wtorek, 29 maja 2012

 

 

Moje pierwsze sernikobrownie. Już dawno zamierzałam upiec to ciasto, bo łączy w sobie to, co lubię najbardziej, mocno czekoladowe brownie i sernik, tym razem z dodatkiem majowych czereśni z własnego drzewka, ale sprawdzą się też wiśnie, maliny, czy truskawki. Polecam.

Źródło: foodmag

 

Składniki na masę czekoladową:

- 120 g masła

- 200 g gorzkiej czekolady

- 3/4 szklanki cukru

- 1/4 szklanki kakao

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 jaja

- 1/2 szklanki mleka

 

Składniki na masę serową;

- 350 g sera zmielonego

- 2 łyżki miękkiego masła

- 2 jaja

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1/4 szklanki cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Dodatkowo:

- 200 g czereśni ( wypestkowanych )

 

Najpierw przygotować masę serową. Cukier utrzeć z 2 jajkami, następnie dodać miękkie masło, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i wanilię. Dokładnie wszystko utrzeć i połączyć z serem.

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, przesiać i wymieszać razem.

Do przestudzonej czekolady dodać cukier, wbić kolejno 3 jaja, wlać mleko, wymieszać. Na koniec dodać mąkę z dodatkami. Połączyć.

Na spód tortownicy ( 20x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, wylać 2/3 masy czekoladowej, na to całą masę serową i następnie łyżką rozłożyć w kilku miejscach pozostałą masę czekoladową. Można ją przemieszać końcówką łyżeczki, tak, by powstała mozaika. Na wierzchu ułożyć czereśnie.

Piec około 45 min ( piekłam dłużej ), w 175 st. C.

 

Smacznego.

poniedziałek, 28 maja 2012

 

 Jak wiadomo rabarbar i budyń, to wyjątkowo dobrana para, spotkali się w tym cieście. Dla mnie to obowiązkowa pozycja w sezonie rabarbarowym.

Źródło: moje wypieki

 

Składniki:

- 200 g miękkiego masła

- 1/2 szklanki cukru

- 2 jajka

- 185 g mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki sody

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 40 g proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego

- 350g pokrojonego na kawałki rabarbaru

- cukier puder do oprószenia ciasta

 

Składniki na budyń:

- 2 łyżki proszku budyniowego

- 2 - 3 łyżki cukru

- 1 szklanka mleka

- 1 łyżka masła

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Na początku przygotować budyń, aby wystygnął. Ze szklanki mleka odlać około 70 ml. Resztę mleka zagotować, a z pozostałymi 70 ml rozrobić proszek budyniowy i cukier, wlać do wrzącego mleka, zagotować mieszając, zestawić z ognia, natychmiast dodać masło i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, wystudzić.

 

Przygotować ciasto. Miękkie masło zmiksować na puszysto, dodać cukier i nadal ucierać. Dodawać po jajku, miksując ( ciasto może wyglądać jak zważone ). Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, zmiksować do połączenia składników. ciasto podzielić na dwie części.

Tortownicę o średnicy 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę cista, wyrównać. Następnie wyłożyć równo ostudzony budyń. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać. Ciasto powinno całkowicie przykryć budyń. Na górę poukładać rabarbar, można posypać kilkoma łyżkami cukru.

Piec w 175 st. C przez 1 godz. i 15 minut. Przestudzić, posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

08:24, martex.82
Link Komentarze (6) »
środa, 23 maja 2012

 

Siusiaki, bo tak ochrzcili je kiedyś znajomi, których nimi częstowałam i tak już zostało. Przepis na te rurki znalazłam jakiś czas temu u Asi,  i od tamtej pory robiłam je już wielokrotnie, bo są naprawdę pyszne. Ciasto jest maślane i chrupiące, a krem na bazie kremówki i serka mascarpone idealny, smakuje mi o niebo lepiej niż tłusty krem karpatkowy. A na dodatek, wbrew pozorom, rurki nie są aż tak bardzo trudne i pracochłonne, jakby się mogło wydawać. No to po siusiaku, polecam.

 

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki pszennej

- 250 g masła

- 250 g kwaśnej śmietany

- szczypta soli

Ze wszystkich składników szybko zagnieść, ciasto, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie ciasto cieniutko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić na długie pasy o szerokości ok. 1,5 cm.

Foremki na rurki posmarować masłem. Zaczynając od węższej części nawijać pasy ciasta na rurkę. Obtoczyć rurkę w cukrze i położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200 st. C. Ostudzić i nabijać kremem.

 

Składniki na krem:

- 350 g mascarpone

- 150 ml śmietanki kremówki

- 60 g cukru pudru

Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać mascarpone i ubić razem na puszysta masę.

Z przepisu wychodzi około 40 rurek.

 

Smacznego.

niedziela, 20 maja 2012

 

 

 To moje pierwsze spotkanie z lemon curd, ale już wiem, że się polubiliśmy i będą kolejne razy. W tym przypadku stanowi dopełnienie sernika, z dodatkiem skórki cytrynowej, na czekoladowym spodzie, ale najchętniej wyjadałabym go zwyczajnie łyżeczką. Sernik ten, to pyszna kompilacja kilku znalezionych przepisów. Polecam.                 

 

Składniki na spód:

- 50 g czekolady gorzkiej

- 50 g masła

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki cukru

- 1 jajo

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, dodać pozostałe składniki. Wszystko zmiksować, ciasto wylać do tortownicy ( 21cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok 10 min w 175 st. C.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera

- 3 łyżki śmietany 18 %

- 1 łyżka proszku budyniowego ( śmietankowy )

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

- 3 jaja

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na podpieczony spód. Piec ok 60 min w 170 st. C. Wystudzić.

 

 


 Lemon curd:

- 45g masła

- 1/2 szklanki cukru

- 1 roztrzepane jajo

- 2 łyżeczki skórki cytrynowej

-  sok z 1 cytryny

 Masło rozpuścić, przestudzić, dodać resztę składników, zmiksować. Wszystko umieścić w miseczce, nad rondelkiem z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej, do zgęstnienia, często mieszając. Wystudzić. Lemon curd gdy wystygnie, jeszcze trochę zgęstnieje.

Lemon curd wyłożyć na wystudzony sernik, równomiernie rozprowadzić. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

06:16, martex.82 , serniki
Link Komentarze (7) »
środa, 16 maja 2012

 

 Orzeźwiająca, cytrynowa masa i delikatny biszkopt, ciasto od którego nie można się wprost oderwać i skończyć na jednym kawałku. Jest leciutkie i puszyste, przełożone masą, która nie zamula, polecam wszystkim, którzy lubią cytrynowe smaki.

Przepis znalazłam  u Mirabelki, serdeczne dzięki.

 

Składniki na biszkopt :

- 6 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 szklanka mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 50 g roztopionego, ostudzonego masła

- szczypta soli

 Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i stopione masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do foremki ( 30x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 baty.

 

Składniki na masę cytrynową :

- 1,5 szklanki mleka

- 1,5 szklanki wody

- 1,5 szklanki cukru

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 50 g masła

- 1 jajko

- skórka otarta z 1,5 cytryny

- sok z 2 cytryn

 Mleko i 1 szklankę wody wlać do rondla, dodać cukier i masło, zagotować. W pozostałej 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny. Wlać do gotującego się mleka i wody. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

 

Składniki na poncz :

- 2/3 szklanki wody

- 3 łyżki soku z cytryny

- 2 łyżki rumu

- 1,5 łyżki cukru

 Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

 

Składniki na lukier :

- sok z 1 cytryny

- 200 - 250 g cukru pudru

- 3 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na lukier wymieszać, dodając tyle cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję.

Przekrojony biszkopt nasączyć ponczem. Na dolny blat wylać ciepłą masę cytrynową i równomiernie rozprowadzić, przykryć drugim blatem. Wierzch polać lukrem, posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

Smacznego.

 

Pyszne wiosenne bułeczki, z dodatkiem świeżego koperku i serka wiejskiego, idealne na śniadanie.

 

 Źródło: moje ekspresje kulinarne

Składniki:

- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/ 2 szklanki mąki żytniej

- 1 szklanka twarożku wiejskiego

- około 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody

- 4 łyżeczki suszonych drożdży

- 2 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki miodu

- 1/3 szklanki mleka w proszku

- 5 - 6 łyżek świeżo posiekanego koperku

- 2 łyżki roztopionego masła

 

Obie mąki, drożdże, sól i mleko wymieszać razem. Dodać miód, twarożek i połowę wody.

Zacząć wyrabiać, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto powinno być sztywne, lekko lepkie i odchodzić od brzegów miski. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż zrobi się jednolite. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Podzielić na 20 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć mąką i przykryć by nie wyschły. Pozostawić do podrośnięcia na około 35 - 40 minut.

Przed pieczeniem naciąć ostrym nożem.

Piec około 20 minut w 190 st. C.

 

Smacznego.

 

wtorek, 15 maja 2012

 

Ciasto powstało w ramach opróżniania zamrażalnika z zeszłorocznych owocowych zapasów, w tym przypadku wiśni. Jest proste, szybkie w przygotowaniu, wilgotne, aromatycznie kokosowe i posypane pyszną kruszonką, z dodatkiem płatków owsianych.

Źródło: Słodkie inspiracje

 

Składniki na ciasto:

- 2 jaja

- 300 ml mleka

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 350 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g cukru

- 150 g wiórek kokosowych

- 80 g stopionego masła

- ok. 250 g wiśni bez pestek

 

Składniki na kruszonkę:

- 110 g płatków owsianych

- 40 g mąki krupczatki

- 70 g masła

- 50 g cukru pudru

Wszystkie składniki kruszonki połączyć.

Jajka ubić z cukrem. Dodać wanilię i mleko. Mąkę połączyć z kokosem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy mleczno - jajecznej, cały czas miksując. Na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wymieszać. Wylać do blaszki ( 27x21 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć wiśnie i posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny, w 175 st. C.

 

 

Smacznego.

sobota, 12 maja 2012

 

 Nareszcie go dorwałam. Mój pierwszy w tym roku rabarbar. Stęskniłam się już za jego kwaśnym smakiem, a tyle przepisów z tym warzywkiem mam do wypróbowania. Na początek, ciasto, które wszyscy chyba już znają, ale w wersji z malinami, u mnie dziś dla odmiany kruche z lekką budyniową pianką i rabarbarem.

 Źródło: Moje Wypieki

 

 Składniki na ciasto:

 - 2,5 szklanki mąki pszennej ( może być krupczatka )

- 250 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki cukru pudru

- 5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

Blachę ( 33x20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 st. C około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

 

Składniki na budyniową piankę:

- 5 białek

- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 1/2 szklanki oleju

 

Dodatkowo:

- 500 g rabarbaru

- cukier puder do oprószenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód, wyłożyć ubitą pianę, wyrównać, ułożyć pokrojony rabarbar. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.

Piec w 190 st. C, 30 - 40 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

wtorek, 08 maja 2012

 

 Galaretkowiec, to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa, ulubione ciasto mojego taty, więc dosyć często gościło u nas w domu i szczerze mówiąc musiałam od niego odpocząć. Po latach wróciło do mnie w nieco innej formie, na biszkopcie i z delikatniejszą, bardziej piankową masą, taką wersję mogę polubić na nowo.

 

Składniki na biszkopt ( u mnie forma 15x20 cm, może być też tortownica śr. ok. 23 cm ):

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 2 jaja

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20 min w 180 st. C. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę śmietanowo - galaretkową:

- 400 g śmietany kremówki

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- cukier puder do smaku ( 1 - 2 łyżki )

- 1 pełna łyżka żelatyny

- 3 - 4 kolorowe galaretki

Każdą galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu, zastygnięte pokroić w kosteczkę.

Śmietanę ubić, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Trochę masy śmietanowej odłożyć do dekoracji wierzchu, do reszty dodać posiekane galaretki, wymieszać. Wyłożyć masę na biszkopcie, przykryć 2 blatem, rozsmarować odłożoną masę bez galaretek. Włożyć do lodówki, aby masa zastygła.

 

 

Smacznego.

05:44, martex.82 , inne
Link Komentarze (13) »
piątek, 04 maja 2012

  

 

  Sernik, który z pewnością nie opadnie, nie wymaga też użycia piekarnika, co przy temperaturach w ostatnich dniach jest zaletą. Dodatkowo ułatwiłam sobie jego wykonanie i  zamiast piec 3 blaty ciasta, masę serową przełożyłam herbatnikami.

 Przepis na masę serową stąd, robiłam z połowy porcji.

 

Składniki:

- 500g sera mielonego

- 100 g masła

- 150 g cukru

- 2 duże jaja

- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego

- 1/3 szklanki mleka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Dodatkowo:

- herbatniki ( około 200 g )

 

Masło utrzeć na jasną masę, dalej ucierając dodawać cukier i żółtka. Dodać ser, utrzeć. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę serową przełożyć do garnka i mieszając zagotować, uważając, aby masa się nie przypaliła. Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ekstrakt i wymieszać.

Blaszkę ( 15x20 cm ) wyłożyć herbatnikami, na nie wylać połowę jeszcze ciepłej masy serowej, następnie kolejną warstwę herbatników i drugą połowę masy serowej. Przykryć warstwą herbatników. Można polać polewą.

 

Smacznego.

 

06:32, martex.82 , serniki
Link Komentarze (17) »
 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail