torty

sobota, 19 listopada 2016

 

 Zapraszam na torcik, w którego skład wchodzą: wilgotne, marchewkowe ciasto i krem na bazie mascarpone.

 

Inspiracja: ciasto marchewkowe

 

Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki startej marchewki

- 1 szklanka mąki

- 1/2 szklanki oleju

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 2 jaja

- 1/2 łyżeczki sody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cynamonu

- szczypta soli

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce.

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

W drugiej utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę, dodać olej, zmiksować.

Suche składniki dosypać do miski z płynnymi, zmiksować do połączenia, dodać startą marchewkę, wymieszać.

Ciasto wylać do małej tortownicy ( ok 19 cm średnicy ), ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 180 st. C.

Ciasto wystudzić. odciąć wierzch ( może podczas pieczenia powstać górka, którą ścinając wierzch przy okazji wyrównujemy ), pokruszyć go, będzie potrzebny do posypania wierzchu torcika. Pozostałe ciasto przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na krem:

- 250g serka mascarpone

-  1/4 szklanki cukru pudru

- 50 g miękkiego masła

Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładka masę.

Kremem przełożyć blaty ciasta, pozostawiając nieco na posmarowanie wierzchu torcika. Wierzch posypać pokruszonym wcześniej ciastem. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

09:01, martex.82 , torty
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 04 lipca 2016

 

 Torcik z ciekawą, lekką, świeżą w smaku, masą z kwaśnej śmietany, polecam.

 

 Inspiracja: torcik

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, delikatnie połączyć. Wylać do tortownicy o średnicy około 23 cm, że spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 180 st C około 30 minut. Przestudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę:

 - 800 g kwaśnej śmietany 18%

- 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

- około 500 g truskawek

- 1 galaretka truskawkowa

Śmietanę wymieszać  cukrem pudrem. Truskawki pokroić. Biszkoptowe blaty przekładać masą śmietanową, układając na niej kawałki truskawek ( również na wierzchu ). 

Galaretkę rozpuścić, zgodnie z przepisem na opakowaniu, tężejącą zalać wierzch ciasta. Schładzać w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

 

Smacznego.

08:51, martex.82 , torty
Link Komentarze (1) »
piątek, 19 lutego 2016

 

 

Składniki na ciasto białkowe:

- 6 białek

- szczypta soli

- 3/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukry. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Wylać do małej tortownicy ( średnica około 18 cm ), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 350 g truskawek ( u mnie mrożone )

- 2 łyżki cukru

- 200 g śmietany 30 - 36%

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

Truskawki ( mrożone wcześniej rozmrozić ) połączyć z cukrem, zblendować. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z musem truskawkowym, dodać do ubitej śmietany, delikatnie połączyć. Gdy masa zacznie tężeć przekładać nią blaty białkowe, pozostawić również część masy na wierzch i boki torcika.

 

Smacznego.

07:25, martex.82 , torty
Link Komentarze (1) »
środa, 14 października 2015

 

 Torcik, powstały by wykorzystać zielone galaretki o różnych smakach, zalegające szufladę.

 

Składniki na biszkopt:

- 2 jajka

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do małej tortownicy (18 - 20 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180  st. C około 15 minut. Wystudzić.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- 3 jabłka

- 1 galaretka agrestowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, ( można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały), połączyć z galaretką. Gdy zacznie tężeć galaretkę z jabłkami wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do zastygnięcia.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany 30%

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

- 2 zielone galaretki ( o smaku limonki i trawy cytrynowej oraz Mojito )

Dodatkowo:

- ok 3 kostki białej czekolady

Galaretki rozpuścić każdą w 1 szklance gorącej wody, gdy zastygną, pokroić w kosteczkę.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do ubitej śmietany. Na koniec do masy śmietanowej dodać pokrojone galaretki, ( troszkę można pozostawić do dekoracji ) połączyć. Masę wyłożyć na warstwę jabłkową, wyrównać.

Wierzch można udekorować pozostawionymi galaretkami i startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

04:09, martex.82 , torty
Link Komentarze (4) »
wtorek, 03 marca 2015

 

 

Składniki na ciasto:

- 4 jajka

- 175 g cukru kryształu

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 80 g margaryny

- 100 g mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 100 g płatków migdałowych

Żółtka, margarynę, 50 g cukru i cukier waniliowy utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć. Podzielić na pół.

Małą tortownicę ( ok 20 cm średnicy ) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować cienką warstwą połowę ciasta, piec około 15 minut w 170 st.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec pozostały cukier, Połowę piany wyłożyć na upieczony placek, posypać polową płatków migdałowych. Zapiec jeszcze około 15 minut do zrumienienia bezy.

Analogicznie postąpić z pozostałą połową ciasta i piany, tak, by powstały 2 jednakowe blaty ciasta.

 

Składniki na warstwę jagodową:

- 250 g jagód ( u mnie mrożone )

- 1 galaretka jagodowa

- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie )

Galaretkę rozpuścić w ok 1 szklance gorącej wody, dodać cukier, przestudzić. Dodać jagody ( mrożone można wcześniej rozmrozić i osączyć z nadmiaru wody ). 

W tortownicy umieścić pierwszy blat ciasta, wylać tężejącą już galaretkę z jagodami, pozostawić w lodówce do zastygnięcia.

 

Składniki na warstwę z mascarpone:

- 200 g śmietany 30 - 36%

- 250 g serka mascarpone

- 1 łyżka soku z cytryny

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Następnie miksując, dodawać po łyżce serek mascarpone. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy serowo - śmietanowej, zmiksować. Wylać na warstwę jagodową, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce.

 

 

 Smacznego.

05:55, martex.82 , torty
Link Komentarze (9) »
wtorek, 11 marca 2014

 

Podwójnie malinowy torcik, z warstwą śmietanowo - malinową, warstwą stracciatella z czekoladą i galaretką z dodatkiem malinowego musu.

 

 Inspiracja: torcik malinowy

 

Składniki na biszkopt:

- 2 jajka

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Wylać do tortownicy ( średnica 21 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 15 minut.

 

Pozostałe składniki:

- 400 g malin ( świeże lub mrożone )

- 1 opakowanie galaretki malinowej

- 2 łyżki żelatyny

- 100 g czekolady ( u mnie gorzka )

- 200 g śmietany kremówki 30 - 36 %

- 3 - 4 łyżki cukru

Maliny zmiksować na mus, można przetrzeć przez sitko, by pozbawić je pestek.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do ubitej śmietany.

Masę śmietanową podzielić na 2 części, do jednej dodać połowę musu malinowego, wyłożyć na biszkopt, wyrównać.Do drugiej dodać startą na tarce czekoladę i rozłożyć równomiernie na masie malinowej. Schłodzić.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, przestudzić, połączyć z pozostałym, musem malinowym, tężejącą wylać na wierzch ciasta. Schładzać w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

 

 

Smacznego.

08:03, martex.82 , torty
Link Komentarze (5) »
niedziela, 23 grudnia 2012

 

Tort, na który miałam ochotę już od dawna, ale to właśnie nadchodzące Święta stały się okazją na jego wypróbowanie. Polecam, pyszny.

 

A wszystkim, którzy tu czasem zaglądają, w tym szczególnym czasie, życzę zdrowia, miłości, spokoju i radości z chwil spędzonych w rodzinnym gronie oraz pysznej satysfakcji, z nowych, kulinarnych dokonań.

Marta :)


 

 Inspiracja + moje zmiany

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 5 łyżek cukru

- 4 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Połączyć z żółtkami. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Ciasto wylać do tortownicy 21 cm średnicy ( dno wyłożyć papierem do pieczenia ). Piec w 170 st. C około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty.

 

Do nasączenia:

- 1/2 szklanki espresso

- 60 ml likieru kawowego

Wymieszać razem.

 

Składniki na krem:

- 500 g serka mascarpone

- 300 g śmietany kremówki

- 100 g cukru pudru

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodać serek mascarpone i ekstrakt z wanilii, połączyć miksując.

 

Dodatkowo:

- 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce

 

Jeden blat biszkoptu ułożyć w tortownicy, nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru, nałożyć 1/3 kremu i posypać 1/3 startej czekolady. Podobnie postąpić z kolejnymi blatami. Ostatni blat również posmarować kremem i posypać czekoladą. Boki także wysmarować kremem. Torcik schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

02:19, martex.82 , torty
Link Komentarze (8) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail