sobota, 30 czerwca 2012

 

 

 I znowu na jagodowo. Tym razem, kruche trójkąciki z jagodowym nadzieniem.

 

Źródło: jagodzianki na krucho

 

Składniki:

- 160 g mąki tortowej

- 40 g mąki ziemniaczanej

- 40 g mąki krupczatki

- 60 g zimnego masła

- 25 g octu winnego

- 75 g gęstego naturalnego jogurtu typu greckiego

- 45 g cukru pudru

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

- 215 g jagód

- 20 g cukru pudru

- 10 g mąki ziemniaczanej

 

 Wszystkie sypkie składniki wymieszać razem. Dodać pokrojone na kawałki masło, jogurt i ocet. Zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię i schłodzić około 2 godzin w lodówce.

Składniki nadzienia wymieszać ze sobą.

Ciasto rozwałkować cienko, jak na pierogi. Pokroić na kwadraty o boku 12 cm. Nakładać nadzienie, składać w trójkąty, sklejać, dociskając krawędzie. Można posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 15 minut w 160 st. c z termoobiegiem.

Po przestudzeniu można polukrować.

 

 

Smacznego.

 

 

Nareszcie u mnie prawdziwie letnia pogoda, więc ciasto na zimno, nie wymagające pieczenia, sprawdza się idealnie.

 

 Źródło: bananowiec na zimno

 

Składniki:

- 1 kg bananów ( około 6 sztuk )

- herbatniki do wyłożenia blachy ( około 150 g )

- 2 galaretki cytrynowe

- 1 galaretka wiśniowa

- 250 g miękkiego masła

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1 banan pokrojony w plasterki do dekoracji

 

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody.

Masło utrzeć z cukrem, dodać rozgniecione banany i całość zmiksować na gładką masę.

Do masy bananowej wlać tężejącą galaretkę cytrynową i całość ponownie zmiksować.

Blachę o wymiarach 22x33 cm wyłożyć folią aluminiową. Na spód ułożyć ciasno herbatniki, wylać masę bananową i wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny, do stężenia.

Galaretkę wiśniową przygotować według przepisu na opakowaniu.

Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki banana i zalać tężejącą, wiśniową galaretką. Pozostawić do stężenia na około 2 - 3 godziny.

 

 

Smacznego.

06:12, martex.82 , na zimno
Link Komentarze (8) »
piątek, 29 czerwca 2012

 

 

 Delikatny biszkopt i krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem musu jagodowego i jagodowymi piegami.

 

 Źródło: torcik jagodowy z kokosową wkładką

 

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 st. C. Przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę:

- 250 g serka mascarpone

- 4 łyżki cukru pudru

- 1/2 szklanki jagód + 2 łyżki cukru

- 330 ml śmietany kremówki

Jagody z cukrem zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Serek rozetrzeć, dodać ubitą śmietanę, zmiksować razem. Porcjami dodawać zmiksowane jagody, aby masa nie stała się zbyt rzadka ( ja dodałam jeszcze garstkę nie zmiksowanych jagód ).

 

Składniki na nasącz:

- 1/2 szklanki likieru kokosowego np. Malibu

- 1/2 szklanki wody

- 1 łyżka cukru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

Biszkopt nasączyć, posmarować 3/4 masy, dokładnie rozprowadzić. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, posmarować pozostałą częścią masy. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

 

piątek, 22 czerwca 2012

 

 

 Lubię piec bułeczki, które czymś się wyróżniają, choćby ciekawym kształtem. Te drożdżówki, to alternatywa dla tradycyjnych jagodzianek, jagodowe twisty, czyli takie trochę zakręcone jagodzianki. Wyszły puszyste, mięciutkie i o niebo lepsze od sklepowych buł, nawet te które dotrwały do następnego dnia.

Źródło: drożdżówki z budyniem jagodowym

 

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki

- 250 ml ciepłego mleka

- 70 g cukru

- 42 g świeżych drożdży

- 50 g masła

- 1 jajko

- szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

- 1 opakowanie budyniu waniliowego

- 1 łyżeczka cukru ( może być więcej )

- 400 g jagód

 

Dodatkowo:

- 1 żółtko

- 4 łyżki mleka

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżkę cukru i około 4 łyżek mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść na jednolite ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Jagody zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać troszeczkę i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę jagód zagotować, do gotujących się, dodać wymieszany budyń. Pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 40x50 cm. Prostokąt pokroić na małe prostokąty o wymiarach 10x17 cm. Na każdym rozsmarować budyń, pozostawiając odstęp od brzegów. Prostokąty zwinąć w rulon, skleić boki i złączenie.

Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

 

 

Smacznego.

środa, 20 czerwca 2012

 

 Myślałam, że jestem cierpliwa, ale czekanie, aż galaretka wystarczająco stężeje okazało się zbyt dużym wyzwaniem, stąd mój truskawkowiec nie jest znowu taki wykwintny i idealny. Galaretka upaprała mi trochę biszkopt, ale nic to, dzięki temu jest bardziej wilgotny.

To ciasto, swoim oryginalnym wyglądem urzekło mnie na blogu Moja przygoda kulinarna.

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 1/2 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mąki

- 50 g masła rozpuszczonego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na wypełnienie:

- 2 galaretki truskawkowe

- 500 g truskawek

- 1 szklanka wrzącej wody

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku i mąkę z proszkiem, miksując na najniższych obrotach. Masło rozpuścić, przestudzić. Dodać do ciasta, wymieszać.

Masę wylać do foremki ( 22x27 ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 st. C.

Po upieczeniu razem z papierem przełożyć biszkopt do keksówki, delikatnie dociskając brzegi dłońmi.

250 g truskawek zmiksować. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia i dodać zmiksowane truskawki.

Pozostałe truskawki ułożyć na biszkopcie i zalać tężejącą galaretką ( uwaga, to ważne, by galaretka była tężejąca, w przeciwnym razie będzie wsiąkać w ciasto).

 

Smacznego.

 

czwartek, 14 czerwca 2012

 

 Wiem , to sezon na truskawki, nie na makowce, ale tak mnie jakoś naszło i jest. Makowiec na bardzo prostym spodzie drożdżowym, sypanym, nie wymagającym zagniatania i z dużą ilością kruszonki.

 

Składniki na ciasto drożdżowe:

- 50 g drożdży

- 2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1/2 szklanki oleju

- 2 jaja

- 1/4 szklanki mleka

- szczypta soli

 Do miski wkruszyć drożdże, na drożdże wsypać cukier i cukier waniliowy i dalej kolejno: jajka, olej, mleko, mąkę z solą. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Po upływie 3 godzin wszystkie składniki w misce wymieszać na gładkie ciasto i wyłożyć do blaszki ( 15x24cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić, w tym czasie przygotować masę makową i kruszonkę.

 

Składniki na kruszonkę:

- 1/4 kostki masła

- 1/2 szklanki mąki

- 1/4 szklanki cukru

 Wszystkie składniki kruszonki posiekać razem i zagnieść palcami, schłodzić.

 

Składniki na masę makową;

- 200 g mielonego maku

- 200 ml mleka

- 100 g cukru

- 1 jajo

- 100 g mielonych orzechów włoskich

- aromat migdałowy

- 60 g rodzynek

Mleko z cukrem zagotować w rondelku, wsypać suchy, mielony mak, pogotować trochę, aż mak spęcznieje. Dodać rodzynki, aromat i zmielone orzechy. Dodać rozkłócone jajko i wszystko wymieszać.

Masę makową wyłożyć na ciasto drożdżowe, posypać kruszonką. Piec około 50 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

14:42, martex.82 , makowe
Link Komentarze (7) »
wtorek, 12 czerwca 2012

 

 Kolejne po anielskim ciasto szyfonowe, tym razem truskawkowe. Podobnie jak poprzednie, na samych białkach, ale z dodatkiem truskawkowego musu, również bardzo delikatne, ale bardziej wilgotne i aromatycznie truskawkowe. Aby uzyskać bardziej truskawkowy kolor można dodać odrobinę czerwonego barwnika ( ja nie dodawałam ).

 

 Składniki:

- 240 g białek

- 3/4 szklanki cukru

- 1/4 łyżeczki soli

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 i 1/2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki oleju

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 3/4 szklanki zmiksowanych na mus truskawek

 

Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mus truskawkowy wymieszać w miseczce z olejem i ekstraktem z wanilii, dodać do mąki, zmiksować razem. Następnie dodawać stopniowo pianę ubitą z białek, delikatnie połączyć łyżką.

Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( 15x20 cm ).

Piec ok 40 min w 180 st. C. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem, ja polałam lukrem na bazie soku truskawkowego i cukru pudru.

 

 

Smacznego.

niedziela, 10 czerwca 2012

 

Pierwsze w tym roku truskawki, w towarzystwie budyniu, pianki i kruchego ciasta, pysznie uzależniające połączenie, połowa blaszki zniknęła, zanim zdążyło wystygnąć.

Źródło: Smak czekolady

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 250 g masła

- 4 żółtka

- 6 łyżek cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na 2 części, schłodzić. Jedną częścią wylepić blaszkę ( 36x28 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, podpiec na rumiano w 180 st. C.

 

Składniki na budyń:

- 2 opakowania budyniu waniliowego

- 800 ml mleka

- 2 - 3 łyżki cukru

 Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu.

 

Składniki na piankę:

- 4 białka

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

 

Dodatkowo:

- ok 500 g truskawek

 

Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń, na to pokrojone truskawki i piankę, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

 

środa, 06 czerwca 2012

 

 Obdarowana dużą ilością rabarbaru, chętnie go wykorzystuję, a możliwości jest wiele. Tym razem rabarbarowe na cieście francuskim, z dodatkiem cynamonowej kruszonki i bitej śmietany. Jedyny mój zarzut, to nie najłatwiejsze krojenie tego ciasta.

 Źródło: in my kitchen

 

Składniki:

- 450 g ciasta francuskiego

- 180 g mąki pszennej

- 100 g masła

- 130 g cukru

- 1 jajko

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- szczypta soli

- 350 g soku pomarańczowego

- 750 g rabarbaru

- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego

- 400 g śmietany kremówki

- 2 śmietan - fixy

- opakowanie cukru waniliowego

 

 Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną połowę ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem i piec 12 - 15 minut w 200 st. C.

Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem i szczyptą soli, na kruszonkę.

Rabarbar pokroić na małe kawałki.

Budyń wymieszać z 50 ml soku pomarańczowego. Resztę soku i cukru zagotować z rabarbarem, rozgotować, pod koniec dodać rozmącony budyń. Mieszając, masę zagotować, przestudzić, rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego i schłodzić w lodówce.

Drugą część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w 200 st. C. Upieczone ciasto ostudzić i podzielić na kwadraty ( ciasto lepiej jest pokroić przed pieczeniem ).

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan - fixem, wyłożyć na rabarbar, przykryć upieczonymi kwadratami z kruszonką, jeden obok drugiego. Schłodzić.

 

 

Smacznego.

niedziela, 03 czerwca 2012

 

 

 Torcik, w którym idealnie równoważą się smaki kwaskowego musu rabarbarowego, bitej śmietany, słodkiej bezy z płatkami migdałowymi i delikatnego ciasta. Dla mnie rewelacja, trudno poprzestać na jednym kawałeczku.

 Źródło: kalejdoskop kulinarny

 

Składniki na ciasto:

- 4 jajka

- 125 g miękkiego masła lub margaryny

- 125 g cukru + 200 g cukru

- szczypta soli

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 150 g mąki

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 5 łyżek mleka

- 4 łyżki płatków migdałowych

Oddzielić żółtka od białek. Masło, 125 g cukru, szczyptę soli i cukier waniliowy ubić na gładką masę. Dodawać kolejno po żółtku, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodawać do masy jajecznej , krótko razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając 200 g cukru.

Do tortownicy ( 26 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta, wyrównać powierzchnię. Na ciasto wyłożyć połowę ubitej piany, wyrównać, posypać 2 łyżkami płatków migdałowych. Piec 25 - 30 min w 175 st. C.

Z pozostałego ciasta, piany i płatków upiec drugi placek.

 

 

Składniki na mus rabarbarowy:

- 500 g rabarbaru

- 1 budyń waniliowy

- 100 ml soku malinowego

- 4 - 5 łyżek cukru

- 6 łyżek wody ( u mnie ponownie sok malinowy )

Rabarbar pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, wlać 100 ml soku malinowego, dodać 4 - 5 łyżek cukru, zagotować i gotować pod przykryciem ok 5 minut. Budyń rozrobić w 6 łyżkach wody lub soku malinowego, dodać do rabarbaru, wymieszać i ponownie zagotować do zgęstnienia. Ostudzić i wyłożyć na jedną część ciasta. Wstawić do lodówki, by masa rabarbarowa stężała.

 

Składniki na masę śmietanową;

- 400 g śmietanki kremówki

- 2 opakowania cukru waniliowego

- 2 śmietan - fixy

Chłodną śmietankę ubić z cukrami waniliowymi i śmietan - fixami. Wyłożyć na mus rabarbarowy, przykryć drugim blatem ciasta. Można posypać cukrem pudrem. Schłodzić.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail