sobota, 26 września 2015

 

Ponownie wypiek z udziałem serka mascarpone, tym razem jest on w składzie pianki, do tego cynamonowe jabłuszka, i maślana kruszonka.

 

 Źródło: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 125 g masła

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 3 żółtka

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce ok 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki ( 20x40 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Składniki na nadzienie:

- 10 średnich jabłek

- 3 łyżki bułki tartej

- 6 łyżek cukru

- 1 łyżka cynamonu

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Jabłka obrać, pokroić ( u mnie drobna kosteczka ), wymieszać z cukrami, bułką i cynamonem. Wyłożyć na ciasto.

 

Składniki na piankę:

- 250 g serka mascarpone

- 3 białka

- 1 budyń śmietankowy

- 1 szklanka cukru pudru

 Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać serek mascarpone i proszek budyniowy, zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. Wyłożyć na jabłka.

 

Składniki na kruszonkę:

- 1,5 szklanki mąki

- 125 g masła

- 1 szklanka cukru pudru

 Wszystkie składniki kruszonki połączyć palcami. wysypać na wierzch ciasta.

Piec w 180 st C około 50 minut. 

Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

wtorek, 22 września 2015

 

 

Bardzo dobre, krucho - drożdżowe rogaliki, smaczne również drugiego dnia, być może za sprawą dodatku do ciasta serka mascarpone.

 

 Źródło:rogaliki

 

Składniki:

- 750 g mąki + 2 łyżki

- 300 g masła

- 100 ml mleka

- 60 g cukru

- 40 g świeżych drożdży

- 3 jajka

- 3 pełne łyżki serka mascarpone

- szczypta soli

- dowolne nadzienie np tak jak u mnie krem czekoladowo - orzechowy typu "nutella"

 Drożdże wkruszyć do miski, dodać 2 łyżki mąki, cukier oraz ciepłe mleko, odstawić na 10 minut do podrośnięcia.

 Po tym czasie dodać mąkę, szczyptę soli, jajka, masło i serek mascarpone, wyrobić gładkie ciasto ( może być lekko klejące ), odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Następnie ciasto podzielić na 6 równych części, rozwałkować każdą na okrąg, a każdy okrąg pociąć na 8 trójkątów.

Przy podstawie każdego trójkąta nakładać nadzienie i skręcać rogaliki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 170 st. C. Przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego.

05:32, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (2) »
sobota, 12 września 2015

 

Inspiracja: ślimak

 

Składniki na ciasto:

- 400 g mąki

- 100 g masła

- 150 ml mleka

- 60 g cukru

- 20 g świeżych drożdży

- szczypta soli

- 1 jajko

- 1 żółtko

Dodatkowo

- ok 500 g śliwek

- ok 1/2 puszki masy makowej

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z cukrem i solą, odstawić na 5 minut.

Następnie dodać mąkę, jajko, żółtko i roztopione, schłodzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie, ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40cm, pokroić wzdłuż na 3 pasy, nakładać na nie masę makową i zwijać je w rulony.

Rulony makowe układać spiralnie w tortownicy ( 24 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy, by poukładać w nich wypestkowane śliwki. Odstawić do podrośnięcia.

Piec w 180 st. C około 45 minut.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail