąki

- 3 łyżki miodu

- 3 łyżki cukru pudru

- 1 jajo

- 1/4 kostki margaryny

- 1/2 łyżeczki sody

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć do blaszki ( 35x 40 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec w 180 st. C około 25 minut.

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jaj

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Upiec w takiej samej blaszce jak ciasto miodowe około 30 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 1 galaretka agrestowa

- 1 łyżka masła

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozpuścić masło, dodać jabłka, dusić pod przykryciem. Następnie wsypać galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g serka homogenizowanego

- 2 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody, tężejące wymieszać z serkiem homogenizowanym.

 

Dodatkowo:

- 1 puszka masy makowej

- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/4 szklanki wody  ( należy dodać ją do maku )

- 1 puszka brzoskwiń

- 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe, przygotowane według przepisu na opakowaniu

 

Przełożenie ciasta:

ciasto miodowe - masa jabłkowa - masa makowa - biszkopt - masa serowa - brzoskwinie - galaretka brzoskwiniowa

 

Smacznego.

sobota, 19 kwietnia 2014

 

 Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, pełnych radości i cudownych, smacznych chwil, w rodzinnym gronie, dla wszystkich, którzy tu czasem zaglądają. Marta:)


A do życzeń dołączam puszysty serniczek z chałwową polewą.

 

 

 Inspiracja: tutaj i tutaj

 

Składniki na spód:

- 200 g zmielonych herbatników

- 100 g masła

Masło roztopić, połączyć ze zmielonymi herbatnikami. Masą wyłożyć blaszkę ( 24x24 cm ), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia ( boki nie ).

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 5 jajek

- 5 łyżek cukru pudru

- 50 g roztopionego masła

- 5 łyżek mąki pszennej

- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 225 ml mleka

- 1/2 szklanki cukru

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce ser. Dodać przestudzone, roztopione masło, mleko, obie mąki i ekstrakt waniliowy, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Delikatnie połączyć z masą serową.

Masę serową wylać na herbatnikowy spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 5 minut. Następnie otworzyć piekarnik i ostrym nożem oddzielić brzegi ciasta od blachy. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec 30 minut, potem uchylić piekarnik na 15 minut i piec dalej sernik w uchylonym piekarniku. Po tym czasie piekarnik zamknąć i piec kolejne 15 - 20 minut w 180 st. C. Sernik studzić w piekarniku. Po przestudzeniu wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

 

Składniki na polewę:

- 200 g chałwy

- 1/2 szklanki śmietany 30%

 

Chałwę zmiksować ze śmietanką, aby nie było grudek. Przelać do rondelka, podgrzać. Polewę wylać na wystudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki.

 

 

Smacznego.

18:16, martex.82 , serniki
Link Komentarze (10) »
niedziela, 13 kwietnia 2014

 

Czekoladowe, wilgotne blaty, masa serowa i bita śmietana, przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, polecam.

 

Źródło: porzeczkowiec

 

Składniki na ciasto:

- 3/4 szklanki oleju

- 1/2 szklanki wody

- 1 i 3/4 szklanki cukru

- 5 jaj

- 1 i 1/2 szklanki mąki

- 3 łyżki kakao

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Olej, wodę, kakao i 3/4 szklanki cukru zagotować w rondelku, przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przestudzonej masy czekoladowej, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie zmiksować.

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając pozostałą szklankę cukru, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g twarogu zmielonego

- 250 g masła

- 6 łyżek cukru pudru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując dodawać po łyżce ser.

 

Dodatkowo:

- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

- 0,5 l śmietany 30 - 36%

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 śmietan - fixy

- starta czekolada do posypania

 

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixami.

Jeden blat ciasta posmarować połową dżemu porzeczkowego, wyłożyć masę serową, rozsmarować, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć pozostały dżem. Na wierzch wyłożyć masę śmietanową, posypać startą czekoladą.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail