wtorek, 31 maja 2011

 

 

Szybkie i łatwe ciasteczka, o " specyficznej " nazwie, znałam kiedyś podobne ale jako muszelki z jabłkami, a ten przepis dostałam od znajomej.

 

 

 Składniki:

- 25 dag sera białego

- 25 dag mąki

- 25 dag masła lub margaryny

- cukier puder do posypania

- jabłka lub inne owoce ( u mnie nektarynki )

 

 

 

 

 Ser biały zmielać. Na stolnicę wsypać makę, dodać zmielony ser i masło, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, szklanką powycinać krążki. Na każdym krążku poukładać kawałki owoców, ja dałam kawałki nektarynek. Ciasto zaciskać w rogach, formujac muszelkę. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec na złoty kolor ok 20 min. w temp. 180 st. C. przestudzone posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego.

sobota, 28 maja 2011

 

 

Przepis na to ciasto wyszperałam w starym zeszycie, do którego już bardzo dawno nie zaglądałam i postanowiłam wykorzystać do niego resztę moich pierwszych w tym roku truskawek. Podstawowe zalety tego ciasta, to to, że jest proste, bardzo szybko się je robi, nie musiałam nawet używać miksera, wystarczy wymieszać łyżką, no i jest z truskawkami, a ja te aromatyczne owocki po prostu uwielbiam. 

 

Składniki:

- 3/4 kostki margaryny

- 3 łyżki wody

- 1 szklanka cukru

- 2 szklanki mąki

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 2 jaja

- truskawki

- platki migdałowe

 

 

Margarynę rozpuścić w rondelku z wodą i cukrem, nie gotować. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym wymieszać w misce, dodać jaja, ponownie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone, trochę przestudzone masło z cukrem, wszystko wymieszać, można użyć miksera, ale wystarczy łyżka.

Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, u mnie takiej 18x30 cm. Na wierzch ułożyć truskawki, posypać płatkami migdałowymi. Piec ok 45 min w 180 st C.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Ja zamiast tego roztarłam kilka truskawek z cukrem pudrem i polałam ciasto takim niby lukrem.

 

 

 

Smacznego.

środa, 25 maja 2011

 

Czebureki, to podobno tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich, wprawdzie tradycyjnych krymskich nie miałam okazji spróbować, ale te znalezione na blogu Eksplozja smaku są naprawdę godne polecenia. Robiłam je już kilka razy, tym razem na specjalne życzenie mamy, której szczególnie posmakowały.

 

 

 Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 3/4 szklanki wody

- 1 żółtko

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/3 szklanki oleju

 

Składniki na farsz:

- 50 dag mięsa ( u mnie wieprzowe )

- 1 cebula

- natka pietruszki

- sól i pieprz do smaku

- woda ok 1/3 - 1/2 szklanki

 

 Makę przesiać do miski. Do szklanki wbić żółtko, uzupełnić wodą, aby razem stanowiły 3/4 szklanki. Dodać sól i wymieszać razem. Wodę dodawać małymi porcjami do mąki i wyrabiać razem tak, jak robi się kruszonkę. Mają powstać takie większe okruszki. Następnie dodać do ciasta olej i zagnieść. Gdyby było twarde, należy dodać jeszcze wody. Nie wyrabiać za długo ciasta. Przykryte folią odstawić na 40 min, aby odpoczęło.

W tym czasie mozna zrobić farsz.

Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z cebulą. Dodać przyprawy, trochę wody i wymieszać (ja farsz podsmażyłam trochę na patelni, bo bałam się, że będzie surowy po usmażeniu pierogów, ale nie jest to konieczne).

Ciasto podzielić na 10 - 12 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko, na wielkość dużego talerzyka deserowego, na połowę wyłożyć farsz i przykryć drugą połową ciasta, starając się, aby wycisnąć powietrze z pieroga. Mocno skleić brzegi ( można zrobić falbankę lub użyć widelca )

Smażyć czebureki na oleju, na średnim ogniu, z obydwu stron. Na patelni mieszczą sie po dwa czebureki.

 

Smacznego.

wtorek, 24 maja 2011

 

Sernik z serków homogenizowanych, ( takich z pinokiem ) to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, kiedyś piekła go mama, ja przypomniałam sobie o nim, podczas wizyty na blogu Moje ciacho i stąd właśnie zaczerpnęłam przepis, ale można go także znaleźć tutaj i tutaj. Serniczek wyszedł bardzo smaczny, tylko moja kruszonka w przeciwieństwie do przepisowej kakaowej, nie jest jednolita, tylko jakaś taka trochę łaciata, ale w niczym to nie ujmuje, jeżeli chodzi o smak.

 

 

 Składniki ciasta:

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 3/4 kostki margaryny (stopionej )

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki kakao

- 2 żółtka

Składniki wymieszać, wyrobić jak na kruszonkę. Podzielić całość na części: 2/3 i 1/3.

 

Składniki masy serowej:

- 3 serki homogenizowane po 200 g

- 1 szklanka cukru ( można dać mniej )

- 1/2 kostki margaryny ( stopionej )

- 1 budyń śmietankowy

- 2 białka ubite na sztywna pianę

Mieszamy razem serki, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka.

 

 

 

 Blaszkę o średnicy ok 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na spód tortownicy 2/3 ciasta, na to wylewamy masę serową, a nastepnie przykrywamy to pozostałą 1/3 ciasta.

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjąć z piekarnika i dobrze schłodzić zanim zaczniemy kroić.

 

 

Smacznego.

13:34, martex.82 , serniki
Link Komentarze (7) »
sobota, 21 maja 2011

 

Znowu rabarbar, ale co tam, tyle lat go nie jadłam, nie wiedząc co tracę, więc mam sporo zaległości do nadrobienia, tyle smakowitych przepisów do wypróbowania, a w końcu sezon na to warzywko nie trwa wiecznie. Ja w ogródku nie mam już ani łodyżki, ale mam ciocię, która ma rabarbar, a nie ma ochoty na pieczenie, więc porcja przeznaczona przez nią na kompot wylądowała w tym cieście, a przepis wypatrzyłam na blogu Dorotus.

 

Składniki:

- 200 g miękkiego masła

- 110 g drobnego cukru

- 2 jajka

- 185 g mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 40 g proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego ( ja dałam malinowy )

- 350 g obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru

- kilka łyżek cukru demerara do posypania

- cukier puder - do oprószenia ciasta po upieczeniu

 

Składniki na budyń:

- 2 płaskie łyżki proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego ( u mnie ponownie malinowy )

- 2 - 3 łyżki cukru

- 250 ml mleka ( 1 szklanka )

- 1 łyżka masła

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Na początku przygotować budyń - musi bowiem wystygnąć. Ze szklanki mleka odlać ok 70 ml. Większą część mleka zagotować, z pozostałymi 70 ml rozrobić proszek budyniowy i cukier, rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć gaz, zagotować, mieszając by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać masło i ekstrakt, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.

Przygotować ciasto. Miękkie masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połaczenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać. Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń. Na górę poukładać rabarbar, posypać kilkoma łyżkami cukru. Piec w temp. 170 st. C, przez 1 godz. 15 min.

 

 

 

Smacznego.

 

poniedziałek, 16 maja 2011

 

 

To ciasto jest po prostu przepyszne, wilgotne za sprawą dodatku startego jabłka, puszyste, aromatyczne i lekko kwaskowate dzięki rabarbarowi. Proste i szybkie w wykonaniu, znika w zastraszajacym tempie. Nawet Tato Nie Lubię Rabarbaru wciągał, aż mu sie uszy trzęsły.  Mogłabym go jeszcze długo wychwalać, i nie jestem osamotniona w swoich zachwytach, bo widziałam, że z tego przepisu korzystało już kilka osób, recepturę na to fantastyczne ciacho wypatrzyłam na równie fantastycznym blogu Gotuję bo lubię . Bardzo polecam.

 

Składniki:

- 100 g cukru

- 200 g mąki

- 2 jajka

- 100 ml jogurtu naturalnego

- 100 ml oleju

- 1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

- 1 jabłko

- 1,5 szklanki posiekanego rabarbaru

- łyżka cukru

 

 

Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach.Delikatnie odciskamy sok. Jajka ubijamy z cukrem ok 3 -4 minut, a nastepnie dodajemy olej i jogurt. Miksujemy jeszcze 2 minuty.Do masy jajecznej dodajemy makę, wymieszana z proszkiem do pieczenia, a kiedy składniki się połaczą dodajemy utarte jabłko i mieszamy.

 Foremkę o wymiarach 15x30 cm ( ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Przelewamy ciasto, a jego wierzch posypujemy rabarbarem i cukrem.

 Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok 45 min. Przestudzone ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

15:21, martex.82
Link Komentarze (4) »
piątek, 13 maja 2011

 

Te wafle robiłam z przepisu znajomej mojej mamy. Są smaczne i fajnie się prezentują, jedyny mój zarzut, to to, że wafel, którym przykryta jest masa śmietanowa nasiąkł i zrobił sie za bardzo gumowaty. 

 

Składniki :

- 5 listków wafli

- kostka masła

- puszka gotowej masy krówkowej

- galaretka truskawkowa

- 2 łyżki żelatyny

- 1/2 l śmietany kremówki

- cukier puder ( według uznania )

 

 

 Masę krówkową zmiksować z masłem, posmarować nią 3 listki wafli, przykryć 4. Galaretkę rozpuścić w ok. szklance wody, gdy stężeje pokroić w kosteczkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatynę oraz pokrojoną galaretkę. Zanim masa śmietanowa całkiem stężeje rozsmarować ją na waflach z masą krówkową, przykryć 5 waflem. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

17:40, martex.82 , na zimno
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 09 maja 2011

 

 Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z gazetki Przyślij przepis, zmniejszyłam jednak proporcje, na tortownicę o średnicy 23 cm. W orginale ciasto było przełożone zupełnie inną masą, ja przełożyłam je wariacją na temat tak ostatnio popularnego rabarbaru, który do niedawna całkowicie przeze mnie zapomniany, odkrywam na nowo.

 

Składniki:

 Ciasto jasne:

- 4 białka

- 75 g cukru

- 50 g mąki

- 1/2 łyżeczki octu

 

Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać ocet i mąkę, wymieszać.

 

 

Ciasto ciemne:

- 4 żółtka

- 1 jajo

- 75 g cukru

- 50 g mąki

- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

 

Żółtka utrzeć z jajkiem i cukrem, dodać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Za pomocą łyżki wykładać na blaszkę na przemian porcje ciasta jasnego i ciemnego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C na ok. 30 min.

Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić. Następnie przekroić wzdłuż na pół i przełożyć masą.

 

 

Masa rabarbarowa:

- 2 szklanki pokrojonego rabarbaru

- budyń śmietankowy

- 2 łyżki cukru

- 1 szklanka soku malinowego

 

Do rondelka wrzucić pokrojony rabarbar, zalać sokiem malinowym, dusić, aż rabarbar się rozgotuje, dolać ok. szklankę wody,  dosypać cukier, ja dosypałam 2 łyżki, ale nie jest to konieczne, sok malinowy jest również bardzo słodki, najlepiej spróbować. Proszek budyniowy rozmieszać w niewielkiej ilości wody i mieszając wlewac do rabarbaru, zagotować. Przestudzoną ale nie zastygniętą masą przekładać placki.

 

 

Smacznego.

niedziela, 08 maja 2011

 

 

Ponieważ mam tendencję do gotowania za dużej ilości ziemniaków do obiadu , i zwykle spora ich część zostaje, a kluski śląskie czy kopytka trochę mi się przejadły, wykorzystałam przepis wycięty kiedyś z jakiejś gazety na graffy, czyli ziemniaczane zawijaski. W smaku przypominają mi pączki z ziemniakami, które kiedyś piekłam. Całkiem smaczny sposób na wykorzystanie kartofelków.

 

Składniki:

- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków

- 1/2 kg mąki

- 4 jaja

- 5 dag drożdży

- 5 dag masła

- szczypta soli

- cukier waniliowy

- starta skórka z cytryny

- olej

- cukier puder do posypania

 

 

 

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę, wysypać mąkę, zrobić dołek. Wbić jaja, dodać rozczynione drożdze, masło, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, szczyptę soli, zagnieść elastyczne ciasto.

Ciasto podzielić na kawałki, z każdego uformować wąskie wałeczki, zawiązać na supełki, tworząc zawijaski. Pozostawić do wyrośnięcia. Zawijaski smażyć na oleju, na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, posypywać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

 

środa, 04 maja 2011

 

Ciasteczka z przepisu wypatrzonego w programie Ewy Wachowicz, nieskomplikowane, kruchutkie, w sam raz na odegnanie małych smuteczków ( u mnie podziałały :) )

 

Składniki:

- 300 g mąki pszennej

- 300 g mąki ziemniaczanej

- 150 g cukru pudru

- kostka margaryny ( 250 g )

- 3 żółtka

- 2 łyżki maku

- 2 - 3 łyżki kakao

- gotowa masa krówkowa

 

 

 

Mąkę pszenną przesiać, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier puder, posiekać z margaryną i żółtkami, wyrobić. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej kakao, trzecią pozostawić bez dodatków. Z każdą częścią ciasta postępować w ten sam sposób, rozwałkować , podsypujac mąką i wykrawać kieliszkiem, bądź literatką ( w zależności od tego jaki rozmiar ciasteczek chcemy otrzymać ) kółeczka. Ilość ciasteczek kazdego rodzaju powinna być taka sama. Piec w 170 st. C około 15 - 20 min.

Upieczone ciasteczka smarujemy masą krówkową i składamy tak, aby ciastko kakaowe było w środku.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail