piątek, 28 czerwca 2013

 

 Sernik, bo wygląda jak sernik i smakuje jak delikatny, puszysty sernik, ale zarazem nie sernik, bo nie zawiera w sobie ani grama sera, tylko kwaśną śmietanę. Ciekawa odmiana od tradycyjnego sernika.

 

Inspiracja

 

 Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 3/4 szklanki cukru

- 250 g masła lub margaryny

- 6 żółtek

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część zamrozić, drugą wylepić blaszkę ( 25x35 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec około 20 minut w 180 st. C, do zezłocenia, wystudzić.

 

Składniki na masę serową:

- 6 białek

- 1 szklanka cukru pudru

- 3 duże opakowania kwaśnej śmietany 18%

- 2 budynie śmietankowe

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać śmietany, wymieszać. Na koniec wsypać budynie, delikatnie połączyć.

Masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.

Piec około 50 minut w 180 st. C. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

04:17, martex.82 , serniki
Link Komentarze (10) »
niedziela, 23 czerwca 2013

 

Zapraszam na torcik z orzeźwiającą masą truskawkową i masą budyniową oraz piegowatym, makowym biszkoptem, dosyć pracochłonny, jak wszystkie przekładańce, ale pyszny. Miłej niedzieli.

 

Inspiracja: orbita

 

Składniki na biszkopt makowy:

- 3 jaja

- 3 łyżki mąki

- 3 łyżki cukru

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 40 g suchego maku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wsypać mak, wymieszać. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.

 

Składniki na biszkopt jasny:

- 2 jaja

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki cukru

Upiec jasny biszkopt w takiej samej blaszce jak biszkopt makowy.

 

Składniki na masę budyniową:

- 2 szklanki mleka

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

- 2 łyżki cukru

- 200 g masła

- 2 łyżki cukru pudru

Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło utrzeć z  cukrem pudrem, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek + 1/2 szklanki wody

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 budyń śmietankowy + 1/4 szklanki wody

- 1/2 szklanki cukru

Truskawki zagotować z cukrem i 1/2 szklanki wody, rozdrobnić na miazgę, wsypać suchą galaretkę, wymieszać.

Budyń rozprowadzić w 1/4 szklanki wody, wlać do masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

 

Przełożenie:

Biszkopt makowy - masa budyniowa  - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt jasny - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt makowy - masa budyniowa - truskawki do dekoracji.

 

Smacznego.

piątek, 21 czerwca 2013

 

 Małe bułeczki - ślimaczki, z aromatycznym pomidorowym pesto, najlepsze jeszcze ciepłe,  proponuję zrobić z podwójnej porcji.

 

Składniki:

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka suchych drożdży

- 1 płaska łyżeczka soli

- 1/2 łyżeczki cukru

- 1 łyżka oleju

- 100 ml ciepłego mleka

- 3/4 małego słoiczka czerwonego pesto

 

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, suszone drożdże, wymieszać, wlać olej i mleko, wyrobić na jednolite ciasto, w razie potrzeby można podsypać jeszcze trochę mąki. Odstawić do podrośnięcia na 1 godz.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować pesto, zostawiając ok centymetra nie posmarowanego miejsca po brzegach, zwinąć w roladę, pokroić na 1,5 cm kawałki.

Ślimaczki układać obok siebie, na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

11:22, martex.82
Link Komentarze (6) »
środa, 19 czerwca 2013

 

 Ponownie truskawki, tym razem jako aromatyczne, soczyste zwieńczenie prostego, dosyć ciężkiego sernika.

 

 Składniki na spód:

- 150 g zmielonych ciasteczek

- 60 g masła

Masło rozpuścić, połączyć ze zmielonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy ( 20 - 21 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, schłodzić.

 

Składniki na masę serową:

- 350g twarogu delikatnego President

- 150 g serka naturalnego Bieluch

- 3 jajka

- 2/3 szklanki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

Dodatkowo:

- około 300 g truskawek

 

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, tylko do połączenia. Wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu poukładać truskawki ( przekrojone na pół ). Piec około 1 godziny w 160 st. C. Wystudzić.

 

 

Smacznego.

06:21, martex.82 , serniki
Link Komentarze (7) »
niedziela, 16 czerwca 2013

 

Sezon truskawkowy w pełni, więc nie może ich zabraknąć również w wypiekach. Dziś proponuję proste ciasto ucierane, z aromatycznymi truskawkami i maślaną kruszonką, które nie może się nie udać, trzeba tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

 

 Źródło: najlepsze ucierane

 

Składniki:

- 200 g masła

- szczypta soli

- 160 g cukru

- 4 jajka

- 200 g mąki pszennej

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru ( lub 40 g mąki ziemniaczanej )

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- ok 600 g truskawek (mogą być też inne dowolne owoce )

 

Składniki na kruszonkę:

- 150 g mąki

- 100 g zimnego masła

- 50 g cukru pudru

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier i szczyptę soli, nadal ucierając. Następnie dodawać po jajku, za każdym razem miksując. Dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć do blaszki ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką ( wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miski i rozetrzeć razem w palcach ).

Piec w 175 st. C, około 45 minut, do tzw suchego patyczka.

 

 

Smacznego.

piątek, 14 czerwca 2013

 

Wafelki z mlekiem w proszku, trochę zapomniane, wyparte przez wafle z masą krówkową, smak dzieciństwa.

 

 Źródło: wafle

 

 Składniki:

- 400 g miękkiego masła

- 300 g mleka w proszku ( pełne, niebieskie )

- 140 ml mleka ( ok 3/4 szklanki )

- 120 g cukru

- 2 łyżki kakao

- 4 duże wafle

 

Mleko przelać do rondelka, a następnie dodać cukier. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, następnie zdjąć z ognia i wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując, dodawać po 1 - 2 łyżkach schłodzonego mleka.

Gdy masa będzie gładka, dodać mleko w proszku, dokładnie połączyć, podzielić na 2 części. do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Pierwszy wafel posmarować 1/2 kremu kakaowego, przykryć kolejnym waflem, rozsmarować całą jasną masę, przykryć waflem, rozsmarować resztę masy kakaowej i przykryć ostatnim waflem.

Wafle obciążyć np deską do krojenia i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Pokroić.

 

 

Smacznego.

wtorek, 11 czerwca 2013

 

Autorka przepisu nazwała to ciasto odkryciem tygodnia, z najlepszą masą truskawkową, więc niech tak zostanie, bo rzeczywiście, masa na bazie musu truskawkowego, z dodatkiem galaretek i budyni jest naprawdę pyszna, owocowa i orzeźwiająca. Do tego biszkoptowy spód, warstwa bitej śmietany i herbatnikowa posypka, polecam. 

 

Źródło: ciasto z najlepszą masą truskawkową

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki

- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Połączyć z żółtkami. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 25x30cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. w 180 st. C.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 900 g truskawek świeżych lub mrożonych + 3/4 szklanki wody

- 1 szklanka cukru

- 2 galaretki truskawkowe

- 2 budynie śmietankowe bez cukru + 3/4 szklanki wody

Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie poddusić, rozgnieść truskawki na jednolitą masę. Następnie wsypać galaretki i wymieszać. Budyń rozprowadzić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy truskawkowej, chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, przestudzić, aż stanie się letnia i zacznie tężeć.

Masę wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Poczekać aż masa zastygnie.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki

- 3 łyżki cukru pudru

- 4 śmietan - fixy

- ok. 100 g pokruszonych herbatników

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixami. Wyłożyć na masę truskawkową, posypać pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić.

 

 

Smacznego.

piątek, 07 czerwca 2013

 

 Pyszne i bardzo popularne ciasto, pochodzące z bloga Moje Wypieki , dla mnie to pozycja obowiązkowa w sezonie owocowym. Piekłam je już wielokrotnie, m.in. w wersji z malinami, jagodami oraz rabarbarem, tym razem proponuję dodatek czereśni.

Przepis jest bardzo znany i pojawił się już na blogu, a ponieważ nic w nim nie zmieniałam oprócz owoców, nie ma sensu powielać go po raz kolejny. Polecam.

Smacznego.

poniedziałek, 03 czerwca 2013

 

Zapraszam na ciasto, wszystkich amatorów cappuccino i trochę przeze mnie zapomnianego, mleka w proszku.

Przepis od znajomej.

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 5 łyżek cukru

- 5 łyżek mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na nasącz:

- 1 opakowanie cappuccino ( waniliowe )

- 2 szklanki gorącej wody

Cappuccino zalać gorącą wodą, wymieszać, przestudzić. Nasączyć blaty biszkoptowe.W pozostałym maczać biszkopty.

 

Składniki na masę:

- 2 szklanki mleka w proszku

- 500 g serka homogenizowanego ( może być waniliowy )

- 1 szklanka cukru pudru ( można trochę mniej )

- 250 g miękkiego masła lub margaryny

- 3 żółtka

- 1 jajko

- 3 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

- paczka podłużnych biszkoptów ( 200 g )

- polewa czekoladowa do dekoracji

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać masło, zmiksować. Następnie miksując, dodawać mleko w proszku i serek homogenizowany. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą.

Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarować połowę masy, ułożyć biszkopty nasączone w cappuccino, przykryć drugą połową masy i drugim blatem biszkoptowym. Schłodzić w lodówce. Udekorować esami - floresami z polewy czekoladowej.

 

 

Smacznego.

06:12, martex.82 , inne
Link Komentarze (14) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail