poniedziałek, 27 kwietnia 2015

 

Podobne ciasto piekłam już kiedyś ze śliwkami, tym razem zmniejszyłam proporcje o połowę, na małą tortownicę i wykorzystałam resztkę mrożonego agrestu.

 

Inspiracja: lekkie ciasto

 

Składniki:

- 3 jajka

- 1/2 szklanki cukru

- 75 ml oleju

- 2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- ok 300g agrestu ( może być mrożony )

- 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Nadal miksując wlać olej. Na koniec dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Wylać część ciasta do małej tortownicy ( średnica 18 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posługując się siteczkiem posypać wierzch ciasta kakao i wyłożyć pozostałe ciasto. Na wierzchu poukładać agrest.

Piec w 170 st. C około 50 minut, do tzw suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

środa, 08 kwietnia 2015

 

Przekładane ciacho, bardzo przypominające ciasto 3 - bit, słodkie i kaloryczne, ale w końcu jak nazwa wskazuje, to ciasto balowe, takie na większą okazję, więc od czasu do czasu można się pokusić.

 

Źródło: ciasto balowe

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jaja

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku dopieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.Wylać do blaszki ( 35x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 190 st. C, wystudzić, przeciąć na 2 blaty. Można je dowolnie naponczować np sokiem pomarańczowym.

 

Składniki na masę budyniową:

- 4 żółtka

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 szklanki mleka

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

- 250 g masła

1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka, mieszając, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.

 

Dodatkowo:

- 1 puszka ( 500 g ) masy krówkowej

- ok 140 g herbatników

- ok 100 g krakersów

- 500 ml śmietany 30 %

- 2 opakowania śmietan - fix

- 100 g startej białej czekolady

 

Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim blatem, posmarować resztą masy budyniowej. Na masę wyłożyć warstwę herbatników, na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy.

Śmietanę ubić ze śmietan - fixami, wyłożyć na krakersy. Wierzch posypać startą, białą czekoladą.

Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

 

Smacznego.

poniedziałek, 06 kwietnia 2015

 

 Źródło: " 100 najnowszych ciast siostry Anastazji"

 

 Składniki na kruche ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 5 żółtek

- 250 g margaryny

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć do blaszki ( 35x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, drugą włożyć do zamrażalnika.

 

 Składniki na orzechową wkładkę:

- 250 g zmielonych orzechów

- 1/2 szklanki mleka

- 2 łyżki cukru

- 2 jaja

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki masła

Masło, mleko i cukier zagotować, dodać zmielone orzechy, wymieszać, przestudzić. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek, delikatnie połączyć. Masę orzechową wyłożyć na kruche ciasto.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 250 g margaryny

- 8 jaj

- 1 budyń waniliowy

- 300 g cukru

- puszka brzoskwiń

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, miksując dodawać po żółtku, ser i budyń. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie połączyć. Dodać brzoskwinie pokrojone w kosteczkę, wymieszać.

Masę serową wylać na warstwę orzechową. Na wierzch zetrzeć zamrożone kruche ciasto. Piec w 160 st. C około 80 minut.

 

 

Smacznego.

08:41, martex.82 , serniki
Link Komentarze (9) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail