niedziela, 27 lipca 2014

 

Oryginalne ciasto, bo z wykorzystaniem arbuza, którego jakoś rzadko spotyka się jako składnik ciasta i z dodatkiem galaretki arbuzowej. Do tego truskawki, masa śmietankowa i dwa rodzaje biszkoptów. Kolorowe, letnie ciasto, zapraszam.

 

 Inspiracja + moje zmiany: arbuzowiec

 

Składniki na biszkopt kakaowy:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na biszkopt makowy:

- 4 białka

- szczypta soli

- 4 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 3 łyżki suchego maku

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak, delikatnie połączyć. Piec w analogicznej blaszce jak biszkopt kakaowy, około 30 minut w 170 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na masę śmietankową:

- 250 ml śmietany kremówki 30 - 36 %

- 1 cukier waniliowy

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy śmietankowej. Masę wyłożyć na biszkopt kakaowy, pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

Składniki na masę arbuzową:

- około 1/2 kg miąższu z arbuza

- 1 galaretka arbuzowa ( Winiary )

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Miąższ z arbuza wypestkować, pokroić w kostkę, przełożyć do rondla. Gotować około 10 - 15 minut, do rozpadnięcia ( można dodatkowo potraktować blenderem ). Wsypać suchą galaretkę arbuzową, mieszać do rozpuszczenia. Budyń rozmieszać w 1/3 szklanki wody, dodać do masy arbuzowej, pogotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, wystudzić. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietankowej. Przykryć biszkoptem makowym.

 

Dodatkowo:

- 250 g truskawek

- 1 galaretka truskawkowa

Truskawki pokroić w plasterki, poukładać na biszkopcie makowym.

Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, schłodzić, gdy zacznie tężeć zalać truskawki. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 21 lipca 2014

 

Wiśniowo - śmietankowe ciasto, z bezą i płatkami migdałowymi, o intrygującej nazwie. A skąd jej geneza? Być może, teściowa autorki przepisu nie wydrylowała porządnie wszystkich wiśni, narażając "ukochaną" synową na utratę siekaczy?

 

 Inspiracja: zemsta teściowej

 

Składniki na ciasto:

- 600 g mąki

- 360 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 125 g cukru pudru

- 6 żółtek

Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części, schłodzić.

Jedną część ciasta rozwałkować ( lub zetrzeć na tarce ) i wyłożyć do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C około 20 minut. Wystudzić.

 

Składniki na bezę:

- 6 białek

- szczypta soli

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 garście płatków migdałowych

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st. C przez około 35 - 40 minut. Aby beza zbytnio się nie przypiekła można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto wystudzić.

 

Składniki na warstwę wiśniową:

- około 650 - 700 g wydrylowanych wiśni

- 2 galaretki wiśniowe

- 2 szklanki wrzątku

- 1 szklanka soku wiśniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka wystygnie i zacznie tężeć.

Blat ciasta bez bezy umieścić w blaszce i ułożyć na nim równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

Składniki na warstwę śmietanową:

- 500 ml śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić, wymieszać z masą śmietanową.

Masę śmietanową wyłożyć na zastygniętą galaretkę, przykryć blatem ciasta z bezą.

Schłodzić w lodówce. Najlepsze na drugi dzień, gdy blaty ciasta zmiękną i przejdą masą.

 

 Smacznego.

środa, 16 lipca 2014

 

Bardzo orzeźwiające, pysznie kwaskowe ciasto, z trochę zapomnianym i wcale nie tak łatwym do zdobycia agrestem. Mój agrestowy krzaczek niestety jeszcze się w tym roku nie popisał, i raczej nie ugina  się pod ciężarem owoców, ale udało mi się zdobyć na bazarku łubiankę agrestu, więc nie mogłam choć części owoców nie wykorzystać, i nie popełnić z jego udziałem jakiegoś ciacha. Polecam wszystkim, a zwłaszcza tak jak ja, amatorom agrestu.

 

 Inspiracja: biszkopt z agrestową pianką

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 i 1/4 szklanki mąki

- 1 i 1/2 łyżeczki octu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka roztrzepać widelcem, dodać ocet i proszek do pieczenia, wymieszać ( będą rosły ).

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo żółtka. Na koniec przesiać do masy mąkę i delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 35 minut. Wystudzić.

 

Składniki na warstwę agrestową:

- 1 kg agrestu

- 300 ml wody

- 130 g cukru

- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + około 200 ml wody

- 1 galaretka agrestowa

Agrest z wodą zagotować, aż będzie miękki i owoce zaczną się rozpadać. Dodać cukier i suchą galaretkę, wymieszać, aż się rozpuszczą.

Budynie rozmieszać w około 200 ml wody i wlać do agrestu, dokładnie mieszając. Pogotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, przestudzić, wylać na biszkopt, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Składniki na masę śmietankowo - agrestową:

- 500 g śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 galaretka agrestowa

- starta gorzka czekolada do posypania

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie połączyć z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na masie agrestowej. Wierzch posypać startą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

Smacznego.

poniedziałek, 07 lipca 2014

 

Chociaż truskawki ustępują już miejsca innym owocom sezonowym, proponuję jeszcze sernik - przekładaniec z truskawkową wkładką.

 

 Źródło: " 100 nowych ciast siostry Anastazji "

 

Składniki na biszkopt jasny:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na biszkopt kakaowy:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 łyżka kakao

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, tym razem jednak dodatkowo dodać kakao. Piec w takiej samej blaszce. Wystudzić. Obydwa biszkopty można dowolnie naponczować.

 

Składniki na masę budyniową:

- 500 ml mleka

- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

- 1 cukier waniliowy

- 4 - 5 łyżek cukru

- 250 g masła lub margaryny

Z mleka, cukrów i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć i miksując dodawać po łyżce zimny budyń.

 

Składniki na wkładkę serową:

- 600 g sera zmielonego

- 300 g cukru pudru

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

- 6 jaj

- 150 g margaryny

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku, ser i budyń w proszku, wszystko zmiksować do połączenia składników.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki, takiej samej, w jakiej piekły się biszkopty, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 st. C około 40 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę owocową ( truskawkową ):

- 1 kg truskawek ( świeże lub mrożone )

- 2 - 3 łyżki cukru

- 3 galaretki truskawkowe

Truskawki rozdrobnić, wrzucić do rondelka i wraz z cukrem podgrzewać na małym ogniu. Wsypać suche galaretki, wymieszać, zagotować, przestudzić, aż masa zacznie tężeć.

Biszkopt ciemny ułożyć w blaszce, posmarować go 1/2 masy budyniowej. Następnie ułożyć wkładkę serową i rozsmarować pozostałą masę budyniową. Na to wyłożyć tężejącą masę truskawkową i przykryć jasnym biszkoptem. Dodatkowo można polać dowolną polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi lub wiórkami białej czekolady.

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail