czwartek, 29 października 2015

 

Znacie ciasto jabłkowo - orzechowe o nazwie "Niebo" lub " Niebo w gębie"( jeśli nie, piekłam je już kiedyś jest tutaj )? Tym ciastem inspirowałam się piekąc ten sernik. Zawiera on w sobie podobne warstwy: kruchy spód, warstwę jabłkową i masę orzechową, a dodatkowo masę serową z serka mascarpone.

 

Składniki na spód:

- 120 g zmielonych biszkoptów

- 50 g masła

Masło rozpuścić, połączyć ze zmielonymi biszkoptami. Masą ciasteczkową wylepić spód małej tortownicy ( około 20 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić.

 

Składniki na warstwę serową:

- 250 g serka mascarpone

- 100 g śmietany 18 %

- 2 jajka

- 1/3 szklanki cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko do połączenia składników. Wylać na ciasteczkowy spód, piec około 40 minut w 170 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- 4 jabłka

- 1/2 opakowania galaretki cytrynowej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, poddusić w rondelku, na koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać, jeszcze chwilę podsmażyć. przestudzić. Przełożyć do tortownicy, na warstwę serową, pozostawić do stężenia.

 

Składniki na masę orzechową:

- 100g zmielonych orzechów włoskich

- 1/3 szklanki cukru

- 1/2 szklanki śmietany 30%

- 100 g masła

Cukier ze śmietanką zagotować w rondelku, następnie dodać zmielone orzechy, mieszając pogotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Masło utrzeć, cały czas miksując, dodawać po łyżce zimną masę orzechową.

Masę wyłożyć na warstwę jabłkową, wyrównać. Można posypać startą czekoladą lub pokruszonymi biszkoptami. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

17:44, martex.82 , serniki
Link Komentarze (4) »
niedziela, 18 października 2015

 

Krówka, czyli ciasto, na które składa się: biszkopt o lekko karmelowym posmaku, delikatna masa śmietanowa, kajmak i orzechy.

 

Źródło: krówka

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jaja

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mąki

- 1 budyń o smaku toffi

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżki kakao

- szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 23x23 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Można dowolnie nasączyć biszkopt.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 500 ml śmietany kremówki 30 - 36%

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

 

Dodatkowo:

- 1/2 puszki masy krówkowej ( u mnie orzechowa )

- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

 

Jeden blat biszkopta ułożyć w blaszce, wyłożyć na niego masę śmietanową, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

środa, 14 października 2015

 

 Torcik, powstały by wykorzystać zielone galaretki o różnych smakach, zalegające szufladę.

 

Składniki na biszkopt:

- 2 jajka

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do małej tortownicy (18 - 20 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180  st. C około 15 minut. Wystudzić.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- 3 jabłka

- 1 galaretka agrestowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, ( można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały), połączyć z galaretką. Gdy zacznie tężeć galaretkę z jabłkami wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do zastygnięcia.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany 30%

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

- 2 zielone galaretki ( o smaku limonki i trawy cytrynowej oraz Mojito )

Dodatkowo:

- ok 3 kostki białej czekolady

Galaretki rozpuścić każdą w 1 szklance gorącej wody, gdy zastygną, pokroić w kosteczkę.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do ubitej śmietany. Na koniec do masy śmietanowej dodać pokrojone galaretki, ( troszkę można pozostawić do dekoracji ) połączyć. Masę wyłożyć na warstwę jabłkową, wyrównać.

Wierzch można udekorować pozostawionymi galaretkami i startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

04:09, martex.82 , torty
Link Komentarze (4) »
środa, 07 października 2015

 

Źródło: ciasto kruche

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 jaja

- 200 g masła

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, schłodzić około 30 minut w lodówce.

 

Składniki na nadzienie:

- 1 kg węgierek

- 1 szklanka cukru

- 1 budyń waniliowy ( bez cukru )

Śliwki pozbawić pestek i przesmażyć w rondelku wraz z cukrem przez około 20 minut.

Proszek budyniowy rozprowadzić w 1/3 szklanki wody, dodać do śliwek, mieszając pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Jedną część ciasta rozwałkować i umieścić w blaszce ( 23x23 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę śliwkową, przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta.

Piec 40 - 50 minut w 180 st. C. wystudzić, posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

wtorek, 06 października 2015

 

Szukając przepisów zawierających szpinak ( jak wiadomo, ma dużo żelaza, a tego mi ostatnimi czasy brakuje ), natknęłam się na to niebanalnie wyglądające, zielone ciasto, o oryginalnej nazwie. Nie mogłam go więc nie wypróbować. Smak szpinaku nie jest specjalnie wyczuwalny, a z dodatkiem lekkiej masy śmietanowej ciasto smakuje bardzo dobrze. Świetny sposób na "oswajanie" szpinaku.

 

Źródło: leśny mech

 

Składniki na ciasto:

- 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku

- 3 jajka

- 1 i 1/3 szklanki cukru

- 1 i 1/3 szklanki oleju

- 2 szklanki mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec miksowania małym strumieniem wlać olej. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać szpinak, połączyć.

Ciasto wylać do tortownicy ( 24 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godz w 180 st. C do tzw suchego patyczka. Wystudzić. Ściąć około 1/3 ciasta, rozkruszyć je palcami i odstawić.

 

Składniki na masę śmietanową;

- 300 ml śmietany kremówki

- 1,5 łyżeczki żelatyny

- 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

- owoc granatu

Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

Masę wyłożyć na wierzch i boki ciasta. Wierzch i boki obsypać pozostawionymi okruszkami ciasta. Schłodzić w lodówce, udekorować ziarenkami granatu.

 

Smacznego.

04:07, martex.82 , inne
Link Komentarze (2) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail