środa, 29 lipca 2015

 

Kolorowy z nazwy, choć w zasadzie czarno biały sernik, puszysty i bardzo smaczny.

 

Źródło:  " Wielka księga ciast siostry Anastazji "

 

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki

- 250 g masła

- 16 g cukru waniliowego

- 200 g cukru pudru

- 8 żółtek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

- 3 łyżeczki kakao

Z podanych składników ( oprócz kakao ) zagnieść ciasto, podzielić na trzy równe części. Jedną część zagnieść z kakao. Wszystkie części pozawijać w folię i włożyć do zamrażarki na około 20 minut.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 200 g cukru pudru

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

- 8 białek

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki umieścić w misce i zmiksować krótko, do połączenia, następnie dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać.

Do formy ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć pierwszą część jasnego ciasta, wyłożyć połowę masy serowej, zetrzeć ciasto kakaowe, przykryć pozostałą masą serową i na wierzch zetrzeć drugą część jasnego ciasta. Piec w 180 st. C około 60 minut. wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

01:41, martex.82 , serniki
Link Komentarze (2) »
piątek, 10 lipca 2015

 

Nietypowo jak na tę porę roku, ciasto bez sezonowych owoców, za to z bakaliami.

 

 Inspiracja: keks

 

Składniki:

- 4 białka

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 1/3 szklanki oleju

- szczypta soli

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- kilka kropli aromatu rumowego

- ok 150 g dowolnych bakalii

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z olejem dodawać stopniowo do piany z białek, delikatnie połączyć. Na koniec dodać aromat i bakalie, wymieszać. Ciasto wylać do małej tortownicy, om średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( dno ). Piec około 45 minut w 180 st C.

 

Smacznego.

09:44, martex.82 , inne
Link Komentarze (4) »
piątek, 03 lipca 2015

 

Truskawkowa wariacja na temat popularnego ciasta 3 Bit. W tym przypadku, masę krówkową zastępuje masa truskawkowa.

 

Źródło: 3 bit

 

Składniki na masę budyniową:

- 500 ml mleka

- 1/3 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 żółtka

- 100 g masła

 

Dodatkowo:

- 0koło 25 sztuk herbatników

- 2 kostki gorzkiej czekolady

1/2 szklanki mleka rozrobić z mąkami i żółtkami. Resztę mleka z cukrami i masłem zagotować, wlać mieszankę jajeczną, mieszając pogotować do zgęstnienia.

Blaszkę ( 20x20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wylać jeszcze ciepły budyń, wyrównać, przykryć drugą warstwą herbatników. Schłodzić.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 300 g truskawek

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 łyżka cukru

Truskawki z cukrem zagotować w rondelku, rozdrobnić blenderem. Dodać sypką galaretkę i pogotować do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę zestawić z ognia, przestudzić, lekko tężejącą wylać na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą herbatników.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać, posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail