makowe

środa, 11 maja 2016

 

 Źródło: biszkopt z makiem

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 4 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 24x24 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.

 

Składniki na masę makową:

- 1 i 1/2 szklanki maku zmielonego

- 3 jajka

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki cukru

- 1 kostka margaryny

Mak połączyć z jajkami i mąką ziemniaczaną. Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia dodać masę makową. Całość gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Wierzch można polać dowolną polewą czekoladową.

 

Smacznego.

06:10, martex.82 , makowe
Link Komentarze (7) »
wtorek, 24 grudnia 2013

 

Zdrowych, spokojnych i bardzo, bardzo smacznych Świąt, spędzonych w ciepłym, rodzinnym gronie, dla wszystkich, którzy tu czasem zaglądają.

Marta :)

 

 Inspiracja: świąteczny tort

 

Składniki na blaty makowe:

- 300 g zmielonego maku

- 270 g cukru

- 8 jaj

- 3 łyżki kaszy manny

- 2 łyżki bułki tartej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- kilka kropel aromatu migdałowego

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i aromat.

Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z masą makową.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto makowe.

Piec w 175 st. C około 45 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę:

- 600 g serka mascarpone

- 300 ml śmietany kremówki

- 5 łyżek cukru pudru

- nasionka z jednej laski wanilii

Dodatkowo:

- 150 g dżemu z czarnej porzeczki

- starta gorzka czekolada do posypania

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. W osobnym naczyniu rozmieszać serek mascarpone, dodawać do niego ubitą kremówkę i wanilię, delikatnie mieszając szpatułką.

Pierwszy blat makowy posmarować częścią dżemu, następnie wyłożyć część kremu, przykryć drugim blatem, powtórzyć czynności, przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem, posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

 

 

Smacznego.

13:18, martex.82 , makowe
Link Komentarze (13) »
niedziela, 17 listopada 2013

 

Wprawdzie do Świąt, czasu serników i makowców jeszcze trochę czasu, ale może warto już teraz wypróbować połączenie tych ciast w nieco innej formie niż tradycyjny seromakowiec.

 

Źródło:" 103 ciasta siostry Anastazji"

 

Składniki na ciasto:

- 800 g mąki

- 5 żółtek

- 1 jajko

- 300 g margaryny

- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

- 1 łyżka smalcu

- 1 łyżeczka amoniaku

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 5 części. 2 części rozwałkować do rozmiarów blaszki 25x35 cm i upiec oddzielnie przez około 20 minut w 180 st. C. Pozostałe 3 części przeznaczyć na roladki.

 

Składniki na masę makową:

- 2 i 1/2 szklanki maku

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 4 jaja

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka kakao

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżki miodu

- olejek migdałowy

Mak sparzyć i zemleć. Dodać cukier, żółtka i masło, utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Do maku dodać pozostałe składniki, miód, kakao, cynamon, olejek migdałowy, a na koniec pianę z białek, delikatnie połączyć.

3 części ciasta rozwałkować na prostokąty, rozsmarować na nich masę makową, zawinąć w rolady. Ułożyć obok siebie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 4 żółtka

- 1 cukier waniliowy

- 1 budyń śmietankowy

- 1/4 szklanki mleka

Ser, cukier, cukier waniliowy i żółtka zmiksować,Umieścić w rondelku, przesmażyć około 5 minut. Budyń rozrobić w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, zagotować do zgęstnienia.

Jeden blat ciasta ułożyć na spodzie blaszki, wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy serowej, ułożyć upieczone roladki, zalać resztą masy serowej i przykryć 2 blatem ciasta. Pozostawić do stężenia. Można polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego.

10:19, martex.82 , makowe
Link Komentarze (18) »
piątek, 23 sierpnia 2013

 

Wprawdzie makowce kojarzą mi się raczej z czasem bożonarodzeniowym i rzadko piekę je latem, zwłaszcza, że to nie jest mój ulubiony rodzaj ciasta, ale taka odmiana od ciast owocowych też widać jest potrzebna, bo już dawno żaden wypiek nie zebrał tyle pochwał od moich domowników.

 

Źródło: zebra makowo - bakaliowa

 

 Składniki:

- 350 g mąki

- 25 g świeżych drożdży

- 4 łyżki cukru

- 2/3 szklanki mleka ( 3.2 % )

- 90 g masła

- 1 jajo

- 1 żółtko

- szczypta soli

 

Dodatkowo:

- 1 białko

- 1 puszka masy makowej z bakaliami

 

 

Drożdże połączyć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Pozostałe mleko podgrzać z masłem i resztą cukru, rozpuścić, przestudzić.

Do mąki z solą dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtko i mleko z masłem i cukrem. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 45 - 60 minut, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, lekko posmarować roztrzepanym białkiem i rozłożyć  na całej powierzchni masę makową. Ciasto pokroić wzdłuż na pasy o szerokości około 5 cm. Pierwszy pas zwinąć w rulon. Ten rulon położyć na początku drugiego pasa i kontynuować zwijanie. Postąpić tak ze wszystkimi pasami, a następnie odwrócić i umieścić w tortownicy ( 20 - 22 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do podrośnięcia.

Piec około 50 minut w 180 st. C. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

08:13, martex.82 , makowe
Link Komentarze (11) »
wtorek, 02 kwietnia 2013

 

No i po Świętach, dzięki wyjątkowej aurze, z pewnością będą zapamiętane. Wszyscy przejedzeni? Czy może ma ktoś jeszcze ochotę na kawałek ciasta?

 

Inspiracja + moje zmiany

 

 Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka oleju

- 2 łyżki kakao Nesquik

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ( u mnie Nesquik, ale może być też ciemne kakao ), delikatnie połączyć, na koniec dodać łyżkę oleju, wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 20x20cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na ciasto makowe:

- 200 g maku mielonego

- 1/2 szklanki mleka

- 100 g cukru

- 100 g masła

- 4 jaja

- 50 g mielonych migdałów

- 50g posiekanych orzechów

- 50 g rodzynek

- aromat rumowy

Mak mielony wsypać do rondelka, zalać mlekiem, zagotować, zestawić.

Białka ubić na sztywną pianę.

Masło ucierać z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Do masy maślanej dodać mak, mielone migdały, rodzynki i orzechy oraz aromat rumowy. Na koniec połączyć delikatnie, z ubitymi na sztywno białkami.

Ciasto makowe wylać do blaszki ( takich rozmiarów, jak ta, w jakiej piekł się biszkopt ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180 st. C.

 

Składniki na krem czekoladowy:

- 170 ml śmietany 30%

- 200 g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka )

- 150 g masła

 

Dodatkowo:

- czekoladowa posypka lub starta czekolada do posypania

 

Śmietankę podgrzać, w gorącej rozpuścić, połamaną czekoladę, połączyć, tak, by powstała jednolita masa, wystudzić.

Masło zmiksować, dodając po łyżce zimną masę czekoladową. Masę podzielić tak, by wystarczyła na 2 przełożenia i cienkie posmarowanie wierzchu ciasta.

Jeden blat biszkoptu posmarować masą, przykryć ciastem makowym, wyłożyć kolejną część masy, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta posmarować resztą masy czekoladowej, można posypać startą czekoladą lub tak jak ja czekoladową posypką. Schłodzić w lodówce.

 

 

 

Smacznego.

05:16, martex.82 , makowe
Link Komentarze (23) »
poniedziałek, 24 grudnia 2012

 

 Seromak, inaczej seromakowiec, ciasto idealne, gdy nie można się zdecydować, sernik, czy makowiec?

 

 Składniki na spód:

- 1 i 1/3 szklanki mąki

- 3 żółtka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1,5 łyżki cukru pudru

- 125 g margaryny

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, ( 60% i 40 % ) mniejszą zamrozić, większą wyłożyć do blaszki ( 15x 25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę makową:

- 200 g zmielonego suchego maku

- 200 ml mleka

- 100 g zmielonych migdałów

- 1 jajko

- 100 g cukru

- 60 g rodzynek

- skórka z 1/2 cytryny

- aromat rumowy

 Mleko z cukrem zagotować w rondelku, wsypać suchy, zmielony mak, pogotować trochę, aż mak spęcznieje. Zestawić z ognia, dodać rodzynki, zmielone migdały, skórkę cytrynową i aromat. Dodać rozkłócone jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 100 g śmietany kremówki

- 2 jajka

- 100 g cukru pudru

- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 50 g miękkiego masła

- sok z 1/2 cytryny

- skórka otarta z 1 cytryny

- skórka otarta z 1 pomarańczy

 Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem, do połączenia. Wylać masę na warstwę makową.

Na wierzch zetrzeć pozostałe, zamrożone ciasto.

Piec około 50 minut w 170 st. C.

Można posypać cukrem pudrem lub tak jak j,a polać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego.

 

 

Smacznego.

00:13, martex.82 , makowe
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 03 grudnia 2012

 

Ależ piękny, zimowy obrazek za oknem dziś rano zastałam, aż poczułam, że Święta coraz bliżej, chyba pora na bardziej świąteczne smakołyki.

 

 Składniki na ciasto: ( przepis na ciasto stąd )

- 300 g mąki

- 150 g sera twarogowego ( nie mielonego )

- 6 łyżek mleka

- 6 łyżek oleju

- 75 g cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- szczypta soli

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, schować do lodówki na około 40 minut.

 

Składniki na nadzienie:

- 200 g maku mielonego

- 200 ml mleka

- 100 g cukru

- 100 g zmielonych migdałów

- 60 g rodzynek

- skórka otarta z 1/2 cytryny

- 1 jajo

- aromat migdałowy

Mleko z cukrem zagotować w rondelku, wsypać suchy, mielony mak, pogotować trochę, aż mak spęcznieje. Dodać rodzynki, zmielone migdały i aromat.Dodać rozkłócone jajko i wszystko wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1,5 - 1 cm, na papierze do pieczenia. Rozłożyć na połówce ciasta, wdłuż dłuższego boku nadzienie makowe, przykryć drugą połową, zlepić brzegi ( można rozsmarować nadzienie na całym cieście i zawinąć w tradycyjną roladę ). Ciasto wraz z papierem przenieść do blaszki. Piec około 45 minut w 180 st. C. Można polukrować lub polać polewą czekoladową.

 

 

Smacznego.

11:12, martex.82 , makowe
Link Komentarze (4) »
czwartek, 14 czerwca 2012

 

 Wiem , to sezon na truskawki, nie na makowce, ale tak mnie jakoś naszło i jest. Makowiec na bardzo prostym spodzie drożdżowym, sypanym, nie wymagającym zagniatania i z dużą ilością kruszonki.

 

Składniki na ciasto drożdżowe:

- 50 g drożdży

- 2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1/2 szklanki oleju

- 2 jaja

- 1/4 szklanki mleka

- szczypta soli

 Do miski wkruszyć drożdże, na drożdże wsypać cukier i cukier waniliowy i dalej kolejno: jajka, olej, mleko, mąkę z solą. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Po upływie 3 godzin wszystkie składniki w misce wymieszać na gładkie ciasto i wyłożyć do blaszki ( 15x24cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić, w tym czasie przygotować masę makową i kruszonkę.

 

Składniki na kruszonkę:

- 1/4 kostki masła

- 1/2 szklanki mąki

- 1/4 szklanki cukru

 Wszystkie składniki kruszonki posiekać razem i zagnieść palcami, schłodzić.

 

Składniki na masę makową;

- 200 g mielonego maku

- 200 ml mleka

- 100 g cukru

- 1 jajo

- 100 g mielonych orzechów włoskich

- aromat migdałowy

- 60 g rodzynek

Mleko z cukrem zagotować w rondelku, wsypać suchy, mielony mak, pogotować trochę, aż mak spęcznieje. Dodać rodzynki, aromat i zmielone orzechy. Dodać rozkłócone jajko i wszystko wymieszać.

Masę makową wyłożyć na ciasto drożdżowe, posypać kruszonką. Piec około 50 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

14:42, martex.82 , makowe
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 05 marca 2012

 

 Makowiec, z chrupiącą, migdałową kruszonką, na specjalne życzenie mojej mamy, największego wielbiciela makowych wypieków w mojej rodzinie. Wykorzystałam do niego paczuszkę suchego maku mielonego i muszę przyznać, że jeżeli nie ma się czasu na własnoręczne, kilkukrotne mielenie maku, to jest to o wiele lepsze rozwiązanie, niż gotowa masa makowa z puszki.

 

Składniki na ciasto:

- 75 g masła lub margaryny

- 1 jajko

- 1/3 szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 125 g mąki

- 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć. Wylać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Składniki na masę makową:

- 200g maku mielonego

- 200 ml mleka

- 1 jajko

- 100 g cukru

- skórka z 1/2 cytryny

- 100 g mielonych migdałów

- 60 g rodzynek

- rum do namoczenia rodzynek

- kilka kropel aromatu migdałowego

Mleko z cukrem zagotować w rondelku, wsypać suchy, mielony, mak, pogotować trochę, aż mak spęcznieje. Dodać rodzynki, namoczone najlepiej dzień wcześniej w rumie, skórkę z cytryny, aromat migdałowy i mielone migdały. Dodać rozkłócone jajko i wszystko wymieszać.

 

Składniki na kruszonkę:

- 60 g masła

- 30 g cukru

- 50 g mąki

- 50 g mielonych migdałów

Wszystkie składniki zagnieść w palcach, aż powstanie kruszonka.

Na ciasto ucierane, wyłożyć masę makową, wyrównać, posypać kruszonką. Piec ok 50 min w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

07:28, martex.82 , makowe
Link Komentarze (4) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail