środa, 14 października 2015

 

 Torcik, powstały by wykorzystać zielone galaretki o różnych smakach, zalegające szufladę.

 

Składniki na biszkopt:

- 2 jajka

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do małej tortownicy (18 - 20 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180  st. C około 15 minut. Wystudzić.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- 3 jabłka

- 1 galaretka agrestowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, ( można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały), połączyć z galaretką. Gdy zacznie tężeć galaretkę z jabłkami wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do zastygnięcia.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany 30%

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

- 2 zielone galaretki ( o smaku limonki i trawy cytrynowej oraz Mojito )

Dodatkowo:

- ok 3 kostki białej czekolady

Galaretki rozpuścić każdą w 1 szklance gorącej wody, gdy zastygną, pokroić w kosteczkę.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do ubitej śmietany. Na koniec do masy śmietanowej dodać pokrojone galaretki, ( troszkę można pozostawić do dekoracji ) połączyć. Masę wyłożyć na warstwę jabłkową, wyrównać.

Wierzch można udekorować pozostawionymi galaretkami i startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

04:09, martex.82 , torty
Link Komentarze (4) »
środa, 07 października 2015

 

Źródło: ciasto kruche

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 jaja

- 200 g masła

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, schłodzić około 30 minut w lodówce.

 

Składniki na nadzienie:

- 1 kg węgierek

- 1 szklanka cukru

- 1 budyń waniliowy ( bez cukru )

Śliwki pozbawić pestek i przesmażyć w rondelku wraz z cukrem przez około 20 minut.

Proszek budyniowy rozprowadzić w 1/3 szklanki wody, dodać do śliwek, mieszając pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Jedną część ciasta rozwałkować i umieścić w blaszce ( 23x23 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę śliwkową, przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta.

Piec 40 - 50 minut w 180 st. C. wystudzić, posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

wtorek, 06 października 2015

 

Szukając przepisów zawierających szpinak ( jak wiadomo, ma dużo żelaza, a tego mi ostatnimi czasy brakuje ), natknęłam się na to niebanalnie wyglądające, zielone ciasto, o oryginalnej nazwie. Nie mogłam go więc nie wypróbować. Smak szpinaku nie jest specjalnie wyczuwalny, a z dodatkiem lekkiej masy śmietanowej ciasto smakuje bardzo dobrze. Świetny sposób na "oswajanie" szpinaku.

 

Źródło: leśny mech

 

Składniki na ciasto:

- 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku

- 3 jajka

- 1 i 1/3 szklanki cukru

- 1 i 1/3 szklanki oleju

- 2 szklanki mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec miksowania małym strumieniem wlać olej. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać szpinak, połączyć.

Ciasto wylać do tortownicy ( 24 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godz w 180 st. C do tzw suchego patyczka. Wystudzić. Ściąć około 1/3 ciasta, rozkruszyć je palcami i odstawić.

 

Składniki na masę śmietanową;

- 300 ml śmietany kremówki

- 1,5 łyżeczki żelatyny

- 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

- owoc granatu

Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

Masę wyłożyć na wierzch i boki ciasta. Wierzch i boki obsypać pozostawionymi okruszkami ciasta. Schłodzić w lodówce, udekorować ziarenkami granatu.

 

Smacznego.

04:07, martex.82 , inne
Link Komentarze (2) »
sobota, 26 września 2015

 

Ponownie wypiek z udziałem serka mascarpone, tym razem jest on w składzie pianki, do tego cynamonowe jabłuszka, i maślana kruszonka.

 

 Źródło: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 125 g masła

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 3 żółtka

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce ok 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki ( 20x40 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Składniki na nadzienie:

- 10 średnich jabłek

- 3 łyżki bułki tartej

- 6 łyżek cukru

- 1 łyżka cynamonu

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Jabłka obrać, pokroić ( u mnie drobna kosteczka ), wymieszać z cukrami, bułką i cynamonem. Wyłożyć na ciasto.

 

Składniki na piankę:

- 250 g serka mascarpone

- 3 białka

- 1 budyń śmietankowy

- 1 szklanka cukru pudru

 Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać serek mascarpone i proszek budyniowy, zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. Wyłożyć na jabłka.

 

Składniki na kruszonkę:

- 1,5 szklanki mąki

- 125 g masła

- 1 szklanka cukru pudru

 Wszystkie składniki kruszonki połączyć palcami. wysypać na wierzch ciasta.

Piec w 180 st C około 50 minut. 

Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

wtorek, 22 września 2015

 

 

Bardzo dobre, krucho - drożdżowe rogaliki, smaczne również drugiego dnia, być może za sprawą dodatku do ciasta serka mascarpone.

 

 Źródło:rogaliki

 

Składniki:

- 750 g mąki + 2 łyżki

- 300 g masła

- 100 ml mleka

- 60 g cukru

- 40 g świeżych drożdży

- 3 jajka

- 3 pełne łyżki serka mascarpone

- szczypta soli

- dowolne nadzienie np tak jak u mnie krem czekoladowo - orzechowy typu "nutella"

 Drożdże wkruszyć do miski, dodać 2 łyżki mąki, cukier oraz ciepłe mleko, odstawić na 10 minut do podrośnięcia.

 Po tym czasie dodać mąkę, szczyptę soli, jajka, masło i serek mascarpone, wyrobić gładkie ciasto ( może być lekko klejące ), odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Następnie ciasto podzielić na 6 równych części, rozwałkować każdą na okrąg, a każdy okrąg pociąć na 8 trójkątów.

Przy podstawie każdego trójkąta nakładać nadzienie i skręcać rogaliki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 170 st. C. Przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego.

05:32, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (2) »
sobota, 12 września 2015

 

Inspiracja: ślimak

 

Składniki na ciasto:

- 400 g mąki

- 100 g masła

- 150 ml mleka

- 60 g cukru

- 20 g świeżych drożdży

- szczypta soli

- 1 jajko

- 1 żółtko

Dodatkowo

- ok 500 g śliwek

- ok 1/2 puszki masy makowej

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z cukrem i solą, odstawić na 5 minut.

Następnie dodać mąkę, jajko, żółtko i roztopione, schłodzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie, ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40cm, pokroić wzdłuż na 3 pasy, nakładać na nie masę makową i zwijać je w rulony.

Rulony makowe układać spiralnie w tortownicy ( 24 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy, by poukładać w nich wypestkowane śliwki. Odstawić do podrośnięcia.

Piec w 180 st. C około 45 minut.

 

 

Smacznego.

niedziela, 02 sierpnia 2015

 

Źródło: ciasto drożdżowe

 

Składniki na ciasto:

- 50 g świeżych drożdży

- 1/2 szklanki cukru

- 2 jajka

- 1/2 szklanki oleju

- 1/3 szklanki mleka

- 2 szklanki mąki

- szczypta soli

- około 2 szklanek borówki amerykańskiej

 

Składniki na kruszonkę:

- 1/4 kostki masła

- 1/2 szklanki mąki

- 1/4 szklanki cukru

 

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem palcami.

Do dużej miski wkruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno rozkłócone jajka, olej i mleko. Następnie wsypać mąkę ze szczyptą soli. Nie mieszać, tylko przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Po tym czasie składniki przemieszać dokładnie łyżką na gładkie ciasto. Wylać do blaszki ( 24x24 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać borówki, posypać kruszonką.

Piec 40 - 45 minut w 190 st. C.

 

Smacznego.

środa, 29 lipca 2015

 

Kolorowy z nazwy, choć w zasadzie czarno biały sernik, puszysty i bardzo smaczny.

 

Źródło:  " Wielka księga ciast siostry Anastazji "

 

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki

- 250 g masła

- 16 g cukru waniliowego

- 200 g cukru pudru

- 8 żółtek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

- 3 łyżeczki kakao

Z podanych składników ( oprócz kakao ) zagnieść ciasto, podzielić na trzy równe części. Jedną część zagnieść z kakao. Wszystkie części pozawijać w folię i włożyć do zamrażarki na około 20 minut.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 200 g cukru pudru

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

- 8 białek

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki umieścić w misce i zmiksować krótko, do połączenia, następnie dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać.

Do formy ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć pierwszą część jasnego ciasta, wyłożyć połowę masy serowej, zetrzeć ciasto kakaowe, przykryć pozostałą masą serową i na wierzch zetrzeć drugą część jasnego ciasta. Piec w 180 st. C około 60 minut. wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

01:41, martex.82 , serniki
Link Komentarze (2) »
piątek, 10 lipca 2015

 

Nietypowo jak na tę porę roku, ciasto bez sezonowych owoców, za to z bakaliami.

 

 Inspiracja: keks

 

Składniki:

- 4 białka

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 1/3 szklanki oleju

- szczypta soli

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- kilka kropli aromatu rumowego

- ok 150 g dowolnych bakalii

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z olejem dodawać stopniowo do piany z białek, delikatnie połączyć. Na koniec dodać aromat i bakalie, wymieszać. Ciasto wylać do małej tortownicy, om średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( dno ). Piec około 45 minut w 180 st C.

 

Smacznego.

09:44, martex.82 , inne
Link Komentarze (4) »
piątek, 03 lipca 2015

 

Truskawkowa wariacja na temat popularnego ciasta 3 Bit. W tym przypadku, masę krówkową zastępuje masa truskawkowa.

 

Źródło: 3 bit

 

Składniki na masę budyniową:

- 500 ml mleka

- 1/3 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 żółtka

- 100 g masła

 

Dodatkowo:

- 0koło 25 sztuk herbatników

- 2 kostki gorzkiej czekolady

1/2 szklanki mleka rozrobić z mąkami i żółtkami. Resztę mleka z cukrami i masłem zagotować, wlać mieszankę jajeczną, mieszając pogotować do zgęstnienia.

Blaszkę ( 20x20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wylać jeszcze ciepły budyń, wyrównać, przykryć drugą warstwą herbatników. Schłodzić.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 300 g truskawek

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 łyżka cukru

Truskawki z cukrem zagotować w rondelku, rozdrobnić blenderem. Dodać sypką galaretkę i pogotować do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę zestawić z ognia, przestudzić, lekko tężejącą wylać na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą herbatników.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać, posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 45
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail