niedziela, 29 czerwca 2014

 

Składniki na około 50 małych rogalików:

- 560 g mąki pszennej

- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

- 350 ml mleka

- 2 jajka

- 80 g masła roztopionego

- 75 g cukru 

- 1/2 łyżeczki soli

 

Składniki na nadzienie:

- 400 g twarogu ( nie mielonego )

- 2 żółtka

- 4 - 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią

Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem do połączenia.

Dodatkowo:

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

- cukier puder do oprószenia

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami ( w przypadku świeżych najpierw zrobić rozczyn ), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne ( można nieco podsypać mąki ale nie za dużo ). Z ciasta uformować kulę i pozostawić ją pod przykryciem do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt ( 18x35 cm ). Wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka, tak, aby wierzchołek znalazł się pod spodem rogalika.

Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do podrośnięcia.

Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem. Piec w 190 st. C przez 13 - 15 minut. Lekko przestudzić oprószyć cukrem pudrem.

 

 

 Źródło: rogaliki

 

 Smacznego.

07:54, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 23 czerwca 2014

 

Delikatny biszkopt, masa śmietankowa z dodatkiem mascarpone i orzeźwiające truskawki, pyszny letni torcik.

 

 Inspiracja: lekki torcik

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wylać do małej blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.

 

Składniki na warstwę truskawkową:

- 500 g truskawek ( świeże lub mrożone )

- 2 galaretki truskawkowe

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, przestudzić, dodać rozdrobnione truskawki. Pozostawić, aż galaretka zacznie tężeć.

 

Składniki na masę z mascarpone:

- 250 g serka mascarpone

- 1/2 l śmietany 30 - 36%

- 4 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, następnie miksując dodawać po łyżce mascarpone. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

Połowę masy śmietanowej wyłożyć na pierwszy blat biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej galaretki z truskawkami. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć pozostałym blatem biszkoptowym. Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.

 

Smacznego.

sobota, 14 czerwca 2014

 

Nadal w klimacie truskawkowym. Tym razem krucho - drożdżowe ciasteczka, kształtem przypominające koguci grzebień, nadziane truskawkową marmoladą.

 

Inspiracja: grzebyki

 

Składniki:

- 500 g mąki

- 250 g margaryny

- 50 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany

- 1 żółtko

- szczypta soli

 

Dodatkowo:

- 1 białko

- cukier kryształ na wierzch

- dowolna marmolada ( u mnie truskawkowa )

 

 

W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem, śmietaną i żółtkiem.

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, posiekać z margaryną, wlać mieszankę z drożdżami, zagnieść jednolite ciasto.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm.

Brzeg ciasta smarować wzdłuż marmoladą i przewinąć ciasto. Powstały rulonik odciąć od pozostałego ciasta, podzielić na około 7 cm odcinki, ponacinać je z jednej strony.

Posmarować białkiem, maczać w cukrze. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor około 25 minut w 180 st. C.

 

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 09 czerwca 2014

 

 Pieguskowe blaty, masa truskawkowa i bita śmietana, zapraszam na torcik.

 

Składniki na ciasto makowe:

- 6 białek

- szczypta soli

- 3/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 3/4 szklanki suchego maku

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie połączyć. Wylać do małej tortownicy ( 18 - 20 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180 st. C. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek + 1/2 szklanki wody

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 budyń waniliowy + 1/4 szklanki wody

- 1/2 szklanki cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i 1/2 szklanki wody, rozdrobnić na miazgę, wsypać suchą galaretkę, wymieszać.

Budyń rozmieszać w 1/4 szklani wody, wlać do masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.

Na jeden blat makowy wyłożyć 1/2 masy truskawkowej, przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą masę truskawkową, wyrównać.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

- starta gorzka czekolada do posypania

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail