środa, 28 sierpnia 2013

 

Śniadanie idealne. Pyszne, domowe rogaliki, z dodatkiem maślanki, dzięki której są wilgotniejsze, a jednocześnie delikatne i puszyste. Nie są też trudne do wykonania, ani zbytnio pracochłonne. Uniwersalne w smaku, nadają się zarówno do podania z masełkiem i dżemem, na słodko, jak i z wędliną czy serem.

 

 

Źródło: rogaliki

 

Składniki na 16 rogali:

- 600 g mąki pszennej

- 30 g świeżych drożdży

- 200 ml ciepłej wody

- 200 ml maślanki

- 2 łyżki oleju

- 1,5 łyżeczki cukru

- 1,5 łyżeczki soli

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania rogalików

 

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wszystkie mokre składniki wlać do suchych i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut.

Wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na okrąg o średnicy około 25 cm i podzielić na 8 trójkątów. Trójkąty zwijać, formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na 30 minut.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut w 180 st. C, do zezłocenia.

 

 

Smacznego.

04:16, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 26 sierpnia 2013

 

Bardzo popularne, soczyście zielone, warstwowe ciasto, przywodzące na myśl bajkowego ogra. Delikatne, nie za słodkie, jeżeli jest ktoś, kto jeszcze go nie próbował, polecam. Przepis spisany kilka lat temu od znajomej.

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jaja

- 4 łyżki mąki

- 4 łyżki cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x 35 ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na zieloną masę:

- 900 ml zielonego soczku np. Pysio

- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe

- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie )

W 1/2 szklanki soku rozrobić budynie, resztę Pysia zagotować z cukrem. Na gotujący się sok wylać budynie, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepły budyń wyłożyć równomiernie na biszkopt. Wystudzić.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 400 ml śmietany 30 %

- 1 galaretka agrestowa

 

Dodatkowo:

- 2 opakowania ciastek typu delicje ( u mnie wiśniowe )

- 2 galaretki agrestowe


Na zastygniętej, zielonej masie poukładać delicje.

Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z zimną galaretką, masę wylać na delicje. Pozostawić do zastygnięcia.

Dwie pozostałe galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wystudzić, gdy zaczną tężeć, wylać na wierzch ciasta. Pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na noc.

 

Smacznego.

piątek, 23 sierpnia 2013

 

Wprawdzie makowce kojarzą mi się raczej z czasem bożonarodzeniowym i rzadko piekę je latem, zwłaszcza, że to nie jest mój ulubiony rodzaj ciasta, ale taka odmiana od ciast owocowych też widać jest potrzebna, bo już dawno żaden wypiek nie zebrał tyle pochwał od moich domowników.

 

Źródło: zebra makowo - bakaliowa

 

 Składniki:

- 350 g mąki

- 25 g świeżych drożdży

- 4 łyżki cukru

- 2/3 szklanki mleka ( 3.2 % )

- 90 g masła

- 1 jajo

- 1 żółtko

- szczypta soli

 

Dodatkowo:

- 1 białko

- 1 puszka masy makowej z bakaliami

 

 

Drożdże połączyć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Pozostałe mleko podgrzać z masłem i resztą cukru, rozpuścić, przestudzić.

Do mąki z solą dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtko i mleko z masłem i cukrem. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 45 - 60 minut, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, lekko posmarować roztrzepanym białkiem i rozłożyć  na całej powierzchni masę makową. Ciasto pokroić wzdłuż na pasy o szerokości około 5 cm. Pierwszy pas zwinąć w rulon. Ten rulon położyć na początku drugiego pasa i kontynuować zwijanie. Postąpić tak ze wszystkimi pasami, a następnie odwrócić i umieścić w tortownicy ( 20 - 22 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do podrośnięcia.

Piec około 50 minut w 180 st. C. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

08:13, martex.82 , makowe
Link Komentarze (11) »
niedziela, 18 sierpnia 2013

 

Letnich owoców ciąg dalszy, zapraszam na szybkie ciasto ucierane, z dużą ilością malinek i kokosową kruszonką. Miłej niedzieli.

 

Źródło: intensywnie malinowe ciasto z kokosem

 

Składniki:

- 300 g mąki

- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 200 g miękkiego masła

- 230 g cukru pudru

- 100 g wiórków kokosowych

- 2 duże jaja ( dałam 3 mniejsze )

- 500 g malin

 

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, następnie zmiksować z miękkim masłem, do czasu, aż utworzy się kruszonka.

Odłożyć 50 g powstałej kruszonki i połączyć ją z podprażonym kokosem. Odstawić na 10 min do lodówki.

W tym czasie do pozostałej kruszonki dodać jajka i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta ( dosyć gęstego ).

Ciasto przełożyć do blaszki ( 25x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć 300 g malin i posypać je kokosową kruszonką.

Piec 35 minut w 180 st. C.

Następnie wyłożyć pozostałe 200 g malin i piec jeszcze kolejne 20 minut ( ja piekłam dłużej ), do suchego patyczka.

 

Smacznego.

piątek, 16 sierpnia 2013

 

Pierwsza szarlotka z tegorocznych jabłek.

 

Źródło: szarlotka z pianką

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 5 żółtek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 200 g masła

- 3 łyżki śmietany 18 %

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. 1/3 ciasta zamrozić, pozostałym wylepić blaszkę ( 25x35 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia, schłodzić w lodowce. Podpiec około 20 minut w 180 st. C.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- ok 8 jabłek średniej wielkości

- 3 łyżki cukru waniliowego

- 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody, dodać cukier waniliowy i cynamon. Wyłożyć na podpieczony spód.

 

Składniki na piankę:

- 5 białek

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie połączyć z proszkiem budyniowym.

Piankę wyłożyć na jabłka. Na wierzchu zetrzeć zamrożone pozostałe ciasto.

Piec około 45 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

środa, 14 sierpnia 2013

 

Dla wszystkich amatorów czosnkowego pieczywa, domowe, aromatycznie czosnkowe rogaliki. Najlepsze jeszcze ciepłe.

 

Źródło: rogale czosnkowe

 

 Składniki na zaczyn:

- 1/4 szklanki mąki

- 1/3 szklanki ciepłej wody

- 2 łyżeczki suszonych drożdży

Składniki wymieszać ze sobą, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia.

 

Składniki na ciasto:

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżeczki roztopionego masła

- 1/4 szklanki wody

- 1 szklanka maślanki

- 4 szklanki mąki + około 1/4 szklanki do podsypania stolnicy

Wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać zaczyn. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

 

Składniki na nadzienie:

- 110 g miękkiego masła

- 3 - 4 ząbki czosnku posiekane drobno, lub przeciśnięte przez praskę

- garść natki pietruszki

Wszystkie składniki połączyć ze sobą.

 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na 2 - 3 mm okrąg. Płaty ciasta posmarować czosnkowo - maślanym nadzieniem, podzielić na trójkąty i zwijać rogaliki ( mnie wyszło 24 sztuki ).

Rogaliki poukładać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podrośnięcia na 15  - 25 minut.

Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać startym, żółtym serem.

Piec około 15 minut w 190 st. C.

 

 

Smacznego.

06:27, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (7) »
piątek, 09 sierpnia 2013

 

Po truskawkowym i jagodowym, kolejny sernik z sezonowymi owocami, tym razem pora na jeżyny.

 

Składniki na spód

- 160 g  zmielonych ciasteczek

- 90 g masła

Masło stopić, wymieszać ze zmielonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 100 g jogurtu naturalnego

- 90 g miękkiego masła

- 3 jaja

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

- 3/4 szklanki cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

- jeżyny

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, do połączenia składników. Wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć jeżyny. Piec około 60 minut w 160 st. C. Wystudzić.

 

 

Smacznego.

07:56, martex.82 , serniki
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 05 sierpnia 2013

 

Zapraszam na trójkolorowe ciacho, na kakaowym spodzie, z warstwą sernikową i z różową, wiśniową pianką.

 

 Źródło: sernik z kisielem

 

Składniki na ciasto:

- 200 g mąki

- 100 g masła

- 2 żółtka

- 100g cukru pudru

- 3 łyżki kwaśnej śmietany

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Wylepić ciastem blaszkę ( 25x35 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec około 20 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę serową:

- 1,20 kg sera zmielonego

- 3/4 szklanki cukru

- 6 żółtek

- 3/4 szklanki oleju

- 1/2 szklanki mleka

- 2 opakowania budyniu waniliowego

- 2 opakowania cukru waniliowego

- skórka otarta z 1 cytryny

- 1 łyżka soku z cytryny

Żółtka utrzeć z cukrami na jasną, puszystą masę, dodać ser, sok i skórkę cytrynową, olej i budynie rozrobione w mleku.

Wylać na ciasto. Piec 30 minut w 175 st. C, następnie wyłożyć na ser kisielową piankę.

 

Składniki na kisielową piankę:

- 2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego

- 6 białek

- 3/4 szklanki cukru

- szczypta soli

Białka ubić z sola na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać kisiele i zmiksować do połączenia składników. Wyłożyć na zapieczony ser i piec jeszcze 30 minut. wystudzić przy uchylonym piekarniku.

 

 

Smacznego.

08:25, martex.82 , serniki
Link Komentarze (9) »
piątek, 02 sierpnia 2013

 

Drożdżówka dla leniwych, albo przeciwnie, dla zapracowanych, którzy nie mają czasu na długotrwałe wyrabianie drożdżowego, dla niecierpliwych i dla tych, co nie mają do drożdżowego tzw. ręki, bo nie wymaga specjalnych umiejętności i nie może się nie udać. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki ciasta do miski w odpowiedniej kolejności, przykryć i zapomnieć o niej na 3 godziny. Potem pozostaje tylko zamieszać łyżką i ciasto gotowe.

Wypróbowany wielokrotnie przepis, podpatrzony kiedyś w programie Ewy Wachowicz, tym razem proponuję drożdżówkę w słonecznie morelkowej wersji, z dużą ilością maślanej kruszonki.

 

Składniki:

- 50 g świeżych drożdży

- 2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 szklanki oleju

- 2 jaja

- 1/4 szklanki letniego mleka

- szczypta soli

- morele lub inne dowolne owoce

 

Składniki na kruszonkę:

- 1/4 kostki masła

- 1/2 szklanki mąki

- 1/4 szklanki cukru

 

Do sporej miski wkruszyć najpierw drożdże, potem na drożdże wysypać cukier i cukier waniliowy i dalej dodawać kolejno nie mieszając: jajka, olej, mleko, mąkę, sól. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Wszystkie składniki kruszonki wyrobić razem w palcach.

Po upływie 3 godzin, wszystkie składniki w misce wystarczy wymieszać łyżką na gładkie ciasto i wyłożyć do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki moreli, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C około 50 minut.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail