wtorek, 30 sierpnia 2011

 

Podrapane kończyny, pogryzione wszystko i garstka jeżyn, czyli efekt wyprawy po leśne dzikuski, może nie tak dorodne, ale cudnie aromatyczne.

 

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki

- 1 jajko

- 100 ml ciepłego mleka

- 1 łyżeczka suchych drożdży

- 1 łyżka oleju

- 1 łyżka masła

- 2 łyżki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- szczypta soli

Dodatkowo:

- jeżyny ( niewiele ich było )

- cukier puder

Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, sól, olej i jajko. Wszystko mieszamy razem.

Drożdże rozpuszczamy w mleku.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko z drożdżami i masło z resztą składników i zagniatamy ciasto, można podsypać jeszcze mąką, by nie kleiło się do rąk. Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podrośnie.

 

 

W tym czasie przygotowujemy budyń.

Składniki:

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

- 2 łyżki cukru

- 350 ml mleka

Z 350 ml odlewamy ok 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w niej proszek budyniowy z cukrem. Pozostałe mleko zagotowujemy, następnie zdejmujemy z ognia i wlewamy rozrobiony budyń. Ugotowany budyń odstawiamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy w wysmarowanej foremce ( u mnie tortownica o średnicy 23 cm ), na wierzch wykładamy budyń, a na budyń jeżyny.

Piec ok. 30 minut w 180 st. C

Gdy przestygnie posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

 

 

Od niedawna w pobliskiej mi piekarni zaczęto piec czosnkowe bułeczki, które ostatnio stały się hitem. Wszyscy się nimi zajadają, mnie również bardzo smakują, dlatego, gdy zobaczyłam tutaj ten przepis od razu pomyślałam, że wypróbuję, może będą choć trochę podobne, no i się rozczarowałam... ale bardzo pozytywnie, te są o niebo lepsze od kupnych, a gdy są jeszcze cieplutkie i tak cudownie pachną wprost nie można się od nich oderwać.

 

Składniki na ok. 12 bułeczek ( po 60 g ciasta każda ):

- 480 g mąki

- 15 g cukru

- 1 opakowanie suchych drożdży

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 60 ml mleka

- 270 ml ciepłej wody

 

Do posmarowania:

- 3 ząbki czosnku

- 3 łyżki masła

- 1 łyżka ziół prowansalskich

- 1 szczypta soli

 

 Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Do składników suchych dodajemy mleko, wodę i oliwę. Ciasto zagniatamy około 10 minut, po czym przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość. Ciasto dzielimy na porcje 60 - gramowe i robimy z nich wałeczki, długie na około 20 cm. Na środku zawiązujemy supełek, a następnie pozostałe końce podwijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch ( oba wciskamy w środek bułeczki ). Bułeczki układamy na blasze posypanej mąką i odstawiamy na około 20 minut aby wyrosły.

W czasie gdy bułeczki rosną nagrzewamy piekarnik do 180 st. C oraz topimy masło i mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i solą. Tak przygotowanym masłem smarujemy bułeczki.

Pieczemy je około 20 minut.

 

 

 

Smacznego. 

  

sobota, 27 sierpnia 2011

 

 

 Przepyszne ciasto czekoladowe, widziane na kilku blogach, również w wersji z wiśniami ( tutaj ), ostatnio kusiło mnie na blogu Słodkie fantazje, u mnie zamiast polewy czekoladowej jest z bitą śmietaną i mascarpone, przepis podaję z moimi zmianami.

 

Składniki:

- 25 g masła

- 100 g gorzkiej czekolady

- 155 ml wody

- 12 g kakao

- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

- 168 g cukru

- 1/2 ekstraktu z wanilii

- 1 duże jajko

- 120 g mąki pszennej

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- większa szczypta soli

- 150 ml śmietany kremówki

- 100 g serka mascarpone

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 szklanka malin ( do ciasta ) + maliny do dekoracji

 

 

 

Masło, czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na 15 - 20 minut do ostudzenia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do czekoladowej mieszanki dodać ekstrakt i jajko, zmiksować, dodać mąkę. Miksować około minuty, aż masa stanie się gładka. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm lub keksówki, posypać równomiernie owocami. Piec około 40 - 50 minut w temp. 170 st. C

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, połączyć razem. 

Wystudzone ciasto udekorować masą śmietanową i malinami.

 

 

 

Smacznego.

wtorek, 23 sierpnia 2011

 

 Ciasto dla wielbicieli kokosu, z jednej z książek siostry Anastazji ( " 173 specjały siostry Anastazji " ).

 

 Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 cukier waniliowy

 

Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt przekroić na pół

 

Składniki na ciasto kokosowe:

- 5 białek

- 3/4 szklanki cukru

- 20 dag wiórków kokosowych

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając cukier. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąkę, proszek do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st. C

 

Składniki na masę I:

- 3 żółtka

- 3 łyżki cukru

- 1 szklanka mleka

- 1 kostka masła

- 1 łyżka maki ziemniaczanej

- 3 - 4 łyżki kawy cappuccino

 

Żółtka i mąkę dobrze roztrzepać z cukrem i wlać do gotującego się mleka, dobrze rozmieszać, zagotować i przestudzić.

Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń oraz suchą kawę cappuccino.

 

Składniki na masę II:

- 1/2 litra słodkiej śmietany kremówki

- 2 śmietany Śnieżka ( użyłam śmietan - fixów )

- 1 szklanka adwokata

- 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych

- 1 biała czekolada

- 3 łyżki słodkiego mleka

- 1 - 2 łyżeczki żelatyny

 

Białą czekoladę rozpuścić z jedną łyżką mleka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. śmietanę kremówkę ubić ze Śnieżką, dodać szklankę adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, a na końcu rozpuszczoną czekoladę i żelatynę, wymieszać.

 

 

Przełożenie ciasta:

Połowa biszkoptu - połowa masy I - placek kokosowy - reszta masy I - druga połowa biszkoptu - masa II - na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi

 

 

Smacznego.

czwartek, 18 sierpnia 2011

 

 

Te zawijaski znalazłam w bardzo starym numerze Tiny, postanowiłam wypróbować, bo choć piekłam już kiedyś cynamonki, to zawsze z ciasta drożdżowego, a te są z dodatkiem twarogu. Są chrupiące z wierzchu, miękkie w środku i pięknie pachną cynamonem.

 

Składniki:

- 8 łyżek cukru

- 2 łyżeczki cynamonu

- 4 łyżki margaryny

- 3 łyżki twarogu

- 1 żółtko

- 1 torebka cukru waniliowego

- 1 szklanka maki

- szczypta proszku do pieczenia

- 2 łyżki stopionego masła

 

 

 

Cynamon wymieszać z 3 łyżkami cukru. Margarynę utrzeć z twarogiem, żółtkiem, pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dosypać do ucieranej masy, dokładnie wymieszać.

Arkusz pergaminu 20x20 cm posmarować 1 łyżką stopionego masła. Posypać połową cukru z cynamonem. Na tym równomiernie rozsmarować ciasto. Posmarować je pozostałym masłem i oprószyć resztą cukru z cynamonem.

Ciasto zrolować, owinąć w pergamin, schłodzić w lodówce. Pociąć w plasterki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 15 min w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

 

Ciasto z gatunku szybkich i łatwych, no i tych zdrowszych, bo nie zawiera margaryny czy oleju tylko jogurt naturalny i musli.

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru

- 2 jaja

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- kubeczek jogurtu naturalnego ( 200 g )

- 2 saszetki musli po 50 g (u mnie vitelle z kawałkami czekolady i bananami i z żurawiną )

- nektarynki ( dałam 4 sztuki )

 

Jaja, cukier, jogurt połączyć razem, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dosypać musli, wymieszać wszystkie składniki.

Wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( u mnie tortownica o średnicy 23 cm ). Na wierzchu poukładać pokrojone cząstki nektarynek.

Piec około 45 minut w 180 st. C

 

 

Smacznego.

sobota, 13 sierpnia 2011

 

 Takie sobie małe pączuszki, w smaku trochę przypominające oponki, dzięki dodatkowi sera, ale wilgotniejsze, za sprawą startego jabłuszka, przepis wycięty dawno temu z jakiejś gazetki, polecam.

 

 Składniki:

- 1/2 kg białego sera

- 3 jajka

- 3 szklanki mąki

- 3 łyżki cukru

- 3 jabłka

- opakowanie cukru waniliowego

- 1 łyżeczka sody

- olej do smażenia

- cukier puder do posypania

 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Jajka utrzeć z cukrami i rozdrobnionym twarogiem, dodać starte jabłka. Mąkę połączyć z sodą, dodać do reszty składników, dokładnie wyrobić.

Z masy uformować kulki, trochę większe niż orzech włoski, smażyć na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu.

Pączuszki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ostudzone posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

czwartek, 11 sierpnia 2011

 

Znalezione tutaj kocie łby, przypominają mi blok czekoladowy, z tym, że nigdy nie robiłam bloku z piankami marshmallows, a te po prostu uwielbiam, więc kwestią czasu było wypróbowanie tego przepisu. Zaspokaja ochotę na coś słodkiego, czekoladowego, no i nie wymaga użycia piekarnika.

 

Składniki:

- 125 g masła

- 300 g gorzkiej czekolady ( 70 % kakao )

- 3 łyżki golden syrup

- 200 g herbatników ( użyłam małych krakersików )

- 100 g mini marshmallows ( dałam normalne, pocięte na mniejsze kawałki )

- 2 łyżki cukru pudru do oprószenia

 

Masło, czekoladę i golden syrup umieścić w garnuszku i roztopić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do otrzymania gładkiej masy czekoladowej. Odlać pół szklanki ( 125 ml ) i odłożyć na później.

Do reszty dodać połamane herbatniki, marshmallow, wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Równo rozłożyć całą mieszankę, wciskając trochę w dno. Na wierzch wylać odlaną czekoladę i wyrównać.

Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

 

 

Smacznego.

20:21, martex.82 , na zimno
Link Komentarze (1) »
niedziela, 07 sierpnia 2011

 

 

Pyszny bananowo - nutellowy chlebek znaleziony na TYM cudownym blogu. Jest puszysty, a jednocześnie wilgotny, no i niesamowicie aromatyczny dzięki bananom i czekoladowemu kremowi. A ja głupia tyle lat żyłam w nieświadomości i myślałam, że jak banany, to tylko bananowiec na zimno.

 

Składniki:

- 1 i 3/4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka sody

- 1/3 łyżeczki cynamonu

- 1 szczypta soli

- 2 duże jajka

- 1 szklanka cukru

- 1/2 szklanki oleju

- 2 mocno dojrzałe banany

- 1/3 szklanki Nutelli

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 3/4 szklanki podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych

 

Blenderem zmiksować banany ze śmietaną lub rozgnieść dokładnie widelcem.

Mąkę łączymy z orzechami, solą, sodą i cynamonem. Jajka miksujemy z cukrem około 3 - 4 minuty. Do masy jajecznej dodajemy banany, śmietanę, olej, wanilię oraz Nutellę i miksujemy kolejne 2 - 3 minuty, a następnie dodajemy stopniowo suche składniki, cały czas mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Kiedy ciasto jest jednolite przelewamy je do natłuszczonej keksówki 26x 14 cm ( ja użyłam szerszej foremki ) i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy około godzinę ( wbity w środek patyczek powinien wyjść suchy ), a jeśli góra się przypiecze wcześniej, to na ostatnie 10 - 15 minut przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową. 

 

 

Smacznego.

sobota, 06 sierpnia 2011

 

 

Zamiast jagodzianek, jagodowa wersja pluszek, bardzo popularnych swego czasu na blogach, pysznych, rosyjskich bułeczek. Wypatrzyłam je kiedyś na blogu Moje wypieki, tam również odsyłam po szczegóły dotyczące zwijania bułeczek.

 

 

 Składniki ( na 16 bułeczek ):

- 325 ml letniego mleka

- 50 g roztopionego masła

- 1,5 łyżeczki majonezu

- 500 g mąki pszennej

- 50 g cukru

- pół łyżeczki soli

- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży ( 9 g ) lub 18 g drożdży świeżych

 

Dodatkowo:

- jagody ( około 350 g )

- cukier waniliowy

- cukier ( zależnie od kwaśności jagód i upodobań )

Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

 

Drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, w przypadku drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn.

 Ciasto wyjać na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5- 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który należy posmarować nadzieniem.

Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż, zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.

Gotowe bułeczki kłaść na blasze oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.

Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 st. C.

Można posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail