środa, 28 maja 2014

 

Latte Macchiato ( z wł. splamione mleko ), to popularna, trójwarstwowa kawa z dodatkiem mleka. Podobne smaki, mleczny i kawowy zawarte są również w warstwach tego ciasta.

 

 Źródło: latte macchiato

 

 Składniki na biszkopt:

- 4 duże jaja

- szczypta soli

- 2/3 szklanki cukru

- 2/3 szklanki mąki

- 1,5 łyżki kakao

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki wody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej. wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto wylać do blaszki (24x28 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

 Składniki na masę:

- 200 g miękkiego masła

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 2 szklanki mleka w proszku

- 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodać mleko w proszku i serki. Zmiksować do połączenia się składników.

 

Składniki na poncz:

- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( zaparzone w 300 ml wody )

- 100 ml likieru Baileys ( lub innego )

 

Dodatkowo:

- 1,5 paczki okrągłych biszkoptów

- kakao do posypania

 

Pierwszy blat ułożyć w formie, naponczować, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószyć je kakao.

Biszkopty przykryć drugim blatem, naponczowanym i posmarowanym kremem ( około 1/3 z pozostałej połowy ).

Wierzch ciasta posmarować resztą masy, ułożyć naponczowane biszkopty, posypać kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

 

 

Smacznego.

piątek, 23 maja 2014

 

Sezon na rabarbar w pełni, więc i u mnie musiało znaleźć się coś z dodatkiem tego warzywa, tym razem w towarzystwie budyniu.

 

Źródło: budyniowe z rabarbarem

 

Składniki na ciasto:

- 4 szklanki mąki

- 250 g miękkiego masła

- 3/4 szklanki cukru

- 1 jajko

- 2 żółtka

- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, 2/3 i 1/3. Mniejszą część zamrozić, większą wyłożyć spód i częściowo boki blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st. C około 15 - 20 minut. Przestudzić.

 

 Dodatkowo:

- 1 l mleka

- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru

- 7 - 8 łyżek cukru

- 500 g drobno pokrojonego rabarbaru

850 ml mleka zagotować, w pozostałym rozrobić budynie i cukier, wylać na gotujące się mleko, mieszając, pogotować do zgęstnienia.

Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar, zalać gorącym budyniem. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.

Piec około 50 - 60 minut w 180 st. C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego.

niedziela, 11 maja 2014

 

To ciasto zwróciło moją uwagę ze względu na nazwę i miłe skojarzenia z czechosłowacką bajką o przygodach sympatycznej Makowej Panienki i Motyla Emanuela, oglądaną w dzieciństwie. Makowo - kokosowo - migdałowe blaty i intensywnie cytrynowy, orzeźwiający krem to bardzo smaczne połączenie, polecam.

 Inspiracja: makowa panienka + moje zmiany

 

Składniki na blaty makowe:

- 75 g maku

- 50 g wiórek kokosowych

- 50 g mielonych migdałów

- 50 g cukru

- 4 białka

- 2 żółtka

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować.

Mak połączyć z kokosem i migdałami, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Wylać do małych blaszek ( 15x20 cm ), wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 170 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na  cienki biszkopt jasny

- 2 jaja

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki o tych samych rozmiarach, jaka była użyta do ciasta makowego. Piec około 15 minut w 170 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na masę cytrynową:

- 2 budynie śmietankowe

- 350 ml mleka UHT ( inne pod wpływem soku cytrynowego może się zważyć )

- 200 ml soku cytrynowego ( około 4 cytryny )

- 200 g cukru

- 4 żółtka

- 200 g miękkiego masła

Mleko połączyć z sokiem z cytryny. Odlać pół szklanki, a pozostałe zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić budynie i żółtka. Wlać mieszankę na gotujące się mleko, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Do masła dodawać po łyżce zimny budyń, miksując do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Połowę kremu wyłożyć na jeden blat makowy, przykryć jasnym biszkoptem, rozsmarować drugą część kremu, przykryć drugim blatem makowym.

Wierzch ciasta można polać polewą z białej czekolady.

Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

piątek, 09 maja 2014

 

Wyjątkowo aromatyczne, mięciutkie bułeczki z chrupiącą skórką i nadzieniem z masełka czosnkowego, z dodatkiem natki pietruszki.

 

Źródło: bułki

 

 Składniki na ciasto ( 12 małych bułeczek ):

- 400 g mąki

- 1 płaska łyżka cukru

- 1/2 łyżeczki soli

- 20 g świeżych drożdży

- 260g ciepłego mleka

- 30 g roztopionego masła

 

Dodatkowo:

- 1 roztrzepane jajko

 

Składniki na nadzienie:

- 60 g miękkiego masła

- 5 ząbków czosnku

- pęczek natki pietruszki

 

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, wlać część ciepłego mleka, wsypać cukier, delikatnie połączyć i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą uformować w kulkę, a następnie spłaszczyć i ulepić podłużną bułeczkę. Układać łączeniem do spodu na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki odstawić do ponownego podrośnięcia.

Ząbki czosnku drobniutko posiekać ( lub przecisnąć przez praskę ). Natkę pietruszki posiekać i wraz z czosnkiem wymieszać z miękkim masłem na gładką masę.

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, ostrym nożem ponacinać ukośnie w trzech miejscach. Nacięcia wypełnić przygotowanym nadzieniem.

Piec w 180 st. C około 15 minut.

 

 

Smacznego.

czwartek, 08 maja 2014

 

Zapraszam  na delikatne, śmietankowe ciasto na jasnym biszkopcie, z subtelnym jagodowym posmakiem, zwieńczone wiórkami białej czekolady. Przepis na małą blaszkę, proponuję podwoić składniki, bo szybko znika.

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jaja

- 3 łyżki mąki

- 3 łyżki cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na masę jagodową:

- 1/2 szklanki jagód

- 250 g śmietany 30%

- 3 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Jagody zmiksować, przetrzeć przez sitko. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, następnie połączyć z jagodami. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą jagodową. Masę wylać na biszkopt, wyrównać, włożyć do lodówki, by masa stężała.

 

Składniki na masę śmietankową:

- 250 g śmietany 30%

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

 

Dodatkowo:

- mała paczka okrągłych biszkoptów

- 1/2 tabliczki białej czekolady startej na tarce

Biszkopty  ( można je maczać np w naparze kawy rozpuszczalnej, by szybciej zmiękły ) ułożyć na masie jagodowej.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z masą śmietanową.

Masę wylać na biszkopty, równomiernie rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć białą czekoladę. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail