sobota, 29 września 2012

 

Fatayer, czyli bardzo fajna i sycąca przekąska, widziałam ją również pod nazwą chlebki tureckie, zauroczyły mnie swoim wyglądem, więc musiałam wypróbować jak smakują.

Źródło: fatayer

 

Składniki na ciasto:

- 400 g mąki

- 2 łyżeczki drożdży instant

- 1/2 łyżeczki soli

- szczypta cukru

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

- 1,5 łyżki oliwy

- letnia woda ( na wyczucie )

 

Składniki na farsz:

- 350 g mielonego mięsa ( u mnie wieprzowe )

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka przecieru pomidorowego

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 2 szczypty ostrej papryki

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

- sól, pieprz do smaku

- 2 - 3 łyżki oliwy

 

Dodatkowo:

- ketchup do posmarowania ciasta

 

Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami, następnie dodać jogurt i oliwę.

Wyrobić gładkie ciasto, dodając stopniowo wodę, w takiej ilości, aby ciasto nie było za twarde, ani za lejące. Ciasto odstawić do podrośnięcia na około 30 minut.

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie, następnie dodać mięso i smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać przecier, zioła i pozostałe przyprawy.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części i uformować z nich owalne placki. Każdy placek posmarować ketchupem i ułożyć wzdłuż farsz. Końcówki placka zlepić ze sobą, tworząc kształt łódeczki.

Piec około 20 minut w 200 st. C.

 

 

Smacznego.

czwartek, 27 września 2012

 

 

Niby bardzo znana szarlotka, a u mnie zagościła dopiero po raz pierwszy. Delikatny biszkopt, masa jabłkowa z dodatkiem galaretki i pierzynka z bitej śmietany, bardzo nam wszystkim smakowało.

 

Źródło: szarlotka królewska

 

 Składniki na biszkopt:

- 5 jajek

- 5 łyżek cukru

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1,5 kg jabłek

- 2 galaretki pomarańczowe

Jabłka zetrzeć na tarce, przesmażyć , dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt, wystudzić.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 500 g śmietany kremówki

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 2 śmietan - fixy

- starta czekolada do dekoracji

Śmietanę ubić z cukrami i śmietan - fixem. Rozprowadzić na jabłkach. Posypać startą czekoladą, schłodzić.

 

Smacznego.

niedziela, 23 września 2012

 

 

Nigdy wcześniej nie myślałam, że z dyni można wyczarować tyle pysznych rzeczy, jak choćby to żółciutkie, mimo, iż bez dodatku jajek, wilgotne, dzięki musowi dyniowemu, drożdżowe ciasto. Oj, polubiliśmy się z dynią.

 

Inspiracja: ciasto dyniowe

 

Składniki:

- 160 g puree z dyni

- 2 szklanki mąki

- 35 g świeżych drożdży

- 1/2 szklanki mleka

- 125 g cukru

- 1/4 szklanki oleju

- 125 g masła lub margaryny

 

Składniki na kruszonkę:

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 50 g masła

 

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstawić, aż zaczną pracować.

Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, cukier, olej, rozpuszczone masło i dynię. Wszystko dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyłożyć ciasto do blaszki ( 15x25cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w palcach, kruszonką posypać ciasto.

Piec około 50 minut w 180 st. C.

 

czwartek, 20 września 2012

 

 

Uwielbiam szarlotki, niby takie proste ciasto z jabłkami, a tyle możliwych wersji, oto kolejna z nich, tu modyfikacja dotyczy dodatku sera do ciasta.

Mięciutkie, serowe ciasto i aromatycznie cytrynowe jabłuszka, jedyny minus, to konsystencja ciasta, które nie daje się zwyczajnie rozwałkować, trzeba nakładać, pomagając sobie łyżką, ale nic to, warto.

Źródło: szarlotka

 

Składniki:

- 300 g mąki pszennej

- 200 g cukru

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

- 250 g tłustego twarogu

- 2 jajka

- 1,5 kg jabłek

- sok i skórka starta z 1/2 cytryny

- 3 łyżki cukru brązowego jasnego

- 1 łyżeczka cynamonu

 

 

 

 

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, dodać pokrojone na kawałki masło, zagnieść , aż przybierze postać kruszonki. Dodać ser i jajko, wszystko razem połączyć.

Ciasto jest bardzo miękkie i nie da się wałkować. Wstawić je do lodówki.

Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( ja tak zrobiłam ), posypać skórką cytrynową i pokropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon i cukier, wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 części, jedną wyłożyć blaszkę ( 25x30 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia, można sobie pomóc rozprowadzając ciasto łyżką moczoną w zimnej wodzie.

Na ciasto wyłożyć jabłka, a następnie drugą część ciasta.

Piec około 40 minut w 190 st. C. Można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego.

środa, 19 września 2012

 

Gdy tylko zobaczyłam te żółciutkie, dyniowe supełki na blogu Niebieska Pistacja, wiedziałam, że to będzie pierwsza rzecz, do której wykorzystam moje dyniowe zbiory. Bułeczki są pyszne, mięciutkie i cudownie czosnkowo pachną.

 

Składniki na 8 sztuk:

- 1 szklanka ciepłej wody

- 45 g świeżych drożdży

 - 4 szklanki mąki ( plus minus pół szklanki, w zależności od wilgotności dyni )

- 2 łyżeczki miodu

- 1/2 szklanki puree z dyni

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżeczka soli

 

Do posmarowania:

- 4 ząbki czosnku

- 2 łyżki oleju

- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

- szczypta słodkiej papryki

- szczypta chili

 

Z drożdży, wody, miodu oraz łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 5 - 10 minut, aż ruszy.

Zaczyn dodać do mąki, wraz z pozostałymi składnikami i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej zrobić wałeczek, a następnie zawiązać w supełek.

Czosnek posiekać, wymieszać z olejem, natką, papryką i chili. Każdy supełek posmarować czosnkową " pomadą ". Piec około 20 minut w 220 st. C.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 17 września 2012

 

Ten sernik miał być całkiem inny, idealnie biały, płaski, pieczony w kąpieli wodnej, pół na pół z mascarpone, w końcu z receptury znalezionej na blogu Kwestia Smaku wykorzystałam spód, z resztą pokombinowałam, ale i tak wyszedł pyszny, choć nie tak ładny.

 

Składniki na spód:

- 65 g ciemnej czekolady

- 65 g miękkiego masła

- 50 g cukru

- 1 jajko

- 40 g mąki

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopioną czekoladę, jajko i mąkę, wszystkie składniki połączyć. Wylać do tortownicy ( u mnie 21 cm średnicy ), zapiec w 175 st. C przez około 6 minut, na wierzchu powinna utworzyć się skorupka.

 

Składniki na mus malinowy:

- 150 g malin

- 2 łyżki cukru

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek, wymieszać z cukrem, aby mus był gęściejszy, można go podgrzać i lekko odparować.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 50 g miękkiego masła

- 3/4 szklanki cukru

- 3 jajka

- 60 ml śmietany kremówki

- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego

- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masło zmiksować z cukrem, dodawać kolejno po jajku, dodać ser i pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Masę serową wylać na podpieczony spód, łyżką nakładać kleksy z musu malinowego, rozprowadzając go wykałaczką i tworząc esy - floresy.

Piec około  60 minut w 170 st. C.

 

 

Smacznego.

03:58, martex.82 , serniki
Link Komentarze (3) »
środa, 12 września 2012

 

 Klasyka wśród serników, popularny sernik z brzoskwiniami. Przepis ze starego zeszytu, wielokrotnie  przeze mnie wykorzystywany, aż dziwne, że do tej pory nie pojawił się na blogu, bo to ciągle jeden z moich ulubionych serników.

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 250 g margaryny

- 3 łyżki cukru

- 5 żółtek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zamrozić, resztą ciasta wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

 

Składniki na bezę:

- 5 białek

- 1 szklanka cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując cukier.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 3 jajka

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1/2 kostki miękkiego masła

 

Dodatkowo:

- puszka brzoskwiń

 

Ser, jajka, proszek budyniowy, cukier puder i miękkie masło dokładnie zmiksować. Masę serową rozłożyć równomiernie na cieście.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić, rozłożyć na masie serowej.

Na brzoskwinie wylać ubitą pianę z białek, wyrównać.

Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe zamrożone ciasto.

Piec około 55 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

06:29, martex.82 , serniki
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 10 września 2012

 

 Pyszne, puszyste, fajnie zawinięte, aromatyczne bułeczki, chociaż sama jestem zaskoczona, że aż tak bardzo mi smakowały, bo amatorką pesto i bazyliowych smaków nie jestem. Jednak nie ma to jak domowe pieczywko.

Źródło: bułeczki z pesto

 

Składniki na ok 12 sztuk:

- 500 g mąki pszennej

- 40 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 1/2 łyżeczki soli

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- 250 ml ciepłej wody

- słoiczek pesto ( 180 g )

 

 

Mąkę wsypać do miski. Zrobić wgłębienie. Wsypać pokruszone drożdże, 250 ml ciepłej wody, cukier, sól i oliwę. Zagnieść ciasto i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąka na prostokąt około 40x60 cm, posmarować pesto.

Zwinąć w rulon od dłuższego boku. Ciasto pokroić na bułeczki o długości 5 cm. Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie, za pomocą trzonka drewnianej łyżki.

Bułeczki wyłożyć na blachy, wyłożone papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na około 20 - 30 minut, do wyrośnięcia.

Piec 10 - 15 minut w 225 st. C.

 

 

Smacznego.

sobota, 08 września 2012

 

 

 Ciasta o oryginalnych nazwach zawsze zwracają moją uwagę, tak też było kiedyś z ciastem styropian. Ciekawe jest w nim również to, że mimo, iż nie ma w nim grama sera, tylko kwaśna śmietana, bardzo przypomina sernik.

 Źródło: styropian

 

 Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 5 żółtek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g masła lub margaryny

- powidła lub inny, najlepiej kwaśny dżem ( u mnie z czerwonej porzeczki )

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki ( 23x33 cm ) i posmarować powidłami. Drugą włożyć do zamrażarki.

 

Masa śmietanowa:

- 1 litr śmietany 18%

- 20 dag wiórków kokosowych

- 5 białek

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 duży budyń śmietankowy

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Wyłożyć na posmarowane powidłami ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 50 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

07:06, martex.82 , serniki
Link Komentarze (14) »
wtorek, 04 września 2012

 

Zwykłe, proste, szybkie ciasto, a nawet nie ciasto, tylko placek, bo takie miano miał w gazecie, z której kiedyś wyrwałam przepis, ale z dodatkiem aromatycznych malinek, stanowiło pyszny dodatek do popołudniowej herbatki.

 Źródło: " Świat Kobiety "

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 250 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka cukru

- 1 cukier waniliowy

- 4 jaja

- 150 ml mleka

- szczypta soli

- maliny

- cukier puder do oprószenia

 

 

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, przestudzić.

Do przestudzonego masła wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, dodać żółtka. Zmiksować na gładką masę, dolewając stopniowo mleko. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na wierzch wysypać maliny ( mogą być też inne owoce ). Piec około 40 minut w 170 st. C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail