środa, 29 maja 2013

 

Dwukolorowe ciasto, z zatopionymi kokosowo - serowymi kuleczkami, które mają przypominać krople rosy.

 

 Inspiracja

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 2/3 szklanki cukru

- 3 jaja

- 1 białko

- 200 g masła

- 150 g śmietany 18%

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki kakao

- 3 łyżki mleka

Masło utrzeć z cukrem, miksując dodawać po jednym jajku i białko. Nadal miksując na zmianę dodawać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i mleko, zmiksować.

Do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia wylać najpierw jasne ciasto, następnie na jasnym równomiernie rozprowadzić ciasto kakaowe.

 

Składniki na kulki kokosowe:

- 1 żółtko

- 200 g sera zmielonego

- 3 łyżki cukru pudru

- 8 - 10 łyżek wiórek kokosowych

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wszystkie składniki połączyć, z masy formować kulki ( nieco mniejsze niż orzech włoski ). Kulki włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

Schłodzone kulki serowo - kokosowe układać na ciemnym cieście w rzędach, lekko je wciskając.

Ciasto piec w 180 st. C, około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany kremówki

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 śmietan - fix

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixem, wyłożyć na ciasto.

Wierzch można posypać kakao lub startą czekoladą.

 

  Smacznego.

07:34, martex.82 , inne
Link Komentarze (12) »
sobota, 25 maja 2013

 

Bardzo smaczny sernik, na kruchym cieście, z orzechową bezą, która moim zdaniem przypomina raczej delikatny, orzechowy biszkopt.

Przepis pochodzi z programu " Ewa gotuje".

 

 Składniki na spód:

- 300 g mąki pszennej

- 100 g cukru pudru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 100 g masła

- 1 łyżka smalcu

- 2 żółtka

- 1 jajo

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce. Ciastem wylepić spód blaszki ( 35x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 20 minut w 180 st. C do zezłocenia ciasta. Przestudzić.

 

Składniki na masę serową:

- 1,20 kg sera zmielonego

- 1 i 1/3 szklanki cukru

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 2 opakowania budyniu śmietankowego

- 1 szklanka śmietany 30 %

- 1 szklanka mleka

- 1 szklanka oleju

- 2 jaja

- 4 żółtka

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Wylać na podpieczony spód.

 

Składniki na bezę orzechową:

- 6 białek

- szczypta soli

- 150 g cukru

- 150 g zmielonych orzechów włoskich

- 1 łyżka mąki

- 1 łyżka bułki tartej

Białka ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać mąkę, bułkę tartą i zmielone orzechy, delikatnie połączyć. Pianę rozłożyć równomiernie na masie serowej.

Piec 1 godz. 20 minut w 180 st. C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik można posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

07:03, martex.82 , serniki
Link Komentarze (10) »
wtorek, 21 maja 2013

 

Sezon rabarbarowy w pełni, trzeba wykorzystać ten moment. Moja propozycja to puszyste, drożdżowe buły, z kwaskowym rabarbarem i słodką kruszonką.

 

Zaczyn:

- 20 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka mąki

- 1/4 szklanki ciepłego mleka

Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z cukrem, mąką i mlekiem, odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut.

 

Składniki na ciasto ( 4 - 5 sztuk ):

- 1,5 szklanki mąki

- 1 jajko

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka oleju

- 1/4 szklanki ciepłego mleka

- szczypta soli

- zaczyn

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, jajko, olej, mleko oraz wyrośnięty zaczyn i wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

 

 Składniki na kruszonkę:

- 50 g mąki

- 25g cukru

- 25 g masła

 Wszystkie składniki  wymieszać razem w palcach, tak, by powstała kruszonka.

 

Dodatkowo:

- 2 łodygi rabarbaru:

- 2 łyżki cukru

- łyżeczka  masła

Rabarbar oczyścić, pokroić i wraz z cukrem podsmażyć chwilę na maśle.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 równych części. Uformować okrągłe bułeczki na wierzchu zrobić lekkie wgłębienie i ułożyć kawałeczki rabarbaru. Posypać kruszonką. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do napuszenia.

Piec około 25 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

 

poniedziałek, 20 maja 2013

 

 Klasyczny, bez zbędnych dodatków, czasami właśnie taki jest najlepszy.

 

Źródło: sernik wiedeński

 

 Składniki na spód:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 4 płaskie łyżki cukru pudru

- 1 jajko

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 150 g masła

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. W formie o wymiarach 25x35 cm lub średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia umieścić ciasto, ponakłuwać widelcem, zapiec około 20 minut w 200 st. C. Ostudzić.

 

Składniki na masę serową:

- 1kg twarogu sernikowego ( najlepiej własnoręcznie mielonego, ewentualnie wiaderkowego )

- 1 szklanka cukru

- 120 g masła

- 6 jaj

- 1 cukier waniliowy

- 2 czubate łyżki budyniu waniliowego

Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Cały czas ucierając dodać miękkie masło i po łyżce sera. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć je z masa serową. Masę wylać na przestudzony spód.

Piec około 60 minut w 170 st. C. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do całkowitego wystudzenia, nie uchylając drzwiczek. Posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

05:16, martex.82 , serniki
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 13 maja 2013

 

 To ciasto, zwane również brzdącem poznańskim jest podobno bardzo znane w Wielkopolsce. Delikatny biszkopt, przełożony masą na bazie bitej śmietany, z dodatkiem kakao, prosto i pysznie. Tylko skąd nazwa brzdąc?

 

Źródło: brzdąc

 

Składniki na biszkopt:

- 130 g mąki pszennej

- 150 g mąki ziemniaczanej

- 100 g cukru pudru

- 6 jaj

- szczypta soli

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po żółtku, zmiksować. Dodać przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, połączyć. wylać do blaszki ( 20x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 160 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie nasączyć.

 

Składniki na masę:

- 1 l śmietany kremówki

- 200 ml cukru

- 4 łyżeczki kakao

- 4 łyżeczki żelatyny

Kremówkę podgrzać, tak, by rozpuścił się w niej cukier i kakao. Schłodzić minimum 12 godzin w lodówce.

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić.

Kremówkę ubić na sztywno, powoli wlewać żelatynę, dokładnie zmiksować.

Połowę tężejącej masy wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim blatem i rozsmarować na wierzchu druga połowę masy. Widelcem zrobić faliste wzorki. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

sobota, 11 maja 2013

 

Kruche ciastka, z nadzieniem jabłkowo - orzechowym, ciekawie zawinięte, wyglądem przypominające dziecięce beciki.

 

Inspiracja

 

 Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 100 g masła

- 40 g cukru

- 1 jajo

- 1 łyżka kwaśnej śmietany

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce około 30 minut.

 

Składniki na nadzienie: 

- 2 duże jabłka

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki wody

- 40 g posiekanych orzechów włoskich

- łyżeczka soku z cytryny i skórka otarta z 1/2 cytryny

- cynamon

 

 

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, podsmażyć, nie muszą być całkowicie rozprażone na mus, mogą być widoczne kosteczki jabłek. Dodać skórkę i sok z cytryny, cynamon i posiekane orzechy, wymieszać, odstawić do przestygnięcia.

Ciasto rozwałkować i podzielić na trójkąty równoboczne, o boku około 12 cm.

Trójkąty naciąć, po 3 nacięcia od wierzchołka, do obydwu kątów, środek powinien pozostać nie przecięty. Na środku ułożyć nadzienie i przykryć je, zakładając na siebie 2 wierzchołki trójkąta. Ilustrację obrazkową można zobaczyć tutaj.

Beciki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 st. C. Posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

czwartek, 09 maja 2013

 

 

 Składniki:

- 500 g serka homogenizowanego ( Pilos )

- 200 g śmietany kremówki 30 - 36%

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

- 1/2 szklanki jagód

- 1 galaretka o smaku owoców leśnych

- herbatniki do wyłożenia blaszki

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym.

Jagody zmiksować, można przetrzeć przez sitko.

Blaszkę 15x20cm (może być też tortownica o średnicy 21 cm ) wyłożyć folią, następnie poukładać na dnie herbatniki ( u mnie 9 sztuk ).

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić, dodać do masy serkowo - śmietanowej. Połowę masy wylać na herbatniki, wyrównać. Do drugiej połowy dodać jagody, połączyć, wylać na białą masę, schłodzić w lodówce.

Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać wierzch sernika. Pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

 

 

Smacznego.

04:16, martex.82 , na zimno
Link Komentarze (8) »
wtorek, 07 maja 2013

 

 Małe co nie co dla ekstremalnych wielbicieli kokosu.

 

 Składniki ( na około 10 sztuk ):

- 1 białko

- 80 g cukru pudru

- 90 g wiórek kokosowych

- 1 - 1,5 łyżki proszku budyniowego ( śmietankowy )

 

Schłodzone białko ubić na pianę, dodawać cukier puder, nadal ubijając. Dodać proszek budyniowy, zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe, połączyć. Z masy formować kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 15 - 20 minut.

 

 

Smacznego.

niedziela, 05 maja 2013

 

 Kruche, maślane ciasto i mięsny farsz, szybka, prosta przekąska, stworzona dla potrzeb zagospodarowania resztki mięsa mielonego.

 

 Składniki na ciasto ( 6 sztuk ):

- 270 g mąki

- 1 jajo

- 100 g masła

- 1 łyżka kwaśnej śmietany

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-  szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, schłodzić w lodówce około 30 minut.

 

Nadzienie:

- 200 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe )

- 1/2 małej cebuli

- przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie

Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa mielonego, przyprawić do smaku, połączyć.

Ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać krążki, większe niż średnica szklanki, ( ja wycinałam miseczką o średnicy 12 cm ). Na środku każdego krążka układać nadzienie, brzegi krążka unieść do góry i zlepiać, tworząc falbankę.

Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 st. C około 25 minut.

 

 

Smacznego.

piątek, 03 maja 2013

 

 Miodowe blaty, śliwka upita rumem i masa kajmakowa, na osłodę deszczowej majówki, ma ktoś ochotę?

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 jajko

- 1/2 kostki margaryny

- 1 łyżeczka sody

- 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Schłodzić w lodówce około 30 minut. Każdą część cienko rozwałkować do wymiarów blaszki ( 15x25 cm ), łatwiej od razu wałkować na papierze do pieczenia. Każdy placek piec oddzielnie do zrumienienia około 13 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę:

- 1 puszka masy krówkowej

- 100 g masła

- 200 g śliwek suszonych bez pestek

- 1/ 4 szklanki rumu

Dzień wcześniej, przed pieczeniem ciasta należy przygotować śliwki. Suszone śliwki włożyć do słoika zalać rumem, dobrze kilkukrotnie przemieszać i odstawić, najlepiej  na noc, aby wciągnęły alkohol.

Masę krówkową zmiksować z masłem. Dodać pokrojone na drobniejsze kawałki śliwki, połączyć.

Masą przełożyć miodowe blaty. Ciasto można polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce. Najlepsze drugiego dnia, gdy placki nasiąkną masą i zmiękną.

 

Smacznego.

 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail