niedziela, 17 sierpnia 2014

 

 

Pierwszy w tym roku wypiek z malinami. Tym razem maliny w towarzystwie czekolady, bardzo smaczne zestawienie.

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jajka

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżka oleju

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać olej oraz mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić. Można dowolnie naponczować.

 

Składniki na masę malinową:

- 500 g malin

- 100 ml wody

- 2 łyżki cukru

- 1 galaretka malinowa

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego + ok 1/4 szklanki wody

Maliny, 100 ml wody i cukier zagotować w rondelku, wsypać galaretkę malinową, wymieszać do rozpuszczenia ( można przetrzeć przez sitko, jeśli komuś przeszkadzają malinowe pesteczki, ja nie przecierałam ).

Budyń rozrobić w wodzie, wylać na gotującą masę malinową, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Masę zestawić z ognia, przestudzić, gdy zacznie tężeć przełożyć na biszkopt. Pozostawić do zastygnięcia.

 

Składniki na masę czekoladową:

- 100 g mlecznej czekolady

- 200 g śmietany 30 %

- 250 g serka mascarpone

- 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

- mała paczka okrągłych biszkoptów

- starta gorzka czekolada do posypania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić, ale nie dopuścić, aby zastygła. Śmietanę ubić na sztywno, następnie miksując, dodawać po łyżce serek mascarpone. Do masy śmietanowej dodać zimną, ale jeszcze płynną czekoladę, połączyć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanowo - czekoladową.

Biszkopty ułożyć na warstwie malinowej, na nie wyłożyć masę czekoladową, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

 

Smacznego.

niedziela, 10 sierpnia 2014

 

Bardzo łatwe, a przy tym bardzo szybkie ciasto, delikatne i puszyste, przypominające biszkopt, można wykorzystać dowolne owoce, u mnie tym razem śliwki.

 

Źródło: lekkie ciasto

 

Składniki:

- 6 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 150 ml oleju

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 600 g śliwek

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Nadal miksując dodawać po kolei żółtka i wlać olej. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć.

Ciasto wylać do fory ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, brzuszkami do dołu.

Piec w 170 st. C około 50 minut, do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć pudrem.

 

 

Smacznego.

środa, 06 sierpnia 2014

 

Mimo, iż nie należę do zwolenników sernika na zimno, obecnie panująca aura przyczyniła się do tego oto, na bazie serka mascarpone z dodatkiem borówek amerykańskich i galaretki ametystowej.

 

Składniki na biszkopt:

- 1 jajko

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka mąki

- szczypta proszku do pieczenia

Białko ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtko, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać. Wylać do małej tortownicy ( 18 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 15 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę serową:

- 250 g serka mascarpone

- 200 g śmietany 30 - 36%

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

 

Dodatkowo:

- 1 opakowanie galaretki ametystowej ( Wodzisław )

- borówki

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Następnie miksując, dodawać po łyżce serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy serowej, zmiksować, dodać borówki, wymieszać. Wylać do tortownicy, na spód biszkoptowy, wyrównać. Schłodzić.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić, tężejącą wylać na masę serową, schładzać w lodówce do całkowitego stężenia.

 

 

Smacznego.

piątek, 01 sierpnia 2014

 

Śmietanowiec z jagodami, czyli sezonowa odsłona trochę oszukanego sernika bez sera, na kwaśnej śmietanie. 

 

Źródło: śmietanowiec

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 5 żółtek

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 250 g zimnego masła

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części, włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.

 

Składniki na masę śmietankową:

- 5 białek

- szczypta soli

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1200 g kwaśnej śmietany 18%

- 2 opakowania budyniu śmietankowego

 

Dodatkowo:

- około 400 g jagód lub innych owoców

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier. Do piany dodać proszek budyniowy, wymieszać, następnie powoli dodawać śmietanę, delikatnie mieszając, by białka nie opadły.

Jedną część ciasta zetrzeć na tarce do blachy ( 33x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę śmietankową, wyrównać. Na masie poukładać jagody, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 180 st. C przez około 60 minut.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail