wtorek, 18 października 2016

 

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 łyżka kakao

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Ciasto wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany 30%

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

- 1 puszka ananasów

Dodatkowo:

- galaretka cytrynowa

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Ananasy osączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę.

Do masy śmietanowej dodać startą na tarce czekoladę i połowę pokrojonych ananasów. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, schłodzić w lodówce do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklance gorącej wody, wystudzić.

Pozostałe ananasy ułożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką, pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail