piątek, 16 czerwca 2017

 

Proste, puszyste, a zarazem wilgotne, biszkoptowe ciasto i kwaśny rabarbar, bardzo udane połączenie, polecam.

 

Źródło: ciasto z rabarbarem

 

Składniki:

- 165 g masła

- 4 jaja

- 160g cukru

- 170 g mąki

- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 330 g rabarbaru

Rabarbar pokroić na małe kawałki, przełożyć na sitko i przesypać łyżką mąki, by kawałki rabarbaru nie opadły na spód ciasta.

Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a potem, cały czas miksując dodać cukier. Na koniec wlać stopione, przestudzone masło i ekstrakt waniliowy, zmiksować.

Ciasto wylać do blaszki ( 23x23 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć rabarbar, delikatnie wciskając w ciasto.

Piec w 175 st. C około 45 - 50 minut. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail