wtorek, 14 października 2014

 

Bardzo proste ciasto, z zawsze obecnych w domu składników, wymagające niewielkich nakładów pracy, czyli coś dla wyjątkowo zapracowanych, lub wyjątkowo...leniwych. Może stąd nazwa próżniak. Przepis od wujka Bogdana.

 

Składniki:

- 5 jabłek

- 1 szklanka cukru

- 2 szklanki mąki

- 3 jajka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 3 łyżki oleju

- 3 łyżki dowolnego dżemu ( u mnie powidła śliwkowe )

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, wymieszać, odstawić na około 15 minut. Pozostałe składniki umieścić razem w misce, wymieszać łyżką do połączenia ( nie ma potrzeby używania miksera ). Na koniec dodać pokrojone jabłka, połączyć.

Ciasto wylać do blaszki ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 06 października 2014

 

 Pierwsza szarlotka tej jesieni. Dużo jabłek i kruchutkie, maślane ciasto, polecam.

 

Źródło: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 450 g mąki

- 300 g miękkiego masła

- 150 g cukru pudru

- 3 żółtka

- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną, dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Następnie ciasto podzielić na 2 części, z jednej odjąć 100 g ciasta i dodać do drugiej.

Większą częścią wylepić dno formy ( 33x22 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec 10 - 15 minut w 200 st C.

 

Składniki na nadzienie:

- 1,5 - 2 kg kwaskowych jabłek

- kilka łyżek cukru do smaku

- 2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżki bułki tartej

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć sok. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta, piec około 30 minut w 170 st. C. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail