niedziela, 29 lipca 2012

 

 

 Ciasto o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszej masie, bo w jej skład wchodzą czerstwe bułki. Przepis na to ciasto, wycięty kiedyś z " Chwili dla Ciebie ", długo czekał na swoją kolej do wypróbowania. Moczona kajzerka, do mielonych i owszem, ale do masy w cieście? I to miało być smaczne? Poszukałam, poczytałam w internecie pozytywnych komentarzy, upiekłam i nie żałuję. Ciasto jest bardzo smaczne, a masa delikatna i puszysta, ( nikt z jedzących nie domyślił się sekretnego składnika ), fajnie współgra z kwaskowym dżemem i kokosową posypką.

 

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć. Wylać do blaszki ( 30x40 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 20 min w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę:

- 2 małe czerstwe kajzerki

- 3 szklanki mleka

- 1/2 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1 kostka masła

- 100 g wiórek kokosowych

 Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka, gdy nasiąkną, rozdusić widelcem na papkę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

1 szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowaną masę bułkową i pogotować chwilę, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać stopniowo ostudzoną masę z bułki.

 

Składniki na kokosową posypkę:

- 1 łyżka masła

- 100 g wiórek kokosowych

- 1/2 szklanki cukru

Składniki posypki przesmażyć razem, aż wiórki lekko się zarumienią.

 

Dodatkowo:

- słoiczek dowolnego, najlepiej o wyrazistym smaku dżemu np. z czarnej porzeczki ( u mnie z owoców leśnych )

 

Jeden blat biszkoptowy posmarować dżemem, wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę. Posypać kokosową posypką.

 

 

Smacznego.

wtorek, 24 lipca 2012

 

 Pyszne drożdżówki, które zauroczyły mnie swoim wyglądem, sposobem, w jaki są zawinięte i ciekawym nadzieniem, połączeniem sera i budyniu. Polecam.

 

 Źródło: Dziś mam ochotę na...

 

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki pszennej

- 3 łyżki miękkiego masła

- 1 szklanka ciepłego mleka

- 20 g drożdży

- 3 łyżki cukru

- szczypta soli

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Masło stopić i dodać do mleka z drożdżami.

W misce wymieszać mąkę ( około 300 g ) z solą i cukrem, wlać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Przykryć i odstawić na 2 godziny.

 

Składniki na nadzienie:

- 300 g sera białego

- 2 łyżki cukru

- 1 żółtko

- 1/2 opakowania budyniu waniliowego + 200 ml mleka + 2 łyżki cukru

Ugotować budyń, przestudzić.

Ser zmiksować z cukrem i żółtkiem, dodawać po łyżce przestudzony budyń.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na prostokąt i przeciąć wzdłuż na 4 pasy. Każdy naciąć nożem z jednej strony tworząc paseczki.

Na środku układać nadzienie i nakładać na nie najpierw część nie naciętą, a następnie tą z paseczkami.

Odstawić na 30 minut do napuszenia. Można posmarować rozkłóconym żółtkiem.

Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

 

07:10, martex.82
Link Komentarze (7) »
piątek, 20 lipca 2012

 

 

 Aromatycznie cytrynowy, ucierany spód, warstwa soczystych kwaskowych śliwek i cynamonowa kruszonka, takie ciasta ostatnio smakują mi najbardziej.

 

 Źródło: niemieckie ciasto ze śliwkami

 

Składniki na ciasto:

- 120 g masła

- 1/3 szklanki cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1 duże jajko

- 1 łyżka kwaśnej śmietany

- szczypta soli

- skórka otarta z jednej cytryny

- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- ok. 1,5 - 2 szklanki śliwek pokrojonych w ćwiartki

 

Składniki na kruszonkę:

- 85 g masła

- 3/4 szklanki mąki

- 1/3 szklanki cukru

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1/2 łyżeczki kardamonu

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać jajko, wanilię, skórkę cytrynową, sól, śmietanę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( średnica 23 cm ).

Wszystkie składniki kruszonki wyrobić palcami, do uzyskania grudkowatej konsystencji.

Na ciasto wyłożyć śliwki, posypać kruszonką.

Piec około 45 - 50 minut w 180 st. C. Ciasto po upieczeniu pozostawić jeszcze na około 15 minut w formie, do lekkiego przestudzenia.

 

 

Smacznego.

07:33, martex.82
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 16 lipca 2012

 

 

Borównik, to taki mój skrót myślowy, dokładniej to sernik cytrynowy z borówką amerykańską,  ( można ją oczywiście zastąpić jagodami ) na czekoladowym spodzie i z czekoladową polewą.

 

Źródło: sernik cytrynowo jagodowy na czekoladowym spodzie

 

Składniki na spód:

- 140 g zmielonych herbatników

- 60 g startej, gorzkiej czekolady

- 1 łyżka kakao

- 80 g stopionego masła

Ciastka połączyć z czekoladą i kakao. Dodać stopione masło, połączyć na jednolitą masę. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 20 cm i wstawić ją do lodówki na 15 minut.

 

Składniki na masę serową:

- 600 g sera

- 3 jajka

- 2/3 szklanki cukru

- 1/3 szklanki kremówki

- 2 pełne łyżki gęstej śmietany 18%

- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 opakowanie budyniu waniliowego

- 1/2 litra borówek ( dałam mniej, za dużo zjadłam na surowo )

 

Polewa:

- 100 g czekolady ( gorzka )

- 3 - 4 łyżki śmietany kremówki

 

Wszystkie składniki masy serowej ( oprócz borówek ) umieścić w misce i miksować około minuty, tylko do połączenia.

Na wystudzony spód wyłożyć borówki, a następnie delikatnie zalać je masą serową. 

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 70 minut.

Zimny sernik polać polewą, z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady ze śmietanką.

 

 

 

Smacznego.

07:07, martex.82 , serniki
Link Komentarze (10) »
czwartek, 12 lipca 2012

 

 

 Właśnie takiego sernika mi było trzeba, tradycyjnego, bez spodu i żadnych, zbędnych dodatków, idealnie puszystego a równocześnie kremowego. Rewelacyjny przepis, do którego często wracam, znaleziony kiedyś u Dorotki. Jedyny minus to ilość ubrudzonych misek, ale zapewniam, warto.

 

 Składniki:

- 1,3 kg twarogu zmielonego

- 450 g drobnego cukru

- 10 jaj

- 250 g masła o temperaturze pokojowej

- 6 łyżek kaszy manny

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

- 1 szklanka śmietany kremówki ( 30% )

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1/2 szklanki rodzynek

 

Masło utrzeć mikserem na puszysto. Dodawać twaróg i dalej ucierać.

W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.

Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, cukier waniliowy, zmiksować.

Śmietanę kremówkę ubić. W osobnej misce ubić białka na pianę.

Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i rodzynki.

Formę ( 23x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową, wyrównać.

Piec w temperaturze 170 st. C około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki.

 

 

Smacznego.

09:23, martex.82 , serniki
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 09 lipca 2012

 

Mimo nieznośnego upału i burzowej pogody, jakieś ciasto na niedzielę musiało być, zresztą malinki czekały na wykorzystanie. Tym razem w towarzystwie sera, ciasta drożdżowego i cynamonowej kruszonki.

 

Składniki:

- 250 g mąki

- 20 g drożdży świeżych

- 1 jajko

- 100 ml letniego mleka

- 30 g cukru

- 50 ml oleju

- szczypta soli

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.

Do miski przesiać mąkę z solą, wlać rozczyn, dodać resztę cukru, jajko, olej i zagnieść. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia, następnie ponownie wyrobić. Wyłożyć do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować masę serową.

 

Składniki na masę serową:

- 250 g sera białego ( nie mielonego )

- 1 jajko

- 3/4 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 50 g cukru

- cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

- 300 g malin

 

Ser utrzeć z cukrami, dodać jajko i proszek budyniowy, ponownie wszystko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.

Masę serową wyłożyć na ciasto. Na masie poukładać maliny, posypać kruszonką. Odstawić do podrośnięcia na około 15 minut.

 

Składniki na kruszonkę:

- 125 g mąki

- 100 g cukru

- 75 ml oleju lub rozpuszczonego masła ( proponuję masło )

- 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Piec około 40 min w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

czwartek, 05 lipca 2012

 

 Pieguski dwa, ciastko i ja.

Długo nie lubiłam się ze swoimi piegami, ale czego nie można zwalczyć,  nie ma wyjścia, trzeba polubić, pocałunki słońca na nosie też.

Ciastka pieguski lubiłam zawsze, a ta domowa wersja znanych ciasteczek, smakuje mi nawet bardziej niż oryginał.

 

 Inspiracja: ciasteczka owsiane

 

 Składniki:

- 80 g masła

- 3/4 szklanki cukru

- 1 jajo

- 1 szklanka płatków owsianych

- 1,25 szklanki mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- posiekana czekolada ( 1/2 tabliczki gorzkiej i 1/2 białej )

- garść rodzynek

 

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, mąkę proszek do pieczenia, sól, płatki owsiane, czekoladę i rodzynki. Masa będzie gęsta, więc należy wyrobić ją dłońmi.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć.

Piec około 20 min w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 02 lipca 2012

 

Ciacho zawdzięcza nazwę miętuskom, czyli cukierkom miętowym, które wchodzą w skład kremu. Smak miętowy nie jest dominujący, może dlatego, że cukierki, których użyłam nie były zbyt mocno miętowe, ale jak dla mnie w sam raz.

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jajka

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć. Wylać do foremki ( 20x20 cm ) , wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę miętową:

- 150 g miętowych landrynek

- 1/4 szklanki wody

- 1 budyń śmietankowy

- 1 1/2 szklanki mleka

- 2 łyżki cukru

- 150 g masła

Miętusy włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuścić cukierki.

W 1/2 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia, następnie wlać syrop miętowy ( powinien być jeszcze ciepły, nie zastygnięty ) , połączyć dokładnie z budyniem. Budyń przykryć folią i pozostawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce, dodawać zimny budyń, zmiksować na jednolitą masę.

Masę rozprowadzić na biszkopcie.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 1 galaretka agrestowa

- 200 g śmietany kremówki

 

Dodatkowo:

- herbatniki

- starta, gorzka czekolada

 

Na masę miętową wyłożyć warstwę herbatników.

Galaretkę rozpuścić w około 3/4 szklanki wrzątku.

Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki. Pozostawić w lodówce do stężenia. Wierzch można posypać startą gorzką czekoladą.

 

 

Smacznego.

 

niedziela, 01 lipca 2012

 

Podobno to przepis na najlepsze ciasto ucierane, pod taką nazwą  je znalazłam i potwierdzam, jest naprawdę pyszne, nie wychodzi zakalec ( trzeba tylko pamiętać, aby wszystkie składniki miały jednakową temperaturę ), można dodać dowolne, sezonowe owoce ( ja dałam malinki ), szybko się je robi i jeszcze szybciej znika.

 

Źródło: ciasto ucierane z owocami i kruszonką najlepsze

 

Składniki:

- 200 g masła

- szczypta soli

- 160 g cukru

- 4 jajka

- 200 g mąki pszennej

- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 500 g malin

 

Składniki na kruszonkę:

- 150 g mąki

- 100 g masła

- 50 g cukru pudru

 Wszystkie składniki rozetrzeć razem w palcach na kruszonkę.

 

 

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć maliny, posypać równomiernie kruszonką.

Piec w 175 st. C, przez około 45 minut.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail