ciasteczka

piątek, 06 stycznia 2017

 

 Kruchutkie ciasteczka w kształcie małych rożków, z orzechowym nadzieniem, przypominającym chrupiącą bezę.

 

Źródło: rożki

 

Składniki:

- 150 g mąki

- 2 jajka

- 100g masła

- 1 łyżka śmietany

- 150 g orzechów włoskich mielonych

- 100 g cukru pudru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

 

Mąkę, żółtka, masło i śmietanę posiekać, zagnieść na jednolite ciasto. Uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać orzechy, delikatnie połączyć.

Ciasto rozwałkować, wycinać krążki ( np szklanką ), każdy krążek przeciąć na pół. Na każdej połówce nakładać na środku masę białkowo - orzechową, brzegi zlepiać, tworząc rożek.

Rożki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

 Smacznego.

poniedziałek, 28 listopada 2016

 

 Kruche ciasteczka, o ciekawym wyglądzie, przypominające wzorki na lamparcim futerku.

 

Źródło: lamparty

 

Składniki:

- 125 g masła

- 125 g cukru

- 1 jajko

- 250 g mąki

 

Dodatkowo:

- 1 łyżeczka kakao do jasnobrązowego ciasta

- 2 łyżki kakao do ciemnobrązowego ciasta

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 3 równe części, jedną część odłożyć, a drugą podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać jedną łyżeczkę kakao, a do drugiej 2 łyżki, obydwie połówki zagnieść na jednolite ciasto.

Każdą z części ciasta podzielić na 6 części. Z jasnobrązowego utoczyć wałeczki około 20 cm, schłodzić. Ciemnobrązowe ciasto rozwałkować na prostokąty o tej samej długości co wałeczki i owinąć w nie jasnobrązowe wałeczki z ciasta, ponownie schłodzić. Pozostałe jasne ciasto również rozwałkować na prostokąty o długości wałeczków i owinąć w nie wałeczki schłodzonego brązowego ciasta.

Wałki ułożyć jeden obok drugiego tworząc rulon, docisnąć, by się zlepiło i przez chwilę powałkować, nadając ciastu okrągły kształt. Schować do zamrażalnika.

Schłodzone mocno ciasto kroić na około 1 cm plasterki i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 15 minut.

 

Smacznego.

wtorek, 08 marca 2016

 

Najlepsze życzenia dla wszystkich babeczek w dniu naszego święta :)

 

Źródło: babeczki

 

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 150 g masła

- szczypta soli

- 50 g cukru pudru

- 3 żółtka

- 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Rozwałkować na grubość około 3 mm, powycinać krążki  ( parzysta ilość ) do wylepienia babeczek i przykrycia ich. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem.

 

Składniki na budyń:

- 150 ml mleka

- 100 ml słodkiej śmietanki 30%

- 50 g mąki pszennej

- 2 żółtka

- 50 g masła

- 30 g cukru waniliowego

Do rondelka wlać mleko i śmietankę, wsypać mąkę, cukier, wymieszać rózgą, Dodać masło i podgrzewać, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wmieszać żółtka. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Lekko ciepły budyń nakładać do foremek wyłożonych ciastem. Na każdą babeczkę w foremce nakładać krążek przykrywkę, dokładnie zlepić brzegi.

Piec w 180 st. C około 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w foremkach do wystudzenia. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.

poniedziałek, 22 lutego 2016

 

Maślane, lekko cytrynowe, chrupiące ciasteczka, kształt oczywiście może być dowolny, ( u mnie motylki, bo taką nabyłam ostatnio foremkę ) ciasto bardzo ładnie "trzyma" formę, nie rozlewa się podczas pieczenia.

 

 Źródło: motylki

 

Składniki:

- 120 g miękkiego masła

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1 łyżką soku z cytryny

- aromat waniliowy

- 2 szklanki mąki

- 1 jajko

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem pudrem, aromatem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Stopniowo dosypywać mąkę, wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Pod koniec ciasto będzie już gęste, należy więc dokończyć zgniatanie ręką. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na około 30 minut. 

Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty ( u mnie motylkiem ). 

Pięć 8 - 10 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

środa, 20 stycznia 2016

 

Sezon na smażone słodkości w pełni, a dla odmiany od faworków i pączków proponuję  ciasteczka rozetki, delikatne i chrupiące, najlepsze jeszcze ciepłe. Z pewnością dla niektórych te ciasteczka to smak dzieciństwa, a foremki po babci od dawna leżą na dnie szuflady, a dla innych, w tym dla mnie, to coś zupełnie nowego, a zestaw foremek można zakupić np. na allegro.

 

Źródło: rozetki

 

Składniki:

- 2 jaja

- 1 szklanka mleka

- 1 szklanka maki pszennej

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 1,5 łyżeczki cukru pudru

- olej do smażenia

Wszystkie składniki zmiksować razem na gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Przykryć i wstawić do lodówki na około 60 minut.

W głębokim garnku mocno rozgrzać olej. Włożyć do oleju foremkę na rozetki, podgrzewać kilka minut. Nagrzaną foremkę maczać w cieście, tak, by nie zalać jej górnej krawędzi, bo usmażone ciastko oblepi foremkę i nie da się go zdjąć bez połamania. Foremka ma odpowiednią temperaturę, jeśli po włożeniu jej do ciasta będzie słychać syknięcie. Foremkę z ciastem natychmiast przenieść do rozgrzanego leju i smażyć do zrumienienia.

Usmażone ciastko przy pomocy widelca delikatnie zepchnąć na talerzyk, wyłożony ręcznikiem papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

środa, 10 grudnia 2014

 

Bardzo proste i szybkie pierniczki, w glazurze z cytrynowego lukru, są miękkie zaraz po upieczeniu, chociaż leżakowanie w puszce z kawałkiem jabłka też im nie zaszkodzi.

 

Źródło: pierniczki

 

Składniki:

- 130 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 200 g cukru

- 1 jajko

- skórka otarta z jednej cytryny

- 1 łyżka kakao

- 2 łyżki przyprawy do piernika

- 330 g mąki pszennej

 

Śmietanę, cukier, jajko i sodę zmiksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać pozostałe składniki: skórkę z cytryny, kakao, przyprawę do piernika i przesianą mąkę, wymieszać. Ciasto może być dosyć klejące. Zwilżonymi z zimnej wodzie dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 15 minut. Jeszcze ciepłe polukrować, zanurzając w lukrze ( sok z 1 cytryny + cukier puder, lukier nie powinien być zbyt gęsty ).

 

Smacznego.

czwartek, 23 stycznia 2014

 

Ciasteczka w kształcie kopert, z zamkniętym w środku jabłkowym nadzieniem. Ciasto zawiera w sobie dodatek piwa, dzięki czemu przypomina w strukturze listkujące ciasto francuskie.

 

Źródło: koperty

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 250 g zimnego masła

- 1/2 szklanki jasnego piwa

- szczypta soli

- 3 jabłka

- garść rodzynek lub suszonej żurawiny

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 1 łyżka soku z cytryny

 

 

Mąkę, zimne masło, szczyptę soli i piwo zagnieść szybko razem. W cieście mogą pozostać widoczne drobinki masła. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Jabłka obrać. pokroić w kostkę, dodać rodzynki lub żurawinę, cukry i sok z cytryny, wymieszać, odstawić na 15 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać kwadraty o boku około 7 cm. Nakładać na środek jabłka i sklejając ze sobą przeciwległe brzegi tworzyć koperty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Przestudzić na kratce oprószyć cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 23 grudnia 2013

 

Pierniczkowe maleństwa, pochodzące z Holandii, kruche na zewnątrz i miękkie w środku, błyskawicznie się je robi i jeszcze szybciej znikają. Warto zrobić z większej porcji i przechowywać zamknięte w puszce z kawałkiem jabłka, by nie stwardniały.

 

Źródło: kruidnoten

 

Składniki:

- 115 g mąki tortowej

- duża szczypta proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka przyprawy do piernika

- 1/2 łyżeczki kakao

- 50 g brązowego cukru

- szczypta soli

- 50 g miękkiego masła

- 1 łyżeczka miodu

- 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki wyrobić razem na jednolite ciasto. Odrywając kawałeczki ciasta formować w dłoni kulki wielkości orzecha laskowego ( około 40 sztuk ).

Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości. Piec około 20 minut w 160 st. C.

 

 

Smacznego.

piątek, 29 listopada 2013

 

Nadchodzi czas, kiedy mam większą niż zwykle ochotę na pieczenie ciasteczek, tym razem zapraszam na kruche ciasteczka z żurawiną i orzechami.

 

Źródło: Cranberry Noel

 

Składniki:

- 225 g miękkiego masła

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżki mleka

- 1 łyżeczka esencji waniliowej

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 3/4 szklanki suszonej żurawiny

- 1/2 szklanki orzechów ( mogą być włoskie, pecan, u mnie ziemne )

- około 100 g wiórków kokosowych do obtoczenia ciastek

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko, wanilię i sól, zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Orzechy posiekać i wraz z żurawiną wmieszać do ciasta.

Uformować z ciasta dwa wałki o długości około 30 cm, posmarować je wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Zawinąć je w folię i schłodzi w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie pokroić wałeczki na plastry o grubości około 4 mm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia brzegów.

 

 

Smacznego.

wtorek, 22 października 2013

 

Szybka propozycja na coś słodkiego do kawy, nawet w sytuacji, gdy nie mamy w domu jajek. Pyszne, chrupiące, maślane, bardzo proste ciasteczka, z kilku podstawowych składników, przypominające trochę ciasto francuskie, od świeżych, jeszcze ciepłych krążków wprost nie można się oderwać.

 

Źródło: śmietankowe krążki

 

Składniki:

- 250 g masła

- 250 g mąki

- 4 płaskie łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

- 3 - 4 łyżki cukru kryształu do posypania

- 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych

 

Z mąki masła i śmietany zagnieść jednolite ciasto, schłodzić w lodówce, by lepiej się wałkowało.

Do miseczki wsypać cukier i pokruszone płatki migdałowe.

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać kółka ( średnica około 4 cm ), a następnie w każdym kółeczku wyciąć dziurkę o średnicy około 1 cm.

Każdy krążek zanurzać z jednej strony w cukrze i układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 st. C, około 12 - 15 minut, do zrumienienia krążków.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail