sobota, 28 września 2013

 

Tradycyjny, polski sernik, z rodzaju tych cięższych, konkretnych, z przepisu Pierre`a Herme. Pyszna klasyka, najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą i wtedy właśnie po raz pierwszy miał pojawić się na moim stole, ale co się odwlecze... to i tak się upiecze.

 

Źródło: sernik krakowski

 

Składniki na spód i kratkę:

- 250 g mąki

- 125 g cukru pudru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 125 g masła

- 1 jajko

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Masło  dodać do mąki, posiekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinięte w folię ciasto schłodzić w lodówce około 30 - 40 minut.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na spodzie blaszki ( 26x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać i zapiec 15 minut w 180 st. C.

Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i pociąć na równej szerokości paski.

 

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 8 jajek

- 100 g miękkiego masła

- 250 g cukru pudru

- 3 łyżki cukru waniliowego

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 100 g rodzynek ( pominęłam )

Dodatkowo;

- 1 żółtko roztrzepane do posmarowania kratki

- lukier ( cukier puder + sok z cytryny )

 

Masło, cukier waniliowy i 200 g cukru pudru utrzeć na jasny krem. Dodawać na zmianę po żółtku i po porcji sera, ucierać do połączenia składników.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałe 50 g cukru pudru.

Do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną i opcjonalnie rodzynki. Następnie delikatnie połączyć z ubitą piana z białek.

Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu sernika ułożyć paski ciasta, tworząc kratkę, posmarować je żółtkiem.

Piec około 60 minut w 170 st. C. Studzić w uchylonym piekarniku. Zimny sernik można polukrować. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

07:17, martex.82 , serniki
Link Komentarze (8) »
środa, 25 września 2013

 

Dawno nie piekłam żadnych ciasteczek, dlatego postanowiłam w końcu wypróbować przepis, na kruche ciasteczka o oryginalnym kształcie, który już od dawna czekał na wykorzystanie. Wbrew pozorom te fantazyjne różyczki są bardzo proste do wykonania, wystarczy kilka podstawowych składników i talerzyk kwitnie.

 

 Inspiracja: kruche różyczki

 

 Składniki:

- 200 g zimnego masła

- 2,5 szklanki mąki

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 3 żółtka

- szczypta soli

- skórka otarta z 1/2 cytryny

Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Dodać puder, żółtka i skórkę cytrynową, posiekać. Szybko zagnieść ciasto i uformować kulę ( jeśli nie będzie chciało się zagniatać można dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody ). Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

Ciasto cienko rozwałkować ( na 3 - 4 mm ) i wykrawać krążki jednakowej wielkości ( np. mniejszą szklanką ). Krążki układać na sobie po 4 tak, aby zachodziły na siebie, a następnie zwinąć je w rulon. Rulon przeciąć w połowie na 2 części, tak by uzyskać dwie różyczki.

Każdej różyczce rozchylić lekko płatki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C ( w tym czasie, blaszkę z ciasteczkami można schować do lodówki ) i piec ciasteczka około 15 minut, aż zarumienią się na brzegach. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

poniedziałek, 23 września 2013

 

Aby uczcić pierwszy dzień jesieni, zapraszam na jesienny sernik, pachnący cynamonem, z warstwą cynamonowej masy serowej, śliwkami węgierkami i płatkami migdałów.

 

 Składniki na spód:

- 160 g herbatników

- 70 g masła

- 1 łyżeczka cynamonu

Herbatniki pokruszyć, wymieszać ze stopionym masłem i cynamonem. Masą wyłożyć tortownicę ( o średnicy około 21 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia, schłodzić.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 1/2 szklanki cukru

- 3 jaja

- 100 ml śmietany 30 %

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

- 90 g białej czekolady

- 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

- ok 10 śliwek węgierek

- garść płatków migdałowych do posypania

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser, cukier, jaja, śmietanę, proszek budyniowy i stopioną czekoladę umieścić w misce, krótko zmiksować do połączenia składników.

Około 2/3 masy serowej wylać na spód, do pozostałej masy dodać łyżeczkę cynamonu, wymieszać. Masę cynamonową delikatnie wylać na białą masę.

Na wierzchu poukładać połówki śliwek, brzuszkami do dołu. Posypać płatkami migdałowymi.

Piec około 60 minut w 170 st. C. Wystudzić.

 

 

Smacznego.

08:34, martex.82 , serniki
Link Komentarze (6) »
piątek, 20 września 2013

 

Szaro, zimno, deszczowo i ponuro, więc na pocieszenie i poprawę humoru można pozwolić sobie na nieco większą dawkę słodyczy. W tym cieście jej nie brakuje, beziki oraz masa o smaku chałwy i Nutelli robią swoje. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w gazetce " Przyślij przepis ", zmieniłam proporcje, na małą blaszkę, bo choć ciasto ma w sobie wszystko co lubię, nawet mały kawałek potrafi zasłodzić.

 

Składniki na biszkopt jasny:

- 2 jaja

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15 x 25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 20 minut.

Składniki na biszkopt ciemny:

- 2 jaja

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 1 płaska łyżka kakao

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z biszkoptem ciemnym postępować analogicznie jak z biszkoptem jasnym, dodatkowo, dodając kakao. Upiec w takiej samej blaszce jak biszkopt jasny.

 

Składniki na masę:

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

- 2 łyżki cukru

- 1,5 szklanki mleka

- 100 g chałwy waniliowej

- 100 g Nutelli

- 150 g masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

- około 60 g małych bezików

- polewa czekoladowa

- wiórki kokosowe do posypania

 

Proszek budyniowy i cukier rozrobić w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące się mleko wylać rozrobiony budyń, mieszając pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło utrzeć na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać pokruszoną chałwę, zmiksować. Do drugiej części masy dodać Nutellę, połączyć.

Ciemny biszkopt posmarować masą z dodatkiem chałwy, ułożyć beziki, następnie wyłożyć masę z Nutellą i przykryć jasnym biszkoptem.

Wierzch można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 09 września 2013

 

Zapraszam na ciasto, w którego skład wchodzą kakaowy biszkopt, delikatna śmietankowa pianka i pyszna polewa z gorzkiej czekolady, z dodatkiem porzeczkowej galaretki i suszonych śliwek.

 

Inspiracja + moje zmiany:  ciasto z delikatną pianką

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 łyżka kakao

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, około 25 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na piankę:

- 1 Śnieżka ( dodatkowo 3/4 szklanki mleka do jej przygotowania, zgodnie z informacją na opakowaniu )

- serek homogenizowane waniliowe ( 200 g )

- 1 galaretka ( u mnie różowa z Wodzisławia )

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Śnieżkę ubić, przygotowując według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śmietany dodać serek waniliowy i tężejącą galaretkę, zmiksować. Masę wylać na jeden blat ciasta, przykryć drugim blatem, pozostawić do stężenia.

 

Składniki na polewę:

- 200 g suszonych śliwek

- 100 g gorzkiej czekolady

- 1/4 szklanki śmietany 30%

- 1 galaretka ( z czarnej porzeczki )

Śliwki namoczyć przez 1 godzinę w ciepłej wodzie, osączyć, pokroić w paseczki.

Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Dodać galaretkę, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Dodać śliwki, połączyć, schłodzić, gdy zacznie lekko tężeć, wylać na biszkopt. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

czwartek, 05 września 2013

 

Początek jesieni czuć już w powietrzu, owoce lata leżakują w zamrażalniku, ustępując miejsca śliwkom, jabłkom i gruszkom. Zapraszam więc, trochę już jesiennie, na kruche ciasto z węgierkami, zatopionymi w budyniu.

 

Źródło: kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

 

 Składniki na ciasto:

- 500 g mąki

- 2 jajka

- 3 żółtka

- 200 g masła

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 szczypty soli

 

Dodatkowo:

- 2 łyżki kaszy manny

- cynamon do smaku

- około 700 g śliwek węgierek

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Podzielić na 2 części ( 60% i 40% ). Większą część schłodzić w lodówce, mniejszą zamrozić.

Większą częścią wylepić blaszkę ( 20x32 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia, posypać kaszą manną. Układać wypestkowane, przepołowione śliwki, brzuszkami do dołu. Posypać cynamonem.

 

Składniki na warstwę budyniową:

- 2 budynie śmietankowe

- 4 łyżki cukru

- 3 szklanki mleka

W 1/2 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać budyń, mieszając, pogotować do zgęstnienia.

Gorącym budyniem zalać śliwki. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.

Piec w 180 st. C około 50 minut. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

wtorek, 03 września 2013

 

Parówki w cieście, w nieco odmienionej formie, może spodobają się małym niejadkom? Pomysł na sposób zawinięcia podpatrzony na Stylowi.pl.

 

Składniki na 6 krabów:

- 3 parówki

Zaczyn:

- 15 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżka mąki

- 70 ml ciepłej wody

Drożdże rozetrzeć z cukrem, ciepłą wodą i mąką, odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Ciasto:

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 100 ml ciepłego mleka

- 1/2 łyżeczki soli

- zaczyn

Mąkę z solą przesiać do miski, dodać oliwę, mleko i wyrośnięty zaczyn, wyrobić. Odstawić do podrośnięcia na około 40 minut.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, kroić na 2 cm pasy, wzdłuż dłuższego boku. Trochę ciasta powinno zostać na łapki i oczy.

Parówki podzielić na połówki. Każdą połówkę owijać paskiem ciasta. Dokleić kuleczki w miejscu oczu i odnóża ( prostokątne kawałeczki ciasta przecięte nie do końca na pół ), można użyć do tego białka lub posmarować wodą.

Kraby ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić chwilę do napuszenia. Można posmarować dodatkowo rozbełtanym jajkiem. Piec około 15 minut w 190 st. C. Kulki oczu można ozdobić odrobiną majonezu i ziarenkami pieprzu.

 

 

Smacznego.

niedziela, 01 września 2013

 

Kim jest Jakub? Nie mam pojęcia, ale to efektowne ciasto z Jakubem w nazwie, już od dłuższego czasu mnie intrygowało. Trochę pracochłonne, jednak wbrew pozorom nie jest zbyt trudne, ładnie się prezentuje i ciekawie smakuje. U mnie, z dodatkiem borówki amerykańskiej, póki jeszcze jest na nią sezon, w oryginale, z wiśniami z kompotu. Ciasto na zakończenie wakacji. Miłej niedzieli.

 

Źródło: ciasto Jakuba

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 6 żółtek

- 1 szklanka śmietany 18 %

- 250 g masła lub margaryny

- 1/2 szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, jednolite ciasto, można dosypać nieco mąki, tak, by nie kleiło się do rąk. Podzielić na 6 równych części, Schłodzić około 1 godziny.

 

Składniki na różową piankę:

- 6 białek

- 6 łyżek cukru

- 3 opakowania kisielu wiśniowego

- pojemniczek borówek ( w oryginale wiśnie z kompotu )

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, na koniec wsypać kisiele, połączyć.

Pierwszą część ciasta rozwałkować cieniutko i umieścić w blaszce ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozłożyć 1/3 piany, posypać 1/3 borówek. Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i przykryć nim placek z kisielem. Piec w 180 st. C na lekko złoty kolor około 15 minut.

Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak by otrzymać 3 oddzielne placki.

 

Składniki na masę budyniową:

- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

- 4 łyżki cukru

- 3 szklanki mleka

- 3/4 kostki masła lub margaryny

Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać budyń, mieszając pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dalej miksując dodawać po łyżce zimny budyń.

Masą przełożyć placki. Schłodzić.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail