środa, 11 maja 2016

 

 Źródło: biszkopt z makiem

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 4 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 24x24 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.

 

Składniki na masę makową:

- 1 i 1/2 szklanki maku zmielonego

- 3 jajka

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki cukru

- 1 kostka margaryny

Mak połączyć z jajkami i mąką ziemniaczaną. Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia dodać masę makową. Całość gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Wierzch można polać dowolną polewą czekoladową.

 

Smacznego.

06:10, martex.82 , makowe
Link Komentarze (7) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail