piątek, 29 lipca 2011

 

Kolejny sposób na wykorzystanie tak uniwersalnego warzywa jak cukinia, było już ciasto czekoladowe, teraz pora na pasztet. Przepis dostałam od znajomej.

 

Składniki:

- 3 szklanki startej na tarce cukinii

- 20 dag żółtego sera

- 1 marchewka

- 1 cebula

- 1/2 szklanki oleju

- 3 jaja

- 2 szklanki bułki tartej

- 1 szklanka kaszy manny

- 2/3 torebki przyprawy do mięsa Delikat ( czerwonej )

- natka pietruszki

 

Cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć z soku. Ser żółty, marchewkę i cebulę również zetrzeć na wiórki. Do sporej miski wyłożyć wszystkie starte warzywa i ser , dodać roztrzepane jaja, dosypać bułkę tartą, kaszę i przyprawę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, gdy się połaczą na jednolitą masę, wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 min w temp. 160 - 170 st. C, pozostawić do zastygnięcia.

 

Smacznego.

piątek, 22 lipca 2011

 

Nareszcie się odważyłam i upiekłam, tyle już razy widziałam je na blogach, ale cukinia do ciasta? Jakoś nie wierzyłam w to połączenie, niesłusznie. Ciasto jest pyszne, wilgotne, nie za słodkie, megaczekoladowe, troszkę przypomina brownies. Jak dla mnie idealne ciasto na mój pms. Przepis z Moich wypieków.

 

 Składniki:

- 115 g miękkiego masła

- pół szklanki oleju

- 250 g cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 2 duże jajka

- pół szklanki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

- 300 g mąki pszennej

- 60 g kakao

- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie )

- 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach ( ok. 340 g )

- 60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

 

Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól, zmiksować. Po kolei wbijać jajka, nie przestając miksować.

Dodawać mąkę, na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać.

Blachę o wymiarach 22x33 cm ( u mnie tortownica o średnicy ok 24 cm ), wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temp. 160 st. C, przez ok 35 - 45 minut  ( piekłam dłużej, ok godziny ). Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 40 g masła

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać. Rozsmarować na cieście.

 

 

Smacznego.

środa, 20 lipca 2011

 

 

 Na dzisiejszą poranną burzę i deszczowe przedpołudnie najlepsze lekarstwo, cieplutkie, pyszne bułeczki, które zachwyciły mnie na blogu Dziś mam ochotę na... , bardzo spodobał mi sie sposób zawijania tych bułeczek, są mięciutkie i puszyste. Ponieważ nie dokonywałam żadnych zmian, przepis cytuję w całości za autorką.

 

Składniki:

- 200 ml ciepłego mleka

- łyżeczka z górką suchych drożdży

- 2 łyżki masła

- jajko

- 3 łyżki cukru

- 1/2 opakowania cukru waniliowego

- 1/3 łyżeczki soli

- 2,5 - 3 szklanki mąki

- 1 łyżka oleju

 

 

 

Rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier, sól, olej jajko i łączymy widelcem.

W mleku rozpuszczamy drożdże.

Do miski wsypujemy połowę mąki, dodajemy mleko z drożdżami, masło z cukrami, solą itd. i zagniatamy ciasto, podsypując je maką, aż przestanie kleić się do rąk. Nie należy przesadzać z ilością mąki, ponieważ ciasto nie może być za twarde. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

 

Nadzienie:

- 1 opakowanie budyniu waniliowego

- 350 ml mleka

- 2 łyżki cukru

- czereśnie

+ jajko do smarowania i puder do posypania

 

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, zmiejszając ilość mleka ( zamiast 500 ml dajemy 350 ml ). Studzimy.

Czereśnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kuleczki, ok. 11 sztuk.

Każdą z nich wałkujemy na placuszek.

Po bokach robimy nacięcia, na środku każdego placuszka układamy budyń, a na jego wierzchu połówki czereśni.

Zawijamy obydwa końce, zakładajac je na przeciwległą stronę. Utworzy się łódeczka. Po szczegółową ilustrację zwijania bułeczek odsyłam tutaj.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką, układamy łódeczki, zostawiając między nimi miejsce.

Pieczemy w temp. 175 st. C, aż się zarumienią. Po wystudzeniu posypujemy pudrem.

 

 

 

Smacznego.

12:13, martex.82
Link Komentarze (3) »
niedziela, 17 lipca 2011

 

 Miałam dziś okropną ochotę na faworki, chociaż wiem, ze to zdecydowanie nie sezon na nie. Szukając jakiegoś fajnego przepisu na chrust przypomniałam sobie o tym, który kiedyś zapisałam, ale nie zdążyłam zrobić w okolicach Tłustego Czwartku.

Merveilles to nie są typowe faworki, u mnie z powodu kształtu, zupełnie ich nie przypominają, ale są pyszne, kruchutkie i do zrobienia w 5 minut, ze składników, które zawsze są pod ręką. Przepis pochodzi stąd, jedyna moja zmiana, to kształt chruścików.

 

 Składniki:

- 250 g mąki

- 3 jajka

- 60 g masła

- szczypta soli

- 1 łyżeczka cukru pudru + 80 g do podsypania

- olej do smażenia

 

Wysypujemy na stolnicę 200 g mąki i resztę składników. Łączymy, dosypujemy resztę mąki w miarę ugniatania. Tylko tyle ile potrzeba.

Kiedy ciasto jest jednolite i nie klei się, rozwałkowujemy je cieniutko. Rozgrzewamy olej w garnku.

Wycinamy z ciasta kwadraciki lub romby radełkiem lub foremką, ( ja z powodu braku radełka wycięłam kółeczka kieliszkiem, przez co niestety nie mają ślicznych pofalowanych brzegów ).

Wrzucamy ciasteczka po kilka sztuk na dobrze rozgrzany olej. Wybrzuszają się natychmiast, przewracamy je i kiedy sie lekko zezłocą wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

czwartek, 14 lipca 2011

 

Ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, prostego i szybkiego do pochrupania.

 

 Składniki:

- gotowe ciasto francuskie

- budyń waniliowy

- mleko i cukier potrzebne do ugotowania budyniu, zgodnie z przepisem na opakowaniu

 

 

Za pomocą foremek wyciąć serduszka, tak aby liczba pełnych serduszek była dwa razy mniejsza od tych z dziurką w środku. Na każdym pełnym serduszku układamy po dwie ramki. Brzegi można posmarować rozmąconym żółtkiem. Ciastka pieczemy ok. 15 minut w 200 st. C. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Środek serduszek wypełniamy przygotowanym według przepisu na opakowaniu budyniem waniliowym.

 

 

Smacznego.

wtorek, 12 lipca 2011

 

Kolorowa i mało kaloryczna zapiekanka, z białym chudym serem, chudą wędliną drobiową, z dodatkiem otrąb, całkiem smakowity przepis, wyrwany z jakiej gazety, który właśnie wpadł mi w ręce, gdy nie miałam pomysłu na zagospodarowanie kostki twarogu. Ja robiłam z połowy porcji, podaję jednak normalne proporcje.

 

Składniki :

- 2 kostki twarogu chudego

- 30 - 40 dag szynki drobiowej

- 25 dag pieczarek

- 4 łyżki otrąb owsianych

- 2 łyżki otrąb pszennych

- 4 cebule

- 5 jajek

- czerwona i żółta papryka

- olej

- łyżka posiekanego koperku, zioła prowansalskie, sól, pieprz

- łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Szynkę pokroić w kostkę, cebule posiekać. Pieczarki pokroić, podsmażyć z cebulą i szynką na oleju, przyprawić do smaku.

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli. Paprykę pokroić w kostkę. Twaróg rozgnieść, połączyć z żółtkami. Dodać pieczarki, szynkę, papryki, otręby, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pianę z białek, delikatnie połączyć. Masę wylać do wyłożonej papierem formy, piec ok 70 minut w temp. 180 st. C

Można podać z surówka z dowolnych sezonowych warzyw.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 04 lipca 2011

 

Uwielbiam jagody, ale jagodzianki, takie ze sklepu, mogą dla mnie nie istnieć, nie odpowiada mi ciasto z jakiego są wykonane, dlatego szukałam czegoś zupełnie innego. Ciasto na jagodzianki, które znalazłam u Liski, jest dokładnie takie jak chciałam, ma w sobie dodatek masła, przez co jest takie trochę drożdżowo - kruche, idealne, zwłaszcza na kolejny deszczowy dzień taki jak dziś.

 Składniki na zaczyn:

- 20 g drożdży

- 1/2 szklanki* mleka

- 1/2 szklanki mąki

- 1/4 łyżeczki cukru

 

Składniki na nadzienie:

- 120 g masła o temperaturze pokojowej

- 3/4 szklanki cukru

- 3 żółtka

- 1/2 szklanki mleka

- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy

- 1/4 łyżeczki soli

- skórka z cytryny ( 2 łyżki )

- 3,5 szklanki mąki

 

Składniki na nadzienie:

- jagody ( ok. 30 dag )

- 3/4 szklanki cukru

- cukier waniliowy

 

 

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąke i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.

W misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjać, uformować kulę i owinąć w folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40 - 60 minut.

Nastepnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Uformować bułeczkę, można posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.

Piec około 30 min. lub do zarumienienia w 180 st. C.

 * szklanka o pojemności 200 ml

 

Smacznego.

piątek, 01 lipca 2011

 

 

Ciagle pada, przynajmiej u mnie, a jak wiadomo nie od dziś w czasie deszczu nudzą się nie tylko dzieci, dlatego, żeby przełamać deszczową monotonię postanowiłam coś upiec. Ponieważ zostało mi jeszcze trochę porzeczek z ciocinego ogródka, wybór padł na to ciacho, bardzo aromatyczne, za sprawą dodatku cynamonu, wilgotne i lekko kwaskowe dzięki porzeczkom. Przepis wypatrzyłam tutaj, w orginale porzeczki stanowią fajne piegi rozlokowane po całym cieście, moje mimo obtaczania w mące opadły na spód, ale wcale mi to nie przeszkadzało w zajadaniu.

 

Składniki:

- 5 łyżek masła

- 120 g cukru

- 2 duże jajka

- 250 g porzeczek (mogą być mieszane, czerwone i czarne )

- 150 g mąki pszennej

- 70 g mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

 

 

 Masło utrzeć do białości. Dodać cukier i miksować jeszcze przez chwilę. W osobnym naczyniu ubić jajka i stopniowo dodawać do masła.

Obydwie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą. Dodać do masła i wymieszać. Owoce obtoczyć w mące ziemniaczanej i wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Piec w temp. 160 st. C przez ok 50 minut.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail