środa, 31 października 2012

 

 

 Bardzo znane i lubiane ciasto bez pieczenia, słodkie i kaloryczne, ale pyszne połączenie smaków sprawia, że i tak nie sposób mu się oprzeć. Przepis dostałam kiedyś od znajomej i swego czasu towarzyszyło mi na wszystkich większych uroczystościach rodzinnych, jeżeli jest jeszcze ktoś, kto nie robił 3 BITA, to polecam, jest pyszny, prosty i ładnie się prezentuje.

 

Składniki:

- ok 450 g  herbatników

- 1 puszka kajmaku (masy krówkowej )

- 2 budynie śmietankowe ( bez cukru )

- 2 łyżki cukru

- 2 szklanki mleka

- 3/4 kostki masła

- 500 g śmietany kremówki

- 2 śmietan - fixy

- 2 łyżki cukru pudru

- gorzka starta czekolada do posypania

1,5 szklanki mleka zagotować, w pozostałym mleku rozrobić budynie wraz z 2 łyżkami cukru, wlać na gotujące się mleko, mieszając gotować do zgęstnienia, przestudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.

W blaszce ( u mnie 24x24 cm ) ułożyć na dnie ( można wyłożyć papierem do pieczenia ) pierwszą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę krówkową, by łatwiej dała się rozsmarować można wcześniej ogrzać puszkę w ciepłej wodzie, lub zmiksować krówkę z niewielką ilością masła ( 50 g ). Przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć krem budyniowy i przykryć ostatnią, trzecią warstwą herbatników. Na nie z kolei wyłożyć śmietanę kremówkę, ubitą z cukrem pudrem i śmietan - fixami. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić. Ciasto jest najlepsze, kiedy herbatniki nasiąkną masami i skruszeją.

 

 

Smacznego.

piątek, 26 października 2012

 

Pasiasty sernik, który swoim wyglądem przypomina tradycyjne ciasto ucierane -  zebrę.

Niestety miałam tylko 500 g sera, więc robiłam z połowy porcji i sernik wyszedł zbyt niski, ale podaję oryginalne proporcje.

 

Źródło: sernik zebra

 

Składniki:

- 1 kg sera zmielonego

- 6 jaj

- 200 g cukru pudru

- 150 g masła lub margaryny

- 1 opakowanie cukru wanilinowego

- 2 budynie waniliowe

- 1 tabliczka białej czekolady

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka kakao

- szczypta soli

- cukier puder do posypania ciasta

 

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, ucierając wlewać cienkim strumyczkiem stopione i przestudzone masło. Następnie dodawać stopniowo ser i proszek budyniowy.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.

Obydwie czekolady stopić oddzielnie w kąpieli wodnej.

Masę serową podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać białą czekoladę i łyżkę mąki ziemniaczanej, a do drugiej gorzką czekoladę i kakao, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na środek tortownicy nakładać na zmianę jasne i ciemne ciasto, po 2 łyżki, aż do wyczerpania ciasta.

Piec w 170 st. C około 1,5 godziny. Zimny posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

17:10, martex.82 , serniki
Link Komentarze (9) »
wtorek, 23 października 2012

 

 

 Tradycyjny, domowy, puszysty i leciutki, nieco przypominający ptasie mleczko, niezbyt słodki, nie opada... i mogłabym tak dalej wychwalać, bo sernik posmakował mi bardzo, zaliczam go do ulubionych i z pewnością na stałe zagości na moim stole.

 

Źródło: Aromat Kuchni

 

Składniki na spód:

- 4,5 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 150 g masła

- 2 żółtka

- 1,5 szklanki mąki

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić 30 min w lodówce. wyłożyć do blaszki ( 25x40 cm lub trochę mniejszej ) wyłożonej papierem do pieczenia ( wyłożyć tylko spód, boki nie ), podpiec 15 minut w 200 st. C.

 

Składniki na masę serową:

- 900 g sera zmielonego

- 10 żółtek

- 10 łyżek cukru pudru

- 10 łyżek mąki pszennej

- 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej

- 100 g płynnego masła

- 450 ml mleka

- 12 białek

- 1/2 szklanki cukru

Ser utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, dodawać stopione masło, obydwie mąki i mleko.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubite białka połączyć z masą serową, całość wylać na podpieczony spód.

Piec 5 minut w 220 st. C, otworzyć piekarnik, oddzielić nożem brzegi od blachy. Piec 30 minut w 180 st. C., następnie otworzyć piekarnik na 15 minut ( lub odstawić ciasto ) i znów piec 15 minut w 180 st. C. Wystudzić, zimny posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

 

Smacznego.

04:04, martex.82 , serniki
Link Komentarze (15) »
piątek, 19 października 2012

 

 Cudowna klasyka, ciasto drożdżowe, z ostatnimi węgierkami i obowiązkową kruszonką. Ciasto pięknie wyrasta, jest mięciutkie i puszyste, teraz z węgierkami, a poza śliwkowym sezonem można wykorzystać inne owoce.

 

Źródło: Co Do Gara

 

Składniki:

- 600 g mąki pszennej

- 1 szklanka ciepłego mleka

- 50 g świeżych drożdży

- 3/4 szklanki cukru

- 5 jaj

- 1/4 kostki margaryny

- 5 łyżek kwaśnej śmietany

- szczypta soli

- cynamon

- śliwki węgierki

 

Składniki na kruszonkę:

- 50 g cukru

- 50 g masła lub margaryny

- 50 g mąki

 

Mąkę przesiać do miski. Zrobić zagłębienie, do którego wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka oraz dodać szczyptę soli i 2 łyżki cukru. Zagarniając trochę mąki, mieszając rozpuścić drożdże do konsystencji kwaśnej śmietany. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Następnie do miski dodać żółtka, roztopioną, ciepłą ( nie gorącą ) margarynę i śmietanę ( wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ), wszystko razem intensywnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały po odjęciu 2 łyżek cukier. Ubite białka dodać do ciasta i wszystko dokładnie zagnieść, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, zagniatając można dolewać z pozostałej 1/2 szklanki mleka, tyle ile będzie potrzeba.

Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać połówki śliwek, posypać je cynamonem. Całość posypać kruszonką ( wszystkie składniki kruszonki zagnieść w palcach, schłodzić ) i piec 25 - 30 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

niedziela, 14 października 2012

 

 

Są takie dni, kiedy wydaje się, że wszystko sprzysięgło się przeciwko nam, kiedy nawet sprawdzony od lat przepis na biszkopt, który można robić z zamkniętymi oczami, płata figla. Ja tak właśnie miałam, ale nie ma tego złego. Przynajmniej miałam okazję zrobić pierwszą, własną bajaderkę, ciasto, które bardzo lubię, a któremu w wersji kupowanej bardzo nie ufam, ( krążą legendy, czegóż to w nim nie ma ).

Domowa wersja jest o wiele lepsza, pewna, bo wiem co się w niej znalazło, zaspokaja czekoladowy głód na długo i sprawia, że zaczynam wierzyć, że nawet porażkę ( nie tylko tę kulinarną ) można zamienić w sukces.

 

Źródło: bajaderka

 

Składniki:

- 900 g blatów biszkoptowych

- 1/2 szklanki mleka

- 1/2 szklanki cukru

-1/2 szklanki rodzynek

- 200 g dowolnego dżemu lub konfitury

- 125 g masła

- olejek rumowy

- 4 łyżki Nutelli

- 3 łyżki kakao

- 1 gotowy blat biszkoptowy lub herbatniki do wyłożenia blaszki

 

Blaty biszkoptowe rozdrobnić. Zagotować mleko, dodając cukier, masło, kakao, mieszając do połączenia składników. Przestudzić i dodać wraz z dżemem, Nutellą, olejkiem rumowym i rodzynkami do pokruszonego biszkoptu, ( w wersji dla dorosłych można dodać trochę wódki lub innego alkoholu, ja wlałam trochę cytrynówki). Wyrobić na jednolitą masę.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią, ułożyć herbatniki, następnie wyłożyć masę i wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce. Można polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

 

 

Smacznego.

środa, 10 października 2012

 

 

 Wprawdzie nie mam bzika na punkcie Nesquika, ale ciasto z jego udziałem naprawdę bardzo mi smakowało. 4 kruchutkie blaty, przełożone kakaowym kremem, biszkopt i polewa z białej czekolady, smacznie się uzupełniają. Najlepsze 2 dnia, kiedy kruche ciasto zmięknie i całość wprost rozpływa się w ustach.

 

 Źródło: Nesquick

 

Składniki na 4 kruche placki:

- 300 g mąki pszennej

- 3 łyżki kakao Nesquick

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 150 g masła

- 2 jaja

- 50 g cukru pudru

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, schłodzić około 30 minut. Podzielić na 4 równe części. Każdą bardzo cieniutko rozwałkować, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść do blaszki ( 30x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec oddzielnie każdy blat, w 180 st. C 10 - 15 minut.

 

Składniki na biały biszkopt:

- 4 białka

- 4 łyżki mąki pszennej

- 4 łyżki cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki oleju

Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, delikatnie wymieszać. Piec około 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na krem:

- 4 żółtka

- 4 szklanki mleka

- 1 budyń śmietankowy

- 4 łyżki kakao Nesquick

- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

- 150 g masła

- 4 łyżki cukru pudru

3 szklanki mleka zagotować, w pozostałej szklance rozpuścić budyń, kakao, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, mieszając, zagotować do zgęstnienia, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać zimny budyń.

 

Polewa:

- 200 g białej czekolady

- 50 g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać.

 

 Przełożenie ciasta:

 ciasto - krem - ciasto - krem - biszkopt biały - krem - ciasto - krem - ciasto - polewa

 

 

 

Smacznego.

środa, 03 października 2012

 

 Ciasto - efekt przeglądu lodówki i kuchennych szafek, powstałe, by mieć coś do kawy dla miłego gościa.

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jaja

- 2 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 3 łyżki cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, połączyć, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut.

 

Składniki na masę brzoskwiniową:

- 1 puszka brzoskwiń wraz z zalewą

- 1 galaretka brzoskwiniowa

- 100 g masła

- 1 budyń śmietankowy

- 2 łyżki cukru

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Odlać około 1/2 szklanki zalewy i rozrobić w niej proszek budyniowy z cukrem. Resztę zalewy zagotować z masłem, wsypać galaretkę, rozpuścić mieszając ( można dolać 1/2 szklanki wody jeśli zalewy jest mało ). Do gotującej się zalewy wlać rozmieszany budyń, zagotować. Dodać brzoskwinie, wymieszać. Przestudzić, wylać na biszkopt, ( masa początkowo jest dosyć rzadka, ale dzięki galaretce zastygnie ).

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany kremówki

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 płaskie łyżeczki żelatyny

 Śmietanę ubić z pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną, wyłożyć na masę brzoskwiniową. Można posypać startą czekoladą.

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail