poniedziałek, 29 sierpnia 2016

 

Małe, bardzo smaczne, mięciutkie, drożdżowe rogaliki, które smakowały mi nawet drugiego dnia ( a różnie w przypadku drożdżowych wypieków bywa ), polecam.

 

Inspiracja: rogaliki

 

Składniki na około 50 sztuk:

- 500 g mąki pszennej

- 200 ml mleka

- 50 g drożdży

- 4 żółtka

- 100 g cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- aromat rumowy

- 100 g  masła

- szczypta soli

- dowolna marmolada do nadziewania rogalików ( u mnie nutella śliwkowa )

 

Mleko podgrzać. Połowę mleka wymieszać z drożdżami, 1/4 cukru i 5 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W pozostałym mleku rozpuścić cukier, przestudzić.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy, kilka kropli aromatu rumowego, szczyptę soli, żółtka i cukier z mlekiem oraz zaczyn. Wyrobić najpierw łyżką, potem rękoma.

Masło pokroić w kosteczkę. Ciasto ponownie wyrobić, wgniatając w nie masło. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą uformować w kulkę i rozwałkować na kształt koła. Pociąć na 12 trójkątów. U podstawy trójkątów kłaść nadzienie i zwijać rogaliki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 st. C około 20 minut.

Można posypać cukrem pudrem lub tak jak u mnie polukrować ( utarty cukier puder + kwaśna śmietana ).


 

 

Smacznego.

10:48, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (2) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail