poniedziałek, 31 października 2011

 

 

Korzystając z moich orzechowych zasobów, dodaję je ostatnio do czego się da, stąd też sernik oczywiście orzechowy. Jest bardzo delikatny, a najpyszniejsza jest w nim właśnie warstwa orzechowa.

 Źródło: sernik orzechowy.

 

Składniki na spód:

- 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive ( u mnie kakaowe )

- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

 

Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy o średnicy 23 cm. Podpiec w temp. 175 st. C przez 6 minut.

 

Składniki na masę orzechową:

- 2/3 szklanki golden syrupu

- 1/3 szklanki roztopionego masła

- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru

- 2 jaja

- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. ( Bez obaw, mimo dodania jajek nie ma mowy o jajecznicy ). Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

 

Składniki na masę serową:

- 750 g sera śmietankowego

- 1 szklanka brązowego cukru

- 2 łyżki maki

- 4 jajka

- 2/3 szklanki kremówki

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, wbijać po jednym jajka i dalej miksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

Piec 1 godzinę w temp. 175 st. C. Wystudzić.

 

 

 

Smacznego.

15:57, martex.82 , serniki
Link Komentarze (5) »
niedziela, 30 października 2011

 

 

 

 Przepyszne, jesienne, drożdżowe serduszka z orzechowym nadzieniem, dla kogoś bliskiego, kto wybiera się daleko.

Znalezione na blogu Moje wypieki.

 

Składniki na ciasto ( 10 sztuk ) :

- 160 ml mleka

- 2,5 łyżki cukru

- pół łyżeczki soli

- 1 jajko

- 2,5 szklanki mąki

- 2 łyżki roztopionego masła

- 7 g drożdży suchych lub 15 g drożdży świeżych

 

Składniki na nadzienie:

- 200 g zmielonych orzechów włoskich

- 100 g brązowego cukru

- 80 g śmietany kremówki

- 40 ml rumu ( można zastąpić aromatem rumowym )

- pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki wymieszać lekko rozcierając.

 

 

 

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ( z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn ), nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać, aż ciasto nie będzie lepkie, ale sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części ( ok 65 g ), formując z nich kulki.

Każdą kulkę rozwałkować na placuszek.

Na wierzchu posmarować nadzieniem.

Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwija się naleśniki.

Następnie naleśnik złożyć na pół.

Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.

Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Po ilustrowaną instrukcję zwijania bułeczek odsyłam tutaj.

Ułożyć na blaszce w sporych odstępach, przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut. Przed samym pieczeniem można posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w 180 st. C przez 15 - 17 minut.

 

 

 

 Smacznego.

 

środa, 26 października 2011

 

 

Paluszkami krabowymi surimi zainteresowałam się dopiero na fali popularności diety Dukana, wcześniej jakoś nie miałam z nimi styczności. Romans z Dukanem szybko minął, ale miłość do surimi pozostała. Ten chlebek nie jest jednak zgodny z regułami diety białkowej, ale za to pyszny i bardzo ciekawie się prezentuje. Skorzystałam z tego przepisu.

 

 

 

 

 Składniki:

- 200 g marchewki, obranej i pokrojonej w kostkę

- 3 jajka

- 200 ml mleka

- 85 ml oliwy

- 100 g startego sera

- 150 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 200 g paluszków krabowych surimi

- 1 łyżka masła

- 2 łyżeczki posiekanej bazylii

- sól, pieprz i papryka ostra do smaku

- 1 liść laurowy

 

Marchewkę z liściem laurowym przesmażyć na maśle, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Przełożyć na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem i zostawić do przestudzenia.

Do miski wbić jaja, dodać mleko, oliwę i ubijać chwilę trzepaczką lub mikserem, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, nie przestając mieszać. Potem dodać sól, pieprz, paprykę, ser bazylię i ponownie wszystko wymieszać.

Keksówkę ( 13x23 ) wysmarować masłem, na dno wylać centymetrową warstwę ciasta, na niej dowolnie ułożyć część surimi i część marchewki, zalać kolejną porcją ciasta, kolejność warstw powtórzyć, można zostawić kilka surimi do dekoracji. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 - 50 min. Wystudzić w foremce.

 

 

Smacznego.

sobota, 22 października 2011

 

Słoneczne, jak dzisiejsza pogoda ciasto, z dodatkiem sera, budyniem i jabłkami zalanymi orzeźwiającą, cytrynową galaretką.

Przepis na to ciasto pochodzi z jednego z moich gazetowych wycinków, trochę sobie jednak zmodyfikowałam dla własnych potrzeb, podaję z moimi zmianami.

 

Składniki na ciasto:

- 250 g sera białego

- 2 jaja

- 50 g cukru

- 3 łyżki mleka

- 3 łyżki oleju

- 160 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 cukier waniliowy

 

Składniki na budyń:

- 2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 600 ml mleka

- 4 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

- 2 - 3 jabłka

- 2 łyżki cukru

- 1 opakowanie galaretki cytrynowej

 

 

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Cząstki jabłek obgotować przez 5 minut w wodzie ( ok 1/2 l ) z cukrem. Jabłka wyjąć, odstawić do wystudzenia.

Twaróg utrzeć z cukrem, jajkami, mlekiem i olejem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z twarogiem. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ( u mnie taka 18x30 ). Piec w 180 st. C przez ok. 30 minut.

Z podanych składników ugotować gęsty budyń, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Budyń rozsmarować na schłodzonym cieście. Odstawić w chłodne miejsce, by stężał. Budyń można posypać warstwą cynamonu.

Na budyń wyłożyć przegotowane jabłka. Zalać rozpuszczoną w szklance wody, tężejącą galaretką, odstawić do stężenia.

 

 

Smacznego.

piątek, 21 października 2011

 

 

Miło wrócić do domu i zastać na stole cieplutkie jeszcze, serowe oponki. Ja tak miałam wczoraj. Dzięki mamo.

 

Składniki:

- 350 g sera białego

- 3 jajka

- ok 500 g mąki

- 3 łyżki cukru

- sok z 1/2 cytryny

- 1/2 łyżeczki sody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki gęstej śmietany

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1 łyżka wódki ( lub innego alkoholu )

- cukier puder do posypania

- olej do smażenia

 

 Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zagnieść razem na miękkie, elastyczne ciasto. Mąki można dodać na początku mniej i podsypywać w miarę zagniatania, aż ciasto przestanie się kleić.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra i wykrawać krążki z dziurką w środku za pomocą szklanki i kieliszka.

Oponki wrzucać na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoto, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

środa, 19 października 2011

 

 Pyszne, wilgotne od cukinii ( która w smaku oczywiście nie jest wyczuwalna ) bułeczki. Przepis podpatrzony tutaj.

 

 Składniki na 12 bułek:

- 1/2 szklanki jogurtu greckiego

- 1/2 szklanki ciepłej wody

- 3 szklanki maki

- 2 łyżeczki drożdży świeżych

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka drobno posiekanej mięty ( nie dodałam )

- 1 szklanka startej na dużych oczkach cukinii ( ze skórką )

- 50 g miękkiego masła

 

Nastawić zaczyn: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać łyżeczkę mąki i cukru. Odstawić do napuszenia. Mąkę przesiać z solą, dodać jogurt i masło. Rozetrzeć jak na kruszonkę palcami. Dodać zaczyn i cukinię. Wyrobić, wyłożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto podzielić na 12 równych części, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na 25 minut. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok 25 minut.

 

 

Smacznego.

sobota, 15 października 2011

 

Kruche ciasto, przełożone przesmażonymi z galaretką jabłkami, no i orzechy w miodowym karmelu ( moja ulubiona warstwa ). Ciasto musi trochę poczekać, aby kruche placki nieco zmiękły i warstwy się przegryzły. A i próbowanie masy orzechowej podczas gotowania nie wskazane, grozi poparzonym jęzorem, coś o tym wiem.

 

 Składniki na ciasto:

- 35 dag mąki

- 1 kostka margaryny

- 12 dag cukru

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 jaja

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. ok 200 st. C, aż się zarumienią.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 2 galaretki żółte

 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć pod przykryciem ok. 10 min. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać.

 

Składniki na masę orzechową;

- 18 dag posiekanych orzechów

- 18 dag cukru

- 3 łyżki mleka

- 3 łyżki miodu

- 15 dag masła

 

Wszystkie składniki wymieszać razem w rondelku i zagotować.

 

Przełożenie placka:

- kruchy placek - masa jabłkowa - kruchy placek - masa jabłkowa - kruchy placek - masa orzechowa.

 

 Źródło - 103 ciasta siostry Anastazji

 

Smacznego.

czwartek, 13 października 2011

 

 

Składniki na spód:

- 60 g masła

- 100 g kakaowych ciasteczek ( digestive )

 

Składniki na masę serową:

- 450 g serka śmietankowego

- 3/4 puszki gotowej masy krówkowej ( lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego przez ok 3 godziny )

- 2 jaja

- 1 cukier waniliowy

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki brązowego cukru ( opcjonalnie )

 

 

 Tortownicę o średnicy ok 21 cm wyłożyć folią aluminiową. Masło roztopić, wymieszać ze zmielonymi na proszek ciasteczkami, wyłożyć tym spód tortownicy. Wstawić do lodówki na 20 min.

Do miski wyłożyć ser , mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy, jaja oraz 3/4 puszki masy krówkowej, pozostałą masę można później wykorzystać do dekoracji. Wszystkie składniki razem zmiksować, nie za długo, do połączenia składników.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

Piec w temp.170 st. C, przez ok 1 godzinę.

Wystudzony sernik można polać polewą i udekorować pozostałą masą krówkową.

 

 

 

Smacznego.

13:56, martex.82 , serniki
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 10 października 2011

 

Bananowe cudaczki, czyli zwyczajnie, banany w cieście naleśnikowym, najlepsze zaraz po usmażeniu, gorące i chrupiące, nie można się było od nich oderwać.

 

Składniki:

- 3 banany

- jajko

- 1 szklanka mąki

- 1/2 szklanki mleka

- 1 cukier waniliowy

- szczypta cynamonu

- olej do smażenia

- cukier puder do posypania

 

Mleko, jajko, mąkę, cukier waniliowy i cynamon zmiksować razem, lub dokładnie wymieszać. Banany obrać, pokroić na małe kawałki. W rondelku rozgrzać olej. Kawałki bananów maczać w cieście, smażyć na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

piątek, 07 października 2011


  Nie wiem jak u was, ale u mnie dzisiaj taki paskudny, ciemny, deszczowy dzień, chyba przyszła już jesień w wersji, której nie znoszę. Ale nic to, zapobiegawczo, zanim złapie mnie jesienna chanderka dawka czekoladowo - bananowych polepszaczy nastroju, mocno czekoladowe, wilgotne i aromatyczne ciasto z serowym kremem.

Zainspirował mnie ten przepis, podaję z moimi zmianami.

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 2 łyżki kakao

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1 i 1/2 łyżeczki sody

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 jajka

- 3 banany

- 230 g ciemnej czekolady

- 1/2 szklanki wody

- 1/2 szklanki oliwy

- 1/2 szklanki mleka

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Składniki na krem:

- 300g sera białego mielonego

- 200 g śmietanki kremówki

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 

 

Suche składniki: mąkę kakao, cukier, sodę, sól, wsypać do miski i wymieszać razem.

W drugiej misce połączyć: czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną, jajka, wodę, mleko, olej, wanilię i rozgniecione na papkę banany.

Mokre składniki wlać do miski z suchymi i wymieszać do połączenia, nie za długo.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( 25x25 cm ) i piec ok 40 - 45 min w 180 st. C

Śmietanę kremówkę ubić. Ser zmiksować z cukrem pudrem i wanilią, połączyć z ubitą śmietaną. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody, rozpuścić, gdy przestygnie połączyć z masą.

Ostudzone ciasto przekroić na pół ( ponieważ użyłam mniejszej blaszki przekroiłam na 3 części ) i przełożyć kremem serowym.

 

 

 

Smacznego.

 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail