niedziela, 02 sierpnia 2015

 

Źródło: ciasto drożdżowe

 

Składniki na ciasto:

- 50 g świeżych drożdży

- 1/2 szklanki cukru

- 2 jajka

- 1/2 szklanki oleju

- 1/3 szklanki mleka

- 2 szklanki mąki

- szczypta soli

- około 2 szklanek borówki amerykańskiej

 

Składniki na kruszonkę:

- 1/4 kostki masła

- 1/2 szklanki mąki

- 1/4 szklanki cukru

 

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem palcami.

Do dużej miski wkruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno rozkłócone jajka, olej i mleko. Następnie wsypać mąkę ze szczyptą soli. Nie mieszać, tylko przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Po tym czasie składniki przemieszać dokładnie łyżką na gładkie ciasto. Wylać do blaszki ( 24x24 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać borówki, posypać kruszonką.

Piec 40 - 45 minut w 190 st. C.

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail