czwartek, 29 września 2011

 

 

 Gapa ze mnie. Nie zorientowałam się, że kubełek z serem to nie twaróg, tylko serek homogenizowany, gdy brałam go z półki i wrzucałam do koszyka, nie zauważyłam, gdy wypakowywałam zakupy i chowałam do lodówki, a dopiero jak przyszło do miksowania składników masy serowej. Trochę późno, ale tak się nastawiłam na ten serniczek, że postanowiłam zaryzykować z moim pomylonym serkiem. Nie żałuję, bo ciacho wyszło może inne, ale pyszniutkie, zniknęło w moment. Moje zmiany podaję w nawiasach.

 

Składniki na spód:

- 150 g ciastek Digestive

- 50 g rozpuszczonego masła

 

Składniki na masę serową:

- 70 dag twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego ( zamiast twarogu dałam serek waniliowy homogenizowany )

- 1, 25 szklanki drobnego cukru

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3 jajka

- 2/3 szklanki śmietanki 36 % ( nie dodałam )

- 1 łyżeczka aromatu migdałowego

- 50 - 60 dag śliwek przekrojonych na pół

 

Składniki na kruszonkę:

- 3/4 szklanki mielonych migdałów

- 3/4 szklanki cukru demerara

- 120 g rozpuszczonego masła

- 100 g mąki

 

 

 

Dno tortownicy ( średnica 24 cm ) wyścielić papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnić do konsystencji piasku i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkową wyłożyć równomiernie do formy i docisnąć.

Składniki na masę serową ( powinny mieć temperaturę pokojową ) zmiksować na gładki krem. nie miksować zbyt długo, by masa się nie napowietrzyła, bo opadnie po upieczeniu. Masę serową wylać delikatnie na ciasteczkowy spód.

Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciami do góry.

Przygotować kruszonkę: ciepłe, rozpuszczone masło wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrabiając palcami kruszonkę.

Kruszonką posypać wierzch sernika.

Piec w 180 st. C około 1 godziny. Jeżeli ciasto zbytnio się przypieka, można przykryć folią aluminiową.

Sernik będzie gotowy, gdy lekko zetnie się na całej powierzchni. Ostudzić, nie otwierając piekarnika. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

 

 

 

Smacznego.

07:42, martex.82
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 września 2011

 

Proste, smaczne ciasto, trochę piernikowe, jesienne. Dzięki marchewce jest lekko wilgotne, a cynamon nadaje mu wspaniały zapach. Przepis ze starego zeszytu.

 

Składniki:

- 3 duże marchewki

- 150 g cukru

- 250 g mąki

-  100 g masła

- 50 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady

- 3 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1,5 łyżeczki cynamonu

- garść orzechów włoskich ( lub innych )

 

 

Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Włożyć do miski. Dodać miękkie masło, ucierać, dodając cukier i jajka. Mieszając wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, połączyć. Wsypać grubo posiekane orzechy oraz groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę, zamieszać.

Ciasto wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 min w 180 st. C.

 

 

 

Smacznego.

wtorek, 13 września 2011

 

 

Bardzo smaczne, już jesienne muffinki, wilgotne i aromatyczne od banana, nadziewane śliwkami, z pachnącą cynamonową posypką. Tyle tylko, że co do aromatów, musicie mi wierzyć na słowo, tak jak ja musiałam uwierzyć domownikom, bo z powodu wstrętnego kataru mój zmysł powonienia pozostawia wiele do życzenia.

 

Składniki na 12 muffinek:

- 2 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru trzcinowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 - 2 jaja

- 1/2 szklanki oleju

- 1/2 szklanki mleka

- 1 banan

- śliwki

 - 6 łyżek cukru

- 1 łyżeczka cynamonu

 

 

 

Banana pokroić i rozgnieść widelcem lub zmiksować na papkę. Do miseczki z rozdrobnionym bananem wbić jajka, dolać olej i mleko, wymieszać.

W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

Składniki mokre wlać do miseczki z suchymi i wymieszać wszystko łyżką.

Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do ciasta.

Foremki do muffinek wyłożone papilotkami napełniać ciastem do ok 3/4 wysokości. Na wierzchu posypać cukrem, zmieszanym z cynamonem.

Piec ok 20 min w 180 st. C.

 

 

 

Smacznego.

13:01, martex.82 , muffinki
Link Komentarze (6) »
niedziela, 11 września 2011

 

 

 

Niedziela bez domowego ciacha? Czegoś by jej brakowało, przynajmniej u mnie, taka mała, świecka tradycja. Tym razem, ponieważ akurat miałam gruszki wybór padł na ciasto z tej strony, z moimi małymi zmianami.

 

Składniki:

- 1/2 kostki miękkiego masła

- 10 łyżek mąki

- 10 łyżek cukru

- 3 jaja

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

-  3 gruszki

- 2 łyżki kakao

- tabliczka czekolady

- 200 ml śmietany kremówki

- 2 łyżki cukry pudru

- 250 g serka mascarpone

 

 

 

Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po kolei jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Część ciasta odłożyć, dodać do niej kakao i posiekaną połowę czekolady, wymieszać.

Gruszki obrać, pokroić na kawałki.

Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wlać jasne ciasto, na nie wylać warstwę ciasta ciemnego. Na wierzchu ułożyć pokrojone gruszki. Piec 45 min. w temp. 180. st. C, wyjąć, ostudzić.

Śmietanę z cukrem pudrem ubić, dodać serek mascarpone, połączyć, rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą, pozostałą połową czekolady.

 

 

 

Smacznego.

piątek, 09 września 2011

 

 Przepis na te rożki pochodzi z książeczki " Najlepsze ciasta serowe " O. Tietz.

 

Składniki na ciasto:

- 300 g ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia )

- 250 g mąki

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 125 g cukru

- 3 jajka

- 80 g masła

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na nadzienie:

- 300 g białego sera

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki śmietany

- konfitura brzoskwiniowa

 

 

 

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wyłożyć do miski, dodać mąki, cukier, jajka, masło i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Rozwałkować podsypując mąką i pokroić na kwadraty. Posmarować konfiturą.

Wymieszać ser, cukier i śmietankę, nakładać nadzienie na kwadraty, składać formując rożki. Blaszkę wysmarować tłuszczem, ułożyć rożki i piec około 20 min w 180 st. C.

Można posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

czwartek, 08 września 2011

 

 Jesiennie się u mnie zrobiło za oknem. Jesiennie, jabłkowo - śliwkowo - cynamonowo też już na blogach. Każda pora roku ma swoje uroki, ta pora, to pora na jabłecznik. Ten, jest z przepisu znajomej pani Basi, jednak zmniejszyłam proporcje o połowę i tak stał się jabłeczniczkiem. Gdy waniliowo - cynamonowy aromat roznosi się po domu, to nawet deszcz stukający o parapet jakoś mniej denerwuje.

 

Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1 jajo

- 100 g serka waniliowego ( np. Danio )

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 kostki margaryny

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

- 3 - 4 jabłka

- cynamon

 

Składniki na lukier:

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1 łyżka serka waniliowego

 

 

 

 Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną rozwałkować i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( u mnie taka o średnicy 21 cm ). Na cieście ułożyć jabłka pokrojone w ósemki, posypane cynamonem. Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piec w 180 st. C około 45 min.

Cukier puder utrzeć z łyżką serka waniliowego, polukrować przestudzony jabłecznik.

 

 

Smacznego.

sobota, 03 września 2011

 

Cudny, słoneczny, wrześniowy dzień, kawa i ciasto. Ciasto z moją ulubioną masą krówkową i zatopionymi w niej chrupiącymi pestkami słonecznika i dyni.

Ciasto podejrzane u siostry Anastazji, jednak dokonałam pewnych zmian m.in. zrezygnowałam z 1 kostki masła w masie, dorzuciłam pestki dyni, zmniejszyłam ilość cukru w biszkopcie. Przepis podaję z moimi zmianami.

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka mąki

- 3/4 szklanki cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dosypać cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt przekroić na pół.

 

Składniki na masę:

- 40 dag łącznie łuskanego słonecznika i pestek dyni ( może być też sam słonecznik )

- 4 łyżki słodkiego mleka

- 1/2 kostki margaryny

- 1 kostki masła

- 1 puszka gotowej masy krówkowej

 

Dodatkowo:

- 2 - 3 paczki herbatników

- 1/2 szklanki spirytusu ( opcjonalnie )

 

 

 

1/2 kostki margaryny roztopić na wolnym ogniu, dodać pestki i 4 łyżki mleka. Wymieszać. Smażyć ok. 10 minut. Następnie wyłożyć na blaszkę i mieszając co jakiś czas, zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Kostkę masła utrzeć, dodać masę krówkową i uprażone, przestudzone pestki.

Jeden blat biszkoptowy posmarować połową masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy. Na wierzchu ułożyć herbatniki nasączone spirytusem. Polać polewą.

 

Składniki polewy:

- 3 łyżki kakao

- 5 łyżek cukru

- 1 łyżka żelatyny

- 1/4 kostki masła

- 1/2 szklanki śmietany

Wszystkie składniki polewy zagotować razem w rondelku.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail