środa, 20 maja 2015

 

Ciasto o ciekawej nazwie, wygląda jak przekładaniec, chociaż wszystkie warstwy pieczone są jednocześnie.

 

 Źródło: kantyczka

 

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 300 g miękkiego masła

- 5 jajek

- 2 szklanki cukru pudru

- 1/2 szklanki maku

- 2 łyżki kakao

- ok 300 g okrągłych biszkoptów

- 2 słoiki dowolnego dżemu ( u mnie truskawkowy )

- polewa czekoladowa

Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po jednym żółtku, a potem stopniowo mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia ( 2 łyżki odłożyć ).

Ciasto podzielić na 3 równe części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej suchy mak, a do trzeciej 2 odłożone łyżki mąki.

Do blaszki ( 40x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia wykładać kolejno warstwy:

- ciasto makowe

- biszkopty

- dżem

- ciasto kakaowe

- biszkopty

- dżem

- ciasto jasne

Piec w 180 st C około 50 minut. Wystudzić, polać polewą czekoladową.

 

 

Smacznego.

 

05:21, martex.82
Link Komentarze (9) »
sobota, 09 maja 2015

 

Szybkie i bezproblemowe, jak to muffinki, zestawienie smaków czekolada + banan, moim zdaniem bardzo trafione, no i można wykorzystać niechciane, przedojrzałe banany.

Źródło: muffinki

 

Składniki na ok 12 muffinek:

- 3 mocno dojrzałe banany

- 125 ml oleju

- 2 jajka

- 100 g cukru

- 225 g mąki

- 3 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- opcjonalnie kawałki posiekanej czekolady

Banany rozgnieść w miseczce widelcem lub zmiksować. Dodać olej, zmiksować. Dodać cukier i jajka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, połączyć. Masę wyłożyć do foremek na muffinki ( u mnie silikonowe ), wierzch można posypać posiekaną czekoladą. Piec 15 - 20 min w 180 st. C.

 

Smacznego.

06:26, martex.82 , muffinki
Link Komentarze (9) »
środa, 06 maja 2015

 

 Szybka przekąska dla amatorów oliwek.

 

Inspiracja: paluchy

 

 Składniki:

- 1 płat ciasta francuskiego

- ok 300 g oliwek ( u mnie pół na pół zielone i czarne )

- 1 żółtko

Ciasto pociąć na paski szerokości oliwki i długości około 15 - 18 cm. Na każdy pasek potrzeba 6 oliwek. Paseczkami ciasta opleść oliwki następująco: na środek paska ułożyć oliwkę, owinąć paseczkami ciasta z jednej i z drugiej strony, położyć następną oliwkę i znowu owinąć ciastem itd. Ponabijać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 20 minut w 180 st C.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail