wtorek, 01 sierpnia 2017

 

 Inspiracja: sernik

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki cukru pudru

- 250 g masła

- 5 żółtek

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć do blaszki ( 25x40 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, schować do lodówki. Drugą połowę zamrozić.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 3 jajka

- 1 szklanka cukru

- 120 g masła

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jaja zmiksować z cukrem i miękkim masłem do białości. Następnie dodać ser i mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia.

 

Składniki na bezę:

- 5 białek

- 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

- pojemniczek borówki amerykańskiej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder, ubijać nadal, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.

Na ciasto w blaszce wylać masę serową, poukładać owoce borówki amerykańskiej, na nie wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe, zamrożone ciasto.

Piec około 60 minut w 180 st. C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

 

06:47, martex.82 , serniki
Link Komentarze (26) »
piątek, 16 czerwca 2017

 

Proste, puszyste, a zarazem wilgotne, biszkoptowe ciasto i kwaśny rabarbar, bardzo udane połączenie, polecam.

 

Źródło: ciasto z rabarbarem

 

Składniki:

- 165 g masła

- 4 jaja

- 160g cukru

- 170 g mąki

- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 330 g rabarbaru

Rabarbar pokroić na małe kawałki, przełożyć na sitko i przesypać łyżką mąki, by kawałki rabarbaru nie opadły na spód ciasta.

Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a potem, cały czas miksując dodać cukier. Na koniec wlać stopione, przestudzone masło i ekstrakt waniliowy, zmiksować.

Ciasto wylać do blaszki ( 23x23 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć rabarbar, delikatnie wciskając w ciasto.

Piec w 175 st. C około 45 - 50 minut. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

środa, 19 kwietnia 2017

 

 " Oszukany" sernik, gdzie w roli sera występuje gęsty jogurt grecki.

 

Źródło: sernik

 

Składniki:

- 3 jogurty greckie po 400 ml

- 3 budynie śmietankowe

- 8 jajek

- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

- szczypta soli

- paczka podłużnych biszkoptów

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Jogurty wymieszać z budyniami, dodać do utartych z cukrem żółtek,wymieszać, na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie połączyć.

Blaszkę ( 25x30 cm )wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć ciasno biszkopty ( dobrze by było je wcześniej nieco nasączyć np w naparze z kawy ), wylać masę jogurtową.

Piec około 1 godziny w 170 st. C. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

06:55, martex.82 , serniki
Link Komentarze (18) »
poniedziałek, 20 lutego 2017

 

Szplirty, czyli kruche, maślane ciasteczka serowe, przypominające listkujące, ciasto francuskie, z nadzieniem z marmolady. Proste, szybkie i smaczne.

 

Źródło: ciasteczka

 

Składniki:

- 250 g sera zmielonego

- 250 g masła

- 250 g mąki

- dowolna marmolada ( u mnie różana )

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, uformować w kulę, schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Ciasto rozwałkować, podsypując blat mąką. Radełkiem lub nożem pokroić na kwadraty o boku ok 5 cm. Na środku każdego kwadracika kłaść trochę marmolady i zlepiać dwa przeciwległe rogi.

Ciasteczka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 20 minut.

 

Smacznego.

04:42, martex.82
Link Komentarze (8) »
niedziela, 19 lutego 2017

 

Jak dla mnie, najlepszy jak do tej pory przepis na oponki serowe, chrupiące z wierzchu, mięciutkie i wilgotne w środku, polecam.

 

Źródło: oponki

 

 Składniki:

- 500 g sera białego ( półtłusty )

- 500 g mąki pszennej

- 100 g cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 4 żółtka

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka octu

- 250 ml kwaśnej śmietany

- olej do smażenia

- cukier puder do posypania

 

Ser zmielać. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Gotowe, podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1 - 1,5 cm.

Z ciasta wykrawać szklanką kółka, następnie w ich środku wykrawać małe kółeczka np kieliszkiem lub nakrętką.

Oponki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor. Lekko ciepłe można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

15:00, martex.82
Link Komentarze (8) »
piątek, 06 stycznia 2017

 

 Kruchutkie ciasteczka w kształcie małych rożków, z orzechowym nadzieniem, przypominającym chrupiącą bezę.

 

Źródło: rożki

 

Składniki:

- 150 g mąki

- 2 jajka

- 100g masła

- 1 łyżka śmietany

- 150 g orzechów włoskich mielonych

- 100 g cukru pudru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

 

Mąkę, żółtka, masło i śmietanę posiekać, zagnieść na jednolite ciasto. Uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać orzechy, delikatnie połączyć.

Ciasto rozwałkować, wycinać krążki ( np szklanką ), każdy krążek przeciąć na pół. Na każdej połówce nakładać na środku masę białkowo - orzechową, brzegi zlepiać, tworząc rożek.

Rożki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

 Smacznego.

poniedziałek, 28 listopada 2016

 

 Kruche ciasteczka, o ciekawym wyglądzie, przypominające wzorki na lamparcim futerku.

 

Źródło: lamparty

 

Składniki:

- 125 g masła

- 125 g cukru

- 1 jajko

- 250 g mąki

 

Dodatkowo:

- 1 łyżeczka kakao do jasnobrązowego ciasta

- 2 łyżki kakao do ciemnobrązowego ciasta

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 3 równe części, jedną część odłożyć, a drugą podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać jedną łyżeczkę kakao, a do drugiej 2 łyżki, obydwie połówki zagnieść na jednolite ciasto.

Każdą z części ciasta podzielić na 6 części. Z jasnobrązowego utoczyć wałeczki około 20 cm, schłodzić. Ciemnobrązowe ciasto rozwałkować na prostokąty o tej samej długości co wałeczki i owinąć w nie jasnobrązowe wałeczki z ciasta, ponownie schłodzić. Pozostałe jasne ciasto również rozwałkować na prostokąty o długości wałeczków i owinąć w nie wałeczki schłodzonego brązowego ciasta.

Wałki ułożyć jeden obok drugiego tworząc rulon, docisnąć, by się zlepiło i przez chwilę powałkować, nadając ciastu okrągły kształt. Schować do zamrażalnika.

Schłodzone mocno ciasto kroić na około 1 cm plasterki i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 15 minut.

 

Smacznego.

sobota, 19 listopada 2016

 

 Zapraszam na torcik, w którego skład wchodzą: wilgotne, marchewkowe ciasto i krem na bazie mascarpone.

 

Inspiracja: ciasto marchewkowe

 

Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki startej marchewki

- 1 szklanka mąki

- 1/2 szklanki oleju

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 2 jaja

- 1/2 łyżeczki sody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cynamonu

- szczypta soli

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce.

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

W drugiej utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę, dodać olej, zmiksować.

Suche składniki dosypać do miski z płynnymi, zmiksować do połączenia, dodać startą marchewkę, wymieszać.

Ciasto wylać do małej tortownicy ( ok 19 cm średnicy ), ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 180 st. C.

Ciasto wystudzić. odciąć wierzch ( może podczas pieczenia powstać górka, którą ścinając wierzch przy okazji wyrównujemy ), pokruszyć go, będzie potrzebny do posypania wierzchu torcika. Pozostałe ciasto przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na krem:

- 250g serka mascarpone

-  1/4 szklanki cukru pudru

- 50 g miękkiego masła

Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładka masę.

Kremem przełożyć blaty ciasta, pozostawiając nieco na posmarowanie wierzchu torcika. Wierzch posypać pokruszonym wcześniej ciastem. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

09:01, martex.82 , torty
Link Komentarze (8) »
czwartek, 03 listopada 2016

 

Zazwyczaj nie dodaję do serników rodzynek, trochę mi "przeszkadzają", ten jest wyjątkiem od reguły. Sernik napakowany rodzynkami ( mogą być też inne, dowolne  bakalie ), na specjalne życzenie mojego męża.

 

Składniki:

- 500 g sera zmielonego

- 4 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 70 g roztopionego masła

- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 1 łyżka mąki pszennej

- 100 ml mleka

- 50 ml śmietany 30%

 

Dodatkowo:

- ok 200 g herbatników

- mieszanka keksowa

- 200 g rodzynek

 

Ser zmiksować z połową cukru, cukrem waniliowym, żółtkami, roztopionym, przestudzonym masłem. Nadal miksując wlać mleko i śmietankę. Dodać proszek budyniowy i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały cukier. Pianę z białek delikatnie połączyć z masą serową. Na koniec do masy dodać bakalie ( rodzynki można wcześniej namoczyć i obtoczyć w mące, by nie opadły na spód sernika ), połączyć.

Blaszkę ( 15x25 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wylać masę serową.

Piec w 160 st. C około 60 minut.

 

Smacznego.

04:31, martex.82 , serniki
Link Komentarze (7) »
wtorek, 18 października 2016

 

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 łyżka kakao

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Ciasto wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany 30%

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

- 1 puszka ananasów

Dodatkowo:

- galaretka cytrynowa

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Ananasy osączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę.

Do masy śmietanowej dodać startą na tarce czekoladę i połowę pokrojonych ananasów. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, schłodzić w lodówce do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklance gorącej wody, wystudzić.

Pozostałe ananasy ułożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką, pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 45
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail