wtorek, 06 października 2015

 

Szukając przepisów zawierających szpinak ( jak wiadomo, ma dużo żelaza, a tego mi ostatnimi czasy brakuje ), natknęłam się na to niebanalnie wyglądające, zielone ciasto, o oryginalnej nazwie. Nie mogłam go więc nie wypróbować. Smak szpinaku nie jest specjalnie wyczuwalny, a z dodatkiem lekkiej masy śmietanowej ciasto smakuje bardzo dobrze. Świetny sposób na "oswajanie" szpinaku.

 

Źródło: leśny mech

 

Składniki na ciasto:

- 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku

- 3 jajka

- 1 i 1/3 szklanki cukru

- 1 i 1/3 szklanki oleju

- 2 szklanki mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec miksowania małym strumieniem wlać olej. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać szpinak, połączyć.

Ciasto wylać do tortownicy ( 24 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godz w 180 st. C do tzw suchego patyczka. Wystudzić. Ściąć około 1/3 ciasta, rozkruszyć je palcami i odstawić.

 

Składniki na masę śmietanową;

- 300 ml śmietany kremówki

- 1,5 łyżeczki żelatyny

- 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

- owoc granatu

Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

Masę wyłożyć na wierzch i boki ciasta. Wierzch i boki obsypać pozostawionymi okruszkami ciasta. Schłodzić w lodówce, udekorować ziarenkami granatu.

 

Smacznego.

04:07, martex.82 , inne
Link Komentarze (2) »
sobota, 26 września 2015

 

Ponownie wypiek z udziałem serka mascarpone, tym razem jest on w składzie pianki, do tego cynamonowe jabłuszka, i maślana kruszonka.

 

 Źródło: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 125 g masła

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 3 żółtka

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce ok 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki ( 20x40 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Składniki na nadzienie:

- 10 średnich jabłek

- 3 łyżki bułki tartej

- 6 łyżek cukru

- 1 łyżka cynamonu

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Jabłka obrać, pokroić ( u mnie drobna kosteczka ), wymieszać z cukrami, bułką i cynamonem. Wyłożyć na ciasto.

 

Składniki na piankę:

- 250 g serka mascarpone

- 3 białka

- 1 budyń śmietankowy

- 1 szklanka cukru pudru

 Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać serek mascarpone i proszek budyniowy, zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. Wyłożyć na jabłka.

 

Składniki na kruszonkę:

- 1,5 szklanki mąki

- 125 g masła

- 1 szklanka cukru pudru

 Wszystkie składniki kruszonki połączyć palcami. wysypać na wierzch ciasta.

Piec w 180 st C około 50 minut. 

Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

wtorek, 22 września 2015

 

 

Bardzo dobre, krucho - drożdżowe rogaliki, smaczne również drugiego dnia, być może za sprawą dodatku do ciasta serka mascarpone.

 

 Źródło:rogaliki

 

Składniki:

- 750 g mąki + 2 łyżki

- 300 g masła

- 100 ml mleka

- 60 g cukru

- 40 g świeżych drożdży

- 3 jajka

- 3 pełne łyżki serka mascarpone

- szczypta soli

- dowolne nadzienie np tak jak u mnie krem czekoladowo - orzechowy typu "nutella"

 Drożdże wkruszyć do miski, dodać 2 łyżki mąki, cukier oraz ciepłe mleko, odstawić na 10 minut do podrośnięcia.

 Po tym czasie dodać mąkę, szczyptę soli, jajka, masło i serek mascarpone, wyrobić gładkie ciasto ( może być lekko klejące ), odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Następnie ciasto podzielić na 6 równych części, rozwałkować każdą na okrąg, a każdy okrąg pociąć na 8 trójkątów.

Przy podstawie każdego trójkąta nakładać nadzienie i skręcać rogaliki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 170 st. C. Przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego.

05:32, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (2) »
sobota, 12 września 2015

 

Inspiracja: ślimak

 

Składniki na ciasto:

- 400 g mąki

- 100 g masła

- 150 ml mleka

- 60 g cukru

- 20 g świeżych drożdży

- szczypta soli

- 1 jajko

- 1 żółtko

Dodatkowo

- ok 500 g śliwek

- ok 1/2 puszki masy makowej

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z cukrem i solą, odstawić na 5 minut.

Następnie dodać mąkę, jajko, żółtko i roztopione, schłodzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie, ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40cm, pokroić wzdłuż na 3 pasy, nakładać na nie masę makową i zwijać je w rulony.

Rulony makowe układać spiralnie w tortownicy ( 24 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy, by poukładać w nich wypestkowane śliwki. Odstawić do podrośnięcia.

Piec w 180 st. C około 45 minut.

 

 

Smacznego.

niedziela, 02 sierpnia 2015

 

Źródło: ciasto drożdżowe

 

Składniki na ciasto:

- 50 g świeżych drożdży

- 1/2 szklanki cukru

- 2 jajka

- 1/2 szklanki oleju

- 1/3 szklanki mleka

- 2 szklanki mąki

- szczypta soli

- około 2 szklanek borówki amerykańskiej

 

Składniki na kruszonkę:

- 1/4 kostki masła

- 1/2 szklanki mąki

- 1/4 szklanki cukru

 

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem palcami.

Do dużej miski wkruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno rozkłócone jajka, olej i mleko. Następnie wsypać mąkę ze szczyptą soli. Nie mieszać, tylko przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Po tym czasie składniki przemieszać dokładnie łyżką na gładkie ciasto. Wylać do blaszki ( 24x24 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać borówki, posypać kruszonką.

Piec 40 - 45 minut w 190 st. C.

 

Smacznego.

środa, 29 lipca 2015

 

Kolorowy z nazwy, choć w zasadzie czarno biały sernik, puszysty i bardzo smaczny.

 

Źródło:  " Wielka księga ciast siostry Anastazji "

 

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki

- 250 g masła

- 16 g cukru waniliowego

- 200 g cukru pudru

- 8 żółtek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

- 3 łyżeczki kakao

Z podanych składników ( oprócz kakao ) zagnieść ciasto, podzielić na trzy równe części. Jedną część zagnieść z kakao. Wszystkie części pozawijać w folię i włożyć do zamrażarki na około 20 minut.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 200 g cukru pudru

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

- 8 białek

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki umieścić w misce i zmiksować krótko, do połączenia, następnie dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać.

Do formy ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć pierwszą część jasnego ciasta, wyłożyć połowę masy serowej, zetrzeć ciasto kakaowe, przykryć pozostałą masą serową i na wierzch zetrzeć drugą część jasnego ciasta. Piec w 180 st. C około 60 minut. wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

01:41, martex.82 , serniki
Link Komentarze (2) »
piątek, 10 lipca 2015

 

Nietypowo jak na tę porę roku, ciasto bez sezonowych owoców, za to z bakaliami.

 

 Inspiracja: keks

 

Składniki:

- 4 białka

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 1/3 szklanki oleju

- szczypta soli

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- kilka kropli aromatu rumowego

- ok 150 g dowolnych bakalii

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z olejem dodawać stopniowo do piany z białek, delikatnie połączyć. Na koniec dodać aromat i bakalie, wymieszać. Ciasto wylać do małej tortownicy, om średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( dno ). Piec około 45 minut w 180 st C.

 

Smacznego.

09:44, martex.82 , inne
Link Komentarze (4) »
piątek, 03 lipca 2015

 

Truskawkowa wariacja na temat popularnego ciasta 3 Bit. W tym przypadku, masę krówkową zastępuje masa truskawkowa.

 

Źródło: 3 bit

 

Składniki na masę budyniową:

- 500 ml mleka

- 1/3 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 żółtka

- 100 g masła

 

Dodatkowo:

- 0koło 25 sztuk herbatników

- 2 kostki gorzkiej czekolady

1/2 szklanki mleka rozrobić z mąkami i żółtkami. Resztę mleka z cukrami i masłem zagotować, wlać mieszankę jajeczną, mieszając pogotować do zgęstnienia.

Blaszkę ( 20x20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wylać jeszcze ciepły budyń, wyrównać, przykryć drugą warstwą herbatników. Schłodzić.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 300 g truskawek

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 łyżka cukru

Truskawki z cukrem zagotować w rondelku, rozdrobnić blenderem. Dodać sypką galaretkę i pogotować do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę zestawić z ognia, przestudzić, lekko tężejącą wylać na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą herbatników.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać, posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

wtorek, 30 czerwca 2015

 

Pyszne, domowe precle, chociaż u mnie trochę przerośnięte i przypominające bardziej zakręcone bułeczki.

 Źródło : precle

 

Składniki:

- 1,5 szklanki letniej wody

- 1 łyżka cukru

- 2 łyżeczki soli

- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży

- 4,5 szklanki mąki

- 56 g roztopionego masła

 

Dodatkowo:

- 2 litry wody

- 5 łyżek sody

- sól morska do posypania

- żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania precli

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych zrobić rozczyn ), dodać sól, cukier i wodę wymieszana z resztą składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, pozostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

W szerokim garnku zagotować wodę z sodą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować wałeczek o długości około 60 cm, uformować na kształt precla, odłożyć na blaszkę, oprószoną mąką.

Po uformowaniu precli kolejno wrzucać je pojedynczo na wrzącą wodę, gotować ok 30 sekund, wyjmować łyżką cedzakową na blaszkę.

Precle posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać solą morską.

Piec w piekarniku nagrzanym do 230 st. C przez około 13 - 15 minut.

 

 

Smacznego.

sobota, 20 czerwca 2015

Takie ciasta z sezonowymi owocami ostatnio najbardziej się u mnie sprawdzają. Proste, ucierane ciasto na oleju, truskawki i maślana kruszonka, polecam.

 

Źródło: drożdżówa bez drożdży

 

Składniki:

- 4 jaja

- 4,5 szklanki maki pszennej

- 1 szklanka oleju

- 1 szklanka mleka

- 1,5 szklanki cukru

- 3 łyżki cukru waniliowego

- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

- 3 łyżki octu

 

Składniki na kruszonkę:

- 100 g masła

- 1/2 szklanki cukru

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 1 szklanka mąki pszennej

Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę.

 

Dodatkowo:

- ok 800 g truskawek

- cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą piankę. Olej wymieszać z mlekiem i octem. Do masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszankę olejowo - mleczną, zmiksować.

Ciasto wylać do blaszki ( 25x28 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć przepołowione truskawki, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C około 50 minut.

Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 45
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail