szarlotki i ciasta z jabłkami

środa, 09 grudnia 2015

 

 Jeszcze bardziej jesiennie, niż świątecznie, bardzo dobra, aromatyczna szarlotka z dodatkiem bananów.

 

Źródło: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/3 kostki margaryny

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części. Schłodzić w lodówce.

 

Składniki na nadzienie:

- 1 kg jabłek

- 2 dojrzałe banany

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 1 czubata łyżeczka bułki tartej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć sok. Dodać rozgniecione widelcem banany, cukier waniliowy i bułkę tartą, wymieszać.

Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę ( 24x24 cm lub mniejszą ), wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, zapiec w 180 st. C około15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie jabłkowo - bananowe, przykryć drugą, rozwałkowaną, ponakłuwaną częścią ciasta. Piec około 40 minut w 180 st. C. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

sobota, 26 września 2015

 

Ponownie wypiek z udziałem serka mascarpone, tym razem jest on w składzie pianki, do tego cynamonowe jabłuszka, i maślana kruszonka.

 

 Źródło: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 125 g masła

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 3 żółtka

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce ok 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki ( 20x40 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Składniki na nadzienie:

- 10 średnich jabłek

- 3 łyżki bułki tartej

- 6 łyżek cukru

- 1 łyżka cynamonu

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Jabłka obrać, pokroić ( u mnie drobna kosteczka ), wymieszać z cukrami, bułką i cynamonem. Wyłożyć na ciasto.

 

Składniki na piankę:

- 250 g serka mascarpone

- 3 białka

- 1 budyń śmietankowy

- 1 szklanka cukru pudru

 Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać serek mascarpone i proszek budyniowy, zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. Wyłożyć na jabłka.

 

Składniki na kruszonkę:

- 1,5 szklanki mąki

- 125 g masła

- 1 szklanka cukru pudru

 Wszystkie składniki kruszonki połączyć palcami. wysypać na wierzch ciasta.

Piec w 180 st C około 50 minut. 

Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

czwartek, 19 marca 2015

 

 

Połączenie prostego ciasta ucieranego i białkowego pieguska z owocowym, jabłkowym akcentem.

 

Źródło: ciasto makowo - jabłkowe

 

Składniki na ciasto jasne:

- 7 żółtek

- 200 g margaryny

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżki śmietany 18%

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki oleju

 

Dodatkowo:

- 1 kg jabłek

- 1 płaska łyżeczka cynamonu

Margarynę utrzeć z cukrem, miksując dodawać po żółtku, następnie dodać śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, dokładnie zmiksować.

Jasne ciasto wyłożyć do blaszki ( 25x40 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście, posypać cynamonem.

 

Składniki na ciasto makowe:

- 1 szklanka cukru

- 7 białek

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 125 g margaryny

- 1 szklanka maku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem i makiem oraz rozpuszczoną, przestudzoną margarynę, delikatnie połączyć.

Ciasto makowe wylać na jabłka, wyrównać. Piec około 60 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

wtorek, 14 października 2014

 

Bardzo proste ciasto, z zawsze obecnych w domu składników, wymagające niewielkich nakładów pracy, czyli coś dla wyjątkowo zapracowanych, lub wyjątkowo...leniwych. Może stąd nazwa próżniak. Przepis od wujka Bogdana.

 

Składniki:

- 5 jabłek

- 1 szklanka cukru

- 2 szklanki mąki

- 3 jajka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 3 łyżki oleju

- 3 łyżki dowolnego dżemu ( u mnie powidła śliwkowe )

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, wymieszać, odstawić na około 15 minut. Pozostałe składniki umieścić razem w misce, wymieszać łyżką do połączenia ( nie ma potrzeby używania miksera ). Na koniec dodać pokrojone jabłka, połączyć.

Ciasto wylać do blaszki ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 06 października 2014

 

 Pierwsza szarlotka tej jesieni. Dużo jabłek i kruchutkie, maślane ciasto, polecam.

 

Źródło: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 450 g mąki

- 300 g miękkiego masła

- 150 g cukru pudru

- 3 żółtka

- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną, dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Następnie ciasto podzielić na 2 części, z jednej odjąć 100 g ciasta i dodać do drugiej.

Większą częścią wylepić dno formy ( 33x22 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec 10 - 15 minut w 200 st C.

 

Składniki na nadzienie:

- 1,5 - 2 kg kwaskowych jabłek

- kilka łyżek cukru do smaku

- 2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżki bułki tartej

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć sok. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta, piec około 30 minut w 170 st. C. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

sobota, 01 lutego 2014

 

 Dawno nie piekłam szarlotki, więc jest. Kruche ciasto, jabłka i czarno - biały biszkopt na białkach, zapraszam.

 

Źródło: szarlotka

 

Składniki na ciasto kruche:

- 3 szklanki mąki

- 5 żółtek

- 250 g margaryny

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1 łyżka śmietany 18%

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół. Schłodzić. Rozwałkować do rozmiarów blaszki 25x35 cm.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- 1,5 kg jabłek

- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie )

- 2 czubate łyżki kaszy manny

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wraz z cukrem zesmażyć. Dodać kaszę mannę, wymieszać, pozostawić do przestygnięcia.

 

Składniki na biszkopt:

- 5 białek

- 150 g cukru

- 4 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- sok z 1/2 cytryny

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać sok z cytryny, obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, wymieszać.

Jeden blat ciasta kruchego umieścić w blaszce, wyłożyć jabłka. Na jabłka wylać jasne ciasto biszkoptowe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Przykryć drugim blatem ciasta kruchego.

Piec około 50 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 09 grudnia 2013

 

Szarlotka z budyniem, niby nic nowego, pyszna klasyka, jedynie pewną odmianą jest piegowaty dodatek maku do budyniu.

 

Inspiracja: szarlotka

 

Składniki na ciasto:

- 225 g mąki

- 125 g masła lub margaryny

- 50 g cukru pudru

- 1 jajko

- 1 łyżka kwaśnej śmietany

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3, większą część schłodzić w lodówce, mniejszą zamrozić. Schłodzoną część rozwałkować, wyłożyć do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 15 - 20 minut w180 st. C.

 

Składniki na warstwę jabłkową:

- 1 kg jabłek ( najlepiej kwaskowych )

- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie w zależności od kwaśności jabłek )

- 1 cukier waniliowy

- 1 łyżka budyniu waniliowego

Jabłka rozprażyć w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do jabłek zagotować do zgęstnienia. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.

 

Składniki na warstwę budyniową:

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

- 2 łyżki cukru

- 2 - 3 łyżki suchego maku

- 400 ml mleka

W 1/2 szklanki rozrobić proszek budyniowy i cukier, resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń, mieszając, pogotować do zgęstnienia, wsypać mak, połączyć.

Budyń jeszcze ciepły, wylać na masę jabłkową.

Na wierzch zetrzeć zamrożoną resztę ciasta. Piec około 45 minut w 180 st C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.


Smacznego.

poniedziałek, 25 listopada 2013

 

Bardzo wilgotne, maksymalnie jabłkowe ciasto, dla którego biszkoptowa masa jest praktycznie tylko spoiwem. Szybkie, proste i bardzo smaczne.

 

Źródło: jabłka w cieście biszkoptowym

 

Składniki:

- 1 i 1/2 kg jabłek ( najlepiej kwaskowych )

- 4 jajka

- 200 g cukru

- szczypta soli

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny

- 175 g mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- cukier puder do posypania

Jajka ubić z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym na puszystą, kremową masę, dodać skórkę cytrynową.

Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, włożyć do sporej miski ( można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały ).

Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Masą zalać jabłka, wymieszać, wylać do tortownicy ( średnica około 25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 55 minut w 180 st. C ( gdyby zbyt szybko się rumieniło można przykryć wierzch folią aluminiową ).

 

 

Smacznego.

wtorek, 12 listopada 2013

 

 Wykorzystywania jabłek ciąg dalszy, ale żeby nie było nudno, tym razem warstwa jabłkowa wzbogacona jest o ananasy, a wierzch ciasta stanowi śmietanowa pianka z cappuccino i wiórkami czekolady.

 

Źródło: jabłecznik

 

 Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 6 łyżek gorącej wody

- 180 g cukru

- 180 g mąki

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą, do uzyskania pulchnej masy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowej, delikatnie mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki ( 25 x 35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, około 35 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę jabłkowo - ananasową:

- 1 kg jabłek

- 1 puszka ananasów w zalewie

- 2 - 3 łyżki cukru

- 2 galaretki cytrynowe

Obrane i pokrojone w ósemki jabłka rozprażyć, dodać zmiksowane wraz z zalewą ananasy, mieszając, zagotować. Wsypać galaretki i cukier mieszając do rozpuszczenia. Wystudzić. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć ją na biszkopt. Schłodzić.

 

Składniki na krem cappuccino:

- 600 ml śmietany kremówki

- 2 - 3 łyżki cukru pudru

- 100 g mlecznej czekolady

- 120 g cappuccino ( u mnie śmietankowe )

- 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody + 1/3 szklanki wrzątku

Dodatkowo:

- starta gorzka czekolada do posypania ( 100 g )

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać cappuccino, zmiksować. Dodać startą mleczną czekoladę, połączyć. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody, gdy napęcznieje rozpuścić ją we wrzątku. Miksując na najmniejszych obrotach, wlać żelatynę do masy. Masę wyłożyć na warstwę jabłkowo - ananasową.

Posypać startą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 04 listopada 2013

 

Kolejne ciasto z jabłkami tej jesieni, tym razem jest to tradycyjna szarlotka z kratką. A dlaczego szarlotka koncertowa? Ja tłumaczę to sobie następująco: koncertowo znika z talerzyka i zawiera w sobie symfonię pysznych smaków.

 

Źródło: szarlotka koncertowa

 

Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 3 łyżki mleka

- 1 łyżka oleju

- 1/2 opakowania cukru waniliowego

- 80 g masła lub margaryny

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3 ), Schłodzić w lodówce.

Większą część ciasta rozwałkować i umieścić w blaszce ( 21x21 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 1 łyżeczka cynamonu

- 4 łyżki cukru

- 1 duży kisiel cytrynowy ( 58 g )

- 1/2 szklanki wody

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dolać wodę, dodać cukier i cynamon poddusić około 10 minut, na małym ogniu. Kisiel rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do jabłek, wymieszać, pogotować chwilę do zgęstnienia.

Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.

Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paseczki. Paski układać na masie jabłkowej tworząc kratkę.

Piec w 180 st. C około 40 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2 , 3
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail