wtorek, 30 czerwca 2015

 

Pyszne, domowe precle, chociaż u mnie trochę przerośnięte i przypominające bardziej zakręcone bułeczki.

 Źródło : precle

 

Składniki:

- 1,5 szklanki letniej wody

- 1 łyżka cukru

- 2 łyżeczki soli

- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży

- 4,5 szklanki mąki

- 56 g roztopionego masła

 

Dodatkowo:

- 2 litry wody

- 5 łyżek sody

- sól morska do posypania

- żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania precli

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych zrobić rozczyn ), dodać sól, cukier i wodę wymieszana z resztą składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, pozostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

W szerokim garnku zagotować wodę z sodą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować wałeczek o długości około 60 cm, uformować na kształt precla, odłożyć na blaszkę, oprószoną mąką.

Po uformowaniu precli kolejno wrzucać je pojedynczo na wrzącą wodę, gotować ok 30 sekund, wyjmować łyżką cedzakową na blaszkę.

Precle posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać solą morską.

Piec w piekarniku nagrzanym do 230 st. C przez około 13 - 15 minut.

 

 

Smacznego.

sobota, 20 czerwca 2015

Takie ciasta z sezonowymi owocami ostatnio najbardziej się u mnie sprawdzają. Proste, ucierane ciasto na oleju, truskawki i maślana kruszonka, polecam.

 

Źródło: drożdżówa bez drożdży

 

Składniki:

- 4 jaja

- 4,5 szklanki maki pszennej

- 1 szklanka oleju

- 1 szklanka mleka

- 1,5 szklanki cukru

- 3 łyżki cukru waniliowego

- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

- 3 łyżki octu

 

Składniki na kruszonkę:

- 100 g masła

- 1/2 szklanki cukru

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 1 szklanka mąki pszennej

Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę.

 

Dodatkowo:

- ok 800 g truskawek

- cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą piankę. Olej wymieszać z mlekiem i octem. Do masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszankę olejowo - mleczną, zmiksować.

Ciasto wylać do blaszki ( 25x28 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć przepołowione truskawki, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C około 50 minut.

Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

sobota, 13 czerwca 2015

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jajka

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 20 minut w 180 st C.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek

- 4 łyżki cukru

- 2 budynie śmietankowe

- 50 g masła

Truskawki rozdrobnić blenderem i razem z cukrem i masłem zagotować w rondelku. Proszek budyniowy rozrobić z 1/3 szklanki wody, wlać do gotującej się masy truskawkowej, mieszając pogotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą masę wylać na biszkopt. Pozostawić do zastygnięcia.

 

Składniki na masę z mascarpone:

- 200g śmietany 30%

- 250 g serka mascarpone

- 1 opakowanie cukru migdałowego 

- 1 łyżka cukru pudru

- 3 łyżki maku

- 3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukry. Miksując, dodawać po łyżce serek mascarpone. Na koniec wsypać mak, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową. Wyłożyć na zastygniętą masę truskawkową, schłodzić. 

 

Dodatkowo:

- 2 galaretki truskawkowe

- ok 300 g truskawek

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Truskawki pokroić, poukładać na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką, pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail