czwartek, 21 kwietnia 2016

 

Sernik, z delikatnie różową, kisielową pianką, polecam.

 

Źródło: sernik

 

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 jajko

- 1 plaster margaryny ok 1 cm

- szczypta soli

- 1 łyżka śmietany

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę ( 25x35 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 1 szklanka cukru

- 2 jajka

- 3 żółtka

- 1 cukier waniliowy

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

- 1/2 szklanki oleju

- 2 i 1/2 szklanki mleka

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem. Masa będzie rzadka i taka właśnie powinna być. Masę wylać na ciasto. Piec około 60 minut w 170 st. C.

 

Składniki na piankę:

- 4 białka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 czerwony kisiel ( u mnie truskawkowy )

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać kisiel, zmiksować. Pianę wyłożyć na upieczony sernik i wstawić jeszcze na ok 10 minut do piekarnika.

 

Smacznego.

17:07, martex.82 , serniki
Link Komentarze (5) »
sobota, 09 kwietnia 2016

 

Bardzo dobry sernik, z warstwą budyniowej pianki na wierzchu.

 

Źródło: sernik

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 2 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 kostki masła

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Ciastem wylepić blaszkę ( 25x35 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

- 2 jaja

- 120 g cukru

- 1/4 łyżeczki soli

- skórka otarta z cytryny

- 750 g sera zmielonego

- 2 łyżki cukru waniliowego

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem do połączenia.

 

Składniki na masę budyniową:

- 1 budyń śmietankowy

- 375 ml mleka

- 4 jajka

- 150 g masła

- 150 g cukru

- szczypta soli 

Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i nadal ucierać na jasną, puszystą masę. Miksując, dodawać po łyżce zimny budyń.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą budyniową.

Na ciasto wylać najpierw masę serową, a następnie masę budyniową. Piec w 180 st. C około 1 godzinę. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

05:11, martex.82 , serniki
Link Komentarze (4) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail