pierniki

wtorek, 18 grudnia 2012

 

Wszędzie ostatnio widzę pierniki lub pierniczki, to ich czas, postanowiłam więc i ja upiec swój pierwszy piernik. Zapachniało Świętami.

 

 Źródło: lepki piernik

 

Składniki:

- 3 i 1/2 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru

- 440 g płynnego miodu

- 250 g miękkiego masła

- 6 jajek

- 6 czubatych łyżek śmietany 18%

- 4 łyżeczki przyprawy do piernika

- 2 i 1/2 płaskie łyżeczki sody

- 2 łyżki kakao

 

Przełożenie:

- 2 słoiki powideł

 

Polewa:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 50 g mlecznej czekolady

- 8 łyżek kremówki

 

Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, następnie dodawać po jajku. Do masy dodać miód i śmietanę, zmiksować. Suche składniki: mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wymieszać razem, a następnie dodać do masy maślanej. Wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę.

Ciasto wylać do blaszki 25x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w 175 st. C. Po około 30 minutach można przykryć je z wierzchu papierem do pieczenia lub folia aluminiową, by zbyt mocno się nie przypiekło.

Ciasto wystudzić, przekroić na pół posmarować 2/3 podgrzanych powideł. Resztą powideł posmarować wierzch ciasta. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia powideł.

Udekorować polewą, z podgrzanych w kąpieli wodnej czekolad i śmietanki.

 

 

Smacznego.

07:22, martex.82 , pierniki
Link Komentarze (7) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail