czwartek, 30 sierpnia 2012

 

 Uwielbiam tą szarlotkę, zwłaszcza na ciepło, kiedy na wierzchu ma taką chrupiącą warstewkę, no i jest taka niekłopotliwa w wykonaniu, bez zagniatania, miksowania, wystarczy wymieszać suche składniki i przesypywać nimi jabłka. Przepis jest dosyć znany, ja spisałam go parę lat temu z jakiegoś programu telewizyjnego.

 

Składniki:

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka kaszy manny

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3/4 kostki masła

- 1,5 kg jabłek

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Suche składniki: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek wymieszać ze sobą w misce. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o większych oczkach, połączyć z cukrem waniliowym i cynamonem.

Blaszkę ( 15x20cm ), wysmarować masłem, lub wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na dno 1 szklankę suchych składników, następnie wyłożyć połowę jabłek, kolejną szklankę sypkich składników i znów jabłka. Wierzch posypać pozostałą 3 szklanką suchej mieszanki. Na górę zetrzeć na tarce, najlepiej zmrożone wcześniej masło.

Piec około 1 godziny w 180 st. C.

 

Smacznego.

wtorek, 28 sierpnia 2012

 

 

  Przepis na ten sernik miałam zapisany już dawno, ale trochę w niego nie wierzyłam, bo co to za sernik z zaledwie 250 g sera, ale los chciał, że dokładnie tyle sera właśnie miałam na zbyciu, więc jest.

Wyszedł bardzo puszysty i delikatny, rozpływający się w ustach, taki trochę biszkoptowo - sufletowy, zupełnie inny, niż tradycyjne serniki, które jadłam do tej pory, ale bardzo dobry.

Nie wiem, czy faktycznie w Japonii jest znany i czy Sayuri ( bohaterka " Wyznań gejszy " ), się nim zajadała, ale polecam zarówno sernik, jak i książkę ( filmu na jej podstawie nie ).

 Źródło: sernik japoński

 

 

 Składniki:

- 140 g cukru

- 6 jajek

- 50 g masła

- 250 g serka kremowego

- 100 ml mleka

- 1 łyżka soku z cytryny

- 60 g mąki pszennej

- 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

 

W miseczce umieszczonej nad kąpielą wodną umieścić masło, ser i mleko. Rozpuścić, wymieszać do połączenia gładkiej masy. Zdjąć z kąpieli wodnej, wystudzić.

Do miseczki dodać żółtka, przesianą mąkę pszenną, skrobię i sok z cytryny, wymieszać do połączenia.

Białka ubić mikserem na najwyższych obrotach. Do ubitych dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Masa powinna być sztywna i lśniąca.

Ubite białka połączyć z płynną masą serową, delikatnie wymieszać.

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( spód i boki ), z zewnątrz owinąć folią aluminiową, tak aby nie dostała się woda ( sernik ma być pieczony w kąpieli wodnej )

Formę umieścić w większym naczyniu żaroodpornym. Wylać masę serową, wyrównać. Do naczynia żaroodpornego nalać wrzątku, do minimum połowy wysokości formy,wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w 160 st. C przez 60 - 70 minut.

 

 

Smacznego.

04:23, martex.82 , serniki
Link Komentarze (23) »
piątek, 24 sierpnia 2012

 

 

 Pyszne, delikatne ciasto, które posmakuje zarówno tym z Wenus, jak i z tym z Marsa.

Spotkałam się też z nazwą ciasto bogini ( Wenus - rzymska bogini miłości, która według mitu wyłoniła się z morskiej piany, w cieście też jest delikatna pianka, więc nawet pasuje ).

Z tym ciastem skojarzył mi się obrazek, wygrzebany z dna szuflady, który dawno temu namalowałam, będąc pod urokiem " Narodzin Wenus " S. Botticellego.

 

 Źródło: venus

 

Składniki na biszkopt:

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 szklanka cukru pudru

- 6 jaj

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystko połączyć. Przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę:

- 250 g sera białego zmielonego

- 2 galaretki cytrynowe

- 500 ml śmietany kremówki

- 1 śmietan - fix

- 2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

- słoiczek dowolnego dżemu ( brzoskwiniowy )

- 100 g margaryny

- 100 g wiórek kokosowych ( dałam mniej, resztę uzupełniłam płatkami migdałów )

- 2 łyżki cukru

 

 

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, tężejącą podzielić na 2 części. Jedną część dodać do sera i wymieszać.

Kremówkę ubić z pudrem i śmietan - fixem, dodać drugą część galaretki.

Następnie połączyć  ze sobą masę serową i masę śmietanową. Wyłożyć na jeden blat biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować dżemem i posypać kokosem podsmażonym na maśle. Pozostawić do stężenia.

 

Smacznego.

04:19, martex.82
Link Komentarze (18) »
środa, 22 sierpnia 2012

 

 

Przepyszne, cynamonowe mini bułeczki, które urzekły mnie na cudnym blogu Anyżkowo, i mimo, iż nie wyszły mi tak idealne i okrąglutkie, gdy były jeszcze cieplutkie, wprost nie można się było od nich oderwać.

 

Składniki:

- 1,5 opakowania suchych drożdży

- 1/2 szklanki cukru

- 4 - 4,5 szklanki mąki

- 2 szklanki ciepłego mleka

- 50 g masła

- szczypta soli

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżeczki cynamonu

 

Do miski wsypać mąkę, drożdże, 1/2 szklanki cukru, sól i wszystko wymieszać. Dolać mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 45 - 50 minut. Lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w roztopionym maśle i cukrze ( 2 łyżki ), wymieszanym z cynamonem. Kulki poukładać w formie, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 30 minut w 180st. C.

 

Smacznego.

 

07:34, martex.82
Link Komentarze (12) »
poniedziałek, 20 sierpnia 2012

 

 

 Czekoladowo nakrapiany, pyszny serniczek, nie za słodki i mało skomplikowany w wykonaniu, więc polecam.

 

Inspiracja: sernik stracciatella

 

Składniki na spód:

- 100 g mąki pszennej

- 60 g miękkiej margaryny lub masła

- 40 g cukru

- 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki połączyć i umieścić w tortownicy około 20 cm średnicy.

 

Składniki na masę serową:

- 450g ( dałam 500g ) sera zmielonego

- 2 jajka

- 40 g cukru pudru

- 10 g kaszy manny

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 70 g gorzkiej czekolady

 W misce umieścić twaróg i jajka, dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować. Dodać kaszę mannę i dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać i dodać do masy serowej, wymieszać.

Masę serową wylać na spód. Piec około 90 minut w 150 st. C.

Gdy sernik wystygł dodatkowo polałam go polewą czekoladową.

 

Smacznego.

04:11, martex.82
Link Komentarze (7) »
środa, 15 sierpnia 2012

 

 

 Gdy cały dzień pada i ma się dużo czasu, nie ma ochoty wyściubiać nosa z domu, a gorący piekarnik nie odstrasza, można się pokusić o to ciasto, warstwowe, dosyć pracochłonne, ale pyszne i bardzo efektowne.

Źródło: " 100 nowych ciast siostry Anastazji "

 

Składniki na biszkopt jasny:

- 3 jaja

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, połączyć, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 35x40cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

Składniki na biszkopt kakaowy:

- 3 jaja

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 łyżeczki kakao

- 1 łyżka kakao

Upiec podobnie jak biszkopt jasny.

 

Masa budyniowa:

- 1/2 l mleka

- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

- 250 g masła

- 3 - 4 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

Z mleka, cukru, cukru waniliowego i proszku budyniowego ugotować budyń, według instrukcji na opakowaniu. Budyń wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń.

 

Masa truskawkowa:

- 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone )

- 3 galaretki truskawkowe

Truskawki zmiksować i podgrzać w rondelku, wsypać suche galaretki, dobrze wymieszać i lekko zagotować, odstawić.

 

Masa śmietanowa:

- 1/2 l śmietany kremówki

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 - 2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier i tężejącą galaretkę, delikatnie połączyć.     

 

Dodatkowo:

- 1 paczka okrągłych biszkoptów

- polewa czekoladowa

- wiórki kokosowe

 

Przełożenie ciasta:

biszkopt kakaowy - masa budyniowa - połowa masy truskawkowej - biszkopty - połowa masy truskawkowej - masa śmietanowa - biszkopt jasny - polewa posypana wiórkami kokosowymi

 

Smacznego.

wtorek, 14 sierpnia 2012

 

 

Bardzo lubię ciasta ze śliwkami, te owoce świetnie się nadają do wszelkich wypieków, ale z takim sposobem na ich wykorzystanie spotkałam się po raz pierwszy. Mianowicie, chodzi o masę z przesmażonych śliwek, serka waniliowego i kaszy manny, dla mnie to coś nowego, a w połączeniu z ciasteczkowym spodem i kruszonką stanowi bardzo fajną całość.

 

Źródło: ciasto ze śliwkami

 

Składniki na spód:

- 300 g herbatników

- 220 g masła

Herbatniki zmielić w blenderze, zalać ciepłym, stopionym masłem, wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wyrównać.

 

Składniki na masę śliwkową:

- około 1,5 kg śliwek ( bez pestek )

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1/3 szklanki wody

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka kaszy manny

- 400 g serka homogenizowanego waniliowego

Śliwki włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier i cynamon, smażyć mieszając, aby śliwki się nie przypaliły. Kiedy owoce będą już rozgotowane dodać serek waniliowy, dokładnie wymieszać, a następnie dodać kaszę mannę ( należy wsypywać powoli, mieszając, aby nie powstały grudki ). Chwilę pogotować, zdjąć z ognia.

Masę śliwkową wylać na ciasteczkowy spód. Całość posypać kruszonką.

 

Składniki na kruszonkę:

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka cukru

- 60 g masła

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w palcach.

 

 

 Blachę z ciastem wstawić w drugą, większą blachę z wodą. Piec w tzw. kąpieli wodnej około 50 minut w 180 st. C. ( piekłam zwyczajnie i też wyszło ok). Wystudzić.

 

 

Smacznego.

07:02, martex.82
Link Komentarze (4) »
piątek, 10 sierpnia 2012

 

 

Drożdżowe, czekoladowo zakręcone bułeczki, można też posmarować je innym nadzieniem, np. marmoladą, lub cukrem z cynamonem. Piekłam z połowy porcji, podaję jednak oryginalne proporcje.

 

 Źródło: cokoladne ruzice

 

Składniki:

- 500 g mąki

- 1/2 łyżeczki soli

- 70 g cukru

- 1 opakowanie suchych drożdży

- 2 jaja

- 100 g masła

- 200 ml ciepłego mleka

- 100 g czekolady

 

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić. Masło stopić.

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, dodać jajka, drożdże rozpuszczone w mleku i stopione, jeszcze ciepłe masło. Wszystko wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 kulek i ponownie odstawić do napuszenia na około 10 minut.

Każdą kulkę rozwałkować na okrągły placuszek. Połówkę każdego placuszka posmarować roztopioną czekoladą, złożyć na pół, zakrywając nadzienie. Powstałe półksiężyce pociąć wzdłuż, na 3 pasy. Wszystkie paski zrolować, tworząc ślimaczki. Ślimaczki układać po 3 sztuki w foremkach na muffinki.

Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

wtorek, 07 sierpnia 2012

 

 

 Taki jabłecznik z budyniem piekłam po raz pierwszy, ale połączenie jabłek i budyniu to klasyka, nie mogło mi nie smakować. Nie wiem tylko, czym się różni jabłecznik od szarlotki ?

 

 Źródło: jabłecznik z budyniem

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka mąki krupczatki

- 2 jajka

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 250 g margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części.

 

Dodatkowo:

- 1 litr mleka

- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( bez cukru )

- 4 łyżki cukru

- 1 1/2 kg jabłek

- 1 łyżeczka cynamonu

- puder do posypania

 Jabłka pokroić w cienkie plasterki, można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały, dodać cynamon, ( można dosypać również trochę cukru, jeżeli jabłka są kwaśne, ja dodałam 2 łyżki ), wymieszać.

Blaszkę ( 24x40 cm ), wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jedną część ciasta, ponakłuwać widelcem, na to wyłożyć jabłka, wyrównać.

Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gorący wylać na jabłka, chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę drugą część ciasta, ponakłuwać widelcem.

Piec około 50 minut w 190 st. C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Kroić, gdy wystygnie.

 

 

Smacznego.

sobota, 04 sierpnia 2012

 

Jagodowe ręce. Jagodowe buzie. Jagodowe ciasto. Kruchutkie i z pyszną, budyniową pianką.

Bardzo znane i lubiane ciasto od Dorotki, u mnie w wersji jagodowej.

 

 Składniki na ciasto:

- 2,5 szklanki mąki pszennej ( może być krupczatka )

- 250 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki cukru pudru

- 5 żółtek

Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na 2 części - około 60% i 40%, zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.

Blachę ( 33x20cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 st. C około 20 minut. Wystudzić.

 

Składniki na budyniową piankę:

- 5 białek

- 1 szklanka cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

- 1/2 szklanki oleju

 

Dodatkowo:

- 500 g jagód

- cukier puder do posypania

 

Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać po łyżce cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i posypać jagodami. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.

Piec około 30 - 40 minut w 190 st. C. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

 

 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail