wtorek, 29 października 2013

 

Mój pierwszy sernik dyniowy. Kusił mnie od dawna, ale trochę się go obawiałam. Próbowałam już dodatku dyni w wypiekach i w drożdżowym, bułeczkach, czy rogalikach  sprawdziła się świetnie, więc w tym roku musiałam w końcu zmierzyć się z sernikiem.

Smak dyni zbytnio nie dominuje, sernik wyszedł dosyć konkretny, wilgotny i aromatyczny od cynamonu i imbiru, taki jesienny, również w kolorystyce ( chociaż nie tak pomarańczowy jak bym chciała, ale zależy to chyba od odmiany dyni ).

 

 

 

Składniki na spód:

- 30 g mąki pszennej

- 1 jajko

- 25 g brązowego cukru trzcinowego

- 40 g masła

- 40 g gorzkiej czekolady

Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić, do masy czekoladowej dodać cukier, jajko i mąkę, zmiksować.

Ciasto wylać do tortownicy ( 18 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec około 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę serową ( inspiracja ):

- 1 szklanka puree z dyni

- 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%

- 500 g sera zmielonego

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki cukru trzcinowego

- 3 jaja

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1/2 łyżeczki imbiru

- 1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem do połączenia składników. Masę wylać na podpieczony spód.

Piec około 90 minut w 170 st. C. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce.

 

Dodatkowo:

- 2 łyżki masy krówkowej

- bita śmietana do dekoracji

- starta gorzka czekolada do posypania

Wystudzony sernik posmarować na wierzchu masą krówkową, posypać startą czekoladą i udekorować bitą śmietaną.

 

 

Smacznego.

11:54, martex.82 , serniki
Link Komentarze (8) »
sobota, 26 października 2013

 

Zapraszam na sernik przywodzący na myśl popularny batonik, łączący w sobie smaki kajmaku, czekolady i orzeszków ziemnych.

 

 

Inspiracja: sernik

 

Składniki na spód:

- 3/4 szklanki mąki

- 1 jajko

- 1 łyżeczka śmietany 18%

- 30 g masła

- 2 łyżki cukru pudru

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć dno tortownicy ( 18 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 2 jaja

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

- 1 cukier waniliowy

- 1/4 szklanki oleju

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1/2 szklanki mleka

- 190 g masy kajmakowej ( krówkowej )

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, do połączenia. Masę serową wylać na podpieczony spód.

Piec około 80 minut w 170 st. C. Wierzch ma być ścięty, by się zbytnio nie przypiekł można przykryć folią aluminiową. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

 

Składniki na polewę kajmakową:

- 2 łyżki masy kajmakowej

- 1 łyżka mleka

- 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

- orzeszki ziemne ( mogą być solone )

Składniki polewy podgrzać, rozsmarować na wystudzonym serniku. Posypać podprażonymi, posiekanymi, orzeszkami.

 

Składniki polewę czekoladową:

- 6 kostek mlecznej czekolady

- 1 łyżka mleka

- 1 łyżeczka masła

Składniki polewy podgrzać. Jeszcze ciepłą polewą zrobić na serniku esy - floresy. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

06:45, martex.82 , serniki
Link Komentarze (17) »
wtorek, 22 października 2013

 

Szybka propozycja na coś słodkiego do kawy, nawet w sytuacji, gdy nie mamy w domu jajek. Pyszne, chrupiące, maślane, bardzo proste ciasteczka, z kilku podstawowych składników, przypominające trochę ciasto francuskie, od świeżych, jeszcze ciepłych krążków wprost nie można się oderwać.

 

Źródło: śmietankowe krążki

 

Składniki:

- 250 g masła

- 250 g mąki

- 4 płaskie łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

- 3 - 4 łyżki cukru kryształu do posypania

- 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych

 

Z mąki masła i śmietany zagnieść jednolite ciasto, schłodzić w lodówce, by lepiej się wałkowało.

Do miseczki wsypać cukier i pokruszone płatki migdałowe.

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać kółka ( średnica około 4 cm ), a następnie w każdym kółeczku wyciąć dziurkę o średnicy około 1 cm.

Każdy krążek zanurzać z jednej strony w cukrze i układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 st. C, około 12 - 15 minut, do zrumienienia krążków.

 

 

Smacznego.

piątek, 18 października 2013

 

Jesienne orzechy i jabłka oraz zamrożone wspomnienie lata w postaci czerwonych porzeczek, to wszystko składa się na kolorowe, warstwowe ciasto o oryginalnej nazwie KRASNE LICA, pochodzące ze zbiorów siostry Anastazji. Jak większość jej ciast jest dosyć pracochłonne, choć niezbyt skomplikowane, no i podzielne, bo z podanych proporcji wyjdzie nam duża blacha ciasta. 

 

Źródło: " 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji "

 

Składniki na ciasto porzeczkowe:

- 200 g margaryny

- 200 g cukru pudru

- 200 g mąki

- 8 żółtek

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 500 g czerwonych porzeczek ( mogą być mrożone )

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, nadal ucierając dodawać po żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Ciasto wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch równomiernie rozłożyć porzeczki. Przygotować ciasto orzechowe.

 

Składniki na ciasto orzechowe:

- 8 białek

- 1/2 szklanki cukru

- 200 g mielonych orzechów włoskich

- 1 łyżka bułki tartej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć. Ciasto orzechowe wylać na porzeczki, wyrównać. Piec w 180 st. C około 50 minut ( do suchego patyczka ).

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, takich samych rozmiarów w jakiej piekło się poprzednie ciasto. Piec około 25 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 1 łyżka masła

- 1 galaretka pomarańczowa

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć chwilę na maśle. Pod koniec wsypać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Przestudzić. Wyłożyć na ciasto porzeczkowo - orzechowe, przykryć biszkoptem. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 14 października 2013

 

Sernik, a w zasadzie serniczek, nieduży, bo pieczony w tortownicy o średnicy 18 cm, z fioletowym paseczkiem jagodowego dżemu, kremową masą serową i kokosową bezą.

 

Inspiracja: sernik + moje zmiany

 

Składniki na spód:

- 100 g mąki

- 50 g masła lub margaryny

- 2 łyżki cukru pudru

- 4 łyżki dżemu jagodowego ( najlepiej domowej roboty, lub powideł )

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim dno tortownicy ( 18 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć dżem jagodowy, wyrównać łyżką. Podpiec 10 minut w 200 st. C.

 

Składniki na masę serową:

- 350 g sera zmielonego

- 100 g śmietany 18%

- 1/2 szklanki cukru

- 1 jajo

- 2 żółtka

- skórka otarta z 1/2 cytryny

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem, do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód i piec około 30 minut w 160 st. C. Wierzch nie powinien się zrumienić.

 

Składniki na bezę:

- 2 białka

- szczypta soli

- 50 g cukru

- 50 g wiórek kokosowych

Pod koniec pieczenia sernika przygotować bezę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać wiórki kokosowe, połączyć.

Sernik wyjąć z piekarnika, równomiernie rozłożyć bezę i ponownie piec w 140 st C, przez około 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

12:55, martex.82 , serniki
Link Komentarze (8) »
niedziela, 06 października 2013

 

 Były już śliwki, były jabłka, przyszła pora na kolejne jesienne owoce - gruszki.

 

Inspiracja: kruche z gruszkami...

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 4 żółtka

- 250 g masła lub margaryny

- 2/3 szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3. Mniejszą część zamrozić, większą schłodzić w lodówce.

Większą część ciasta rozwałkować i umieścić w formie ( o boku 25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec przez 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na warstwę gruszkową:

- 4 gruszki

- 1/4 szklanki wody

- 1 łyżeczka cukru

- sok z 1/2 cytryny

- 1 łyżeczka ekstraktu z waniliii

- 100 g czekolady ( gorzka )

- 1 łyżka budyniu waniliowego

Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę i poddusić z wodą i cukrem, na koniec dodać rozrobiony w odrobinie wody budyń i ekstrakt waniliowy. Masę odrobinę przestudzić i dodać posiekaną w kosteczkę czekoladę, wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.

 

Składniki na piankę:

- 4 białka

- 1 szklanka cukru pudru

- 1,5 opakowania budyniu waniliowego

- 1/3 szklanki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Miksując dodać proszek budyniowy i na koniec wlewać cienką strużką, cały czas miksując olej.

Piankę wyłożyć na masę gruszkową. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.

Piec około 40 minut w 180 st. C. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

czwartek, 03 października 2013

 

Jesień - czas, kiedy szarlotki i jabłeczniki smakują mi najlepiej. W przypadku tego ciasta, jabłkom towarzyszy kakaowy spód i delikatna, czekoladowa, budyniowa pianka.

 

 Inspiracja: jabłecznik

 

 Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki mąki

- 125 g masła lub margaryny

- 2 czubate łyżeczki kakao

- 4 żółtka

- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 czubate łyżki cukru

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ciastem wyłożyć spód i boki formy, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka pokruszonych herbatników

Jabłka obrać, pokroić i zesmażyć, dodając łyżkę cukru ( lub więcej, w zależności od kwaśności jabłek ).

Na podpieczony spód wysypać pokruszone herbatniki, wyłożyć podsmażone jabłka.

 

Składniki na czekoladowa piankę:

- 4 białka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 opakowanie budyniu czekoladowego

- 1/3 szklanki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać proszek budyniowy, połączyć, na koniec wlać olej i miksować do połączenia składników.

Na jabłka wyłożyć czekoladowa pianę, wyrównać.

Piec około 35 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail