wtorek, 30 lipca 2013

 

Jak wiadomo są duety smakowe, które pasują do siebie wprost idealnie, są też zestawienia mniej dla mnie oczywiste, takie jak choćby to: maliny - chałwa. Muszę przyznać, że się sprawdziło, a smaki fajnie się ze sobą komponują.

Zapraszam więc na biszkopt  z malinami, kremem chałwowym i cytrynową pianką.

 

Źródło: malinowa słodycz

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1/2 szklanki cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 35x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na krem chałwowy:

- 300 g chałwy waniliowej

- 300 g masła

- 3 żółtka

- 1 i 1/2 szklanki mleka

- 2 łyżki cukru

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleko rozmieszać mąkę i żółtka. Wlać na gotujące się mleko, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto i dalej miksować, dodając po łyżce zimny budyń i pokruszoną chałwę. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić.

 

Składniki na warstwę malinową:

- 800 g malin ( mogą być mrożone )

- 2 malinowe galaretki

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku. Przestudzić, dodać maliny, wylać na masę chałwową. Wstawić do lodówki, by galaretka całkowicie zastygła.

 

Składniki na cytrynową piankę:

- 2 cytrynowe galaretki

- 750 ml śmietany 30 %

- 3 łyżki cukru pudru

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie miksując na wolnych obrotach wlać tężejącą galaretkę cytrynową. Masę wylać na warstwę malinową. Można posypać startą czekoladą. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.

 

 

Smacznego.

piątek, 26 lipca 2013

 

 Jednak sernik to moje ulubione ciasto. Chyba nigdy mi się nie znudzi, może mieć tyle odmian i wariantów smakowych, ile podpowie wyobraźnia. Ot, choćby z owocami sezonowymi. Tym razem na jagodowo.

 

Składniki na spód:

- 150 g zmielonych ciasteczek ( u mnie herbatniki )

- 80 g masła

Masło stopić, wymieszać ze zmielonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

- 400 g  zmielonego twarogu

- 200 g serka waniliowego ( u mnie garwoliński, może być Danio )

- 100 ml śmietany kremówki

- 3 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżki budyniu śmietankowego

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem, krótko, tylko do połączenia składników. Masę wylać na ciasteczkowy spód.

 

Składniki na mus jagodowy:

- 80 g jagód

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżeczka budyniu śmietankowego rozprowadzona w 2 łyżkach wody

 

Dodatkowo:

- około 300 g jagód

 

Jagody i cukier rozgotować w rondelku, rozetrzeć. Do gotujących dodać budyń rozprowadzony w wodzie, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia, lekko przestudzić.

Wykładać łyżeczką małe porcje musu na środek sernika. Zanurzając wykałaczkę w masie serowej  rozprowadzić mus jagodowy, tworząc esy - floresy.

Na około obsypać pozostałymi jagodami.

Piec około 70 minut w 150 st. C. By nie spiekł się z wierzchu, można przykryć folią aluminiową lub piec w kąpieli wodnej. Wystudzić, schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.

 

 

Smacznego.

04:18, martex.82 , serniki
Link Komentarze (3) »
środa, 24 lipca 2013

 

Ciasto, na które składa się biszkopt, masa śmietanowa, z dodatkiem czekolady, brzoskwiń i wafelków Prince Polo oraz pozytywnie pomarańczowa galaretka, może osłodzi ten pochmurnie zapowiadający się dzień.

 

 Inspiracja: Prince Polo

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę śmietanową z Prince Polo:

- 1 litr śmietany kremówki ( 36 % )

- 2 łyżki cukru pudru

- 6 łyżeczek żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody

- 4 wafelki Prince Polo ( każdy o wadze 50 g )

- 100 g gorzkiej czekolady

- puszka brzoskwiń w syropie

 

Dodatkowo:

- 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

 

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kosteczkę. Zalewę wykorzystać do naponczowania biszkoptu.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Cienką strużka wlewać lekko ciepłą żelatynę, miksując. Dodać startą na dużych oczkach czekoladę, pokruszone wafelki i kawałeczki brzoskwiń, wymieszać.

Masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać, włożyć do lodówki, do stężenia.

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Tężejące, wylać na masę śmietanową z Prince Polo. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

Smacznego.

niedziela, 14 lipca 2013

 

Pysznie orzeźwiające, delikatne ciasto, idealne dla amatorów cytrynowych smaków, bo można je odnaleźć w każdej jego warstwie.

 

Źródło: cytrynowiec z herbatnikami

 

 Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. wylać do blaszki ( 30x40 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.

Składniki na poncz:

- 1/2 szklanki letniej wody

- 2 łyżki soku z cytryny

- 2 łyżki cukru pudru

 Wszystkie składniki wymieszać, nasączyć ponczem upieczony biszkopt.

 

Składniki na krem budyniowy

- 2 budynie śmietankowe

- 1/2 szklanki soku z cytryny

- 1 i 1/2 szklanki wody

- 2 żółtka

- 1 szklanka cukru

- 200 g masła

W garnku zagotować sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody, z budyniami i żółtkami, wlać do gotującej się wody z sokiem cytrynowym, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i miksując, dodawać po łyżce masę budyniową.

Krem wyłożyć na naponczowany biszkopt, wyrównać.

 

Składniki na piankę cytrynową;

- 600 ml śmietany kremówki ( 30 % )

- 150 g serka mascarpone

- 2 opakowania galaretki cytrynowej

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia, a następnie cienkim strumieniem wlewać zimną galaretkę. Masę wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki.

 

Składniki na polewę:

- 2 łyżki masła

- 3 łyżki soku z cytryny

- 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

- około 21 herbatników

 

Masło rozpuścić, połączyć z sokiem i cukrem pudrem, przestudzić, polać herbatniki.

Ciasto schłodzić w lodówce.

 

 

 

Smacznego.

wtorek, 09 lipca 2013

 

Wypieków z sezonowymi owocami ciąg dalszy, tym razem kolej na czerwoną porzeczkę. Kakaowo - budyniowe ciasto , słodka masa z pieczonej, kwaśnej śmietany z dodatkiem kaszy manny i kwaśna, czerwona porzeczka dla zrównoważenia smaków.

 

 

 Źródło: urodziwe ciasto z czerwoną porzeczką

 

Składniki na ciasto:

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 1 i 1/3 szklanki cukru

- 2 opakowania budyniu czekoladowego

- 5 żółtek

- 200 g masła

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną zamrozić, drugą schłodzić około 40 minut w lodówce, wyłożyć do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec w 180 st. C przez około 20 minut, przestudzić.

 

Składniki na masę:

- 5 białek

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1/2 l kwaśnej śmietany

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

- 120 g kaszy manny

- szczypta soli

- 500 g czerwonych porzeczek

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać śmietanę, proszek budyniowy i kaszę mannę, delikatnie połączyć łyżką.

Masę wylać na podpieczone ciasto, posypać porzeczkami. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 60 minut w 180 st. C. Można posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

piątek, 05 lipca 2013

 

Po obowiązkowych w sezonie jagodowym jagodziankach, zapraszam na kolejny wypiek z ich udziałem. Tym razem to torcik, przełożony obłędnie fioletową, jagodową masą z dodatkiem mleka w proszku i kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany. Może ktoś się skusi?

 

 Składniki na biszkopt kakaowy:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 łyżka kakao

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć.

Ciasto wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.

 

Składniki na masę jagodową: (inspiracja )

- 2 szklanki jagód

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1/2 kostki masła

- 1 szklanka mleka w proszku

- 200 g serka homogenizowanego

- 2 łyżki żelatyny

Jagody zmiksować. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać serek homogenizowany i mleko w proszku, zmiksować. Na koniec dodać zmiksowane jagody, połączyć.

Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić, dodać do masy jagodowej, zmiksować.

Tężejącą masą jagodową przełożyć blaty biszkoptowe.

 

Składniki na masę śmietanowo - serkową:

- 150 g serka mascarpone

- 150 g śmietany 30 %

- 1 łyżka cukru pudru

- garść jagód do dekoracji

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Połączyć z serkiem mascarpone. Masę równomiernie wyłożyć na wierzch ciasta, posypać jagodami. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

wtorek, 02 lipca 2013

 

Zdecydowanie najlepsze jagodzianki jakie do tej pory piekłam. Ciasto z dodatkiem serka mascarpone jest delikatne i mięciutkie, pyszne nie tylko zaraz po upieczeniu, ale dłużej zachowuje świeżość. Sezon jagodowy rozpoczęty.

 

 Źródło: jagodzianki ostateczne i najlepsze

 

 Składniki:

- 550 g mąki

- 250 ml mleka

- 100 g masła

- 2 pełne łyżki serka mascarpone

- 2 jajka

- 7 łyżek cukru

- 25 g świeżych drożdży

- szczypta soli

- 1 l jagód

- 2 - 3 łyżki cukru pudru

 

Lukier:

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 - 3 łyżki zimnej wody

 

Drożdże rozetrzeć z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

Do garnka wlać pozostałe mleko, dodać mascarpone, masło i cukier. Podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia masła i serka. Przestudzić trochę i dodać jajka, roztrzepać widelcem.

Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Dodać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn.

Ciasto wyrobić ręcznie, lub mikserem przez 5 - 7 minut. Ciasto będzie dosyć luźne, ale nie należy zbyt dużo podsypywać mąki, wtedy jagodzianki będą puszyste i delikatne.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek, formować z nich placuszki, na środku kłaść jagody, wymieszane z cukrem pudrem, zlepiać i układać złączeniem do dołu. Pozostawić na 20 minut do napuszenia.

Piec w 200 st. C przez około 15 - 20 minut. Wystudzić. Polukrować.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail